Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 8 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Zo woon je in miljoenenvilla’s of kastelen zonder een cent uit te geven

Leven in miljoenenvilla’s zonder een cent uit te geven? Dat is zeker niet onmogelijk, mits je in bent voor een beetje avontuur. Met een side hustle als huizenoppasser ga je niet rijk worden. Het is eerder een tool die het mogelijk maakt om goedkoop de wereld rond te reizen, locatie-onafhankelijk te werken en zelfs financieel onafhankelijk te worden. Bovenal is het de kans om als een koning te leven in een miljoenenvilla, kasteel of welk ander huis dan ook.

Klinkt dat interessant? Lees hieronder alles wat je moet weten voor een side hustle als huizenoppasser, zodat je meteen aan de slag kunt gaan als de wereld weer op gang komt.

Leven als huizenoppasser

Als huizenoppasser kun je jezelf aanmelden bij verschillende websites. Je woont dan voor een week, een paar weken of zelfs een paar maanden in andermans huis om voor het huis zelf en vaak ook de huisdieren te zorgen. Meestal is dat een soort ruilhandel: jij past op een huis en de dieren in ruil voor onderdak en een reiskostenvergoeding.

Er zijn ook fulltime huizenoppassers, die wel geld vragen voor de zorg voor het huis en de dieren. Zo ook de 55-jarige Monique Appels, lezen we op de website Trant Magazine. Zij heeft al sinds 2014 geen eigen huis meer. Omdat ze al 17 jaar ervaring heeft met honden, onder andere als instructeur en hondengedragstherapeut, past ze op honden die een gebruiksaanwijzing en wat meer aandacht nodig hebben.

Daarom vraagt ze daar 300 euro per week voor. Als er meer dan twee honden in het huis zijn, loopt de prijs op. Je kunt ze dan namelijk niet allemaal in één keer uitlaten. “Dan krijg ik daar 100 euro extra per dag voor”, vertelt ze aan het magazine.

Wanneer is het aantrekkelijk?

Als jij geen ervaring hebt (met dieren of met huizen oppassen) is de kans groot dat jij gewoon aan ruilhandel zal doen, zeker in het begin. Het oppassen is dan voornamelijk aantrekkelijk als:

  • Je goedkoop de wereld rond wil reizen
  • Jou het geweldig lijkt om in huizen en op plekken te wonen waar je anders nooit in je leven zou wonen
  • Je jouw werk locatie-onafhankelijk kunt doen
  • Je het verlangen hebt om financieel onafhankelijk te worden

Financieel onafhankelijk worden?

Financieel onafhankelijk worden houdt in dat je vervroegd met pensioen kunt gaan. Dat kan op je vijftigste, veertigste of misschien zelfs dertigste zijn als je vroeg begint en het goed aanpakt. Hiervoor hoef je niet per se een absurd hoog salaris te hebben. Je moet er alleen voor zorgen dat er veel meer binnenkomt dan dat er uitgaat, bijvoorbeeld door beneden je stand te leven.

Een side hustle als huizenoppasser is hiervoor ideaal. Je hoeft niet per se in een kleiner huis te gaan wonen. Sterker nog, je kunt je dus zelfs even koning wanen in een kasteel of villa. Maar omdat je helemaal geen vaste lasten hebt en wel locatie-onafhankelijk werkt, komt er meer binnen dan dat eruit gaat. Dit geld kun je gaan beleggen, sparen of investeren in een bedrijf of in vastgoed.

Overzicht websites waar je je kunt aanmelden als huizenoppas

Hieronder vind je een aantal Nederlandse en internationale websites waar je jezelf kunt aanmelden als huizenoppasser.

Nadelen aan het oppassen op huizen

Natuurlijk is het oppassen op huizen echt niet alleen maar geweldig. Als je ervoor kiest om fulltime huizenoppasser te worden en geen eigen huis meer hebt, kan dat voor veel mensen zorgen voor een gevoel van onzekerheid en onrust. Bovendien kun je natuurlijk niet alleen maar in miljoenenvilla’s verblijven.

Veel van de websites waar jij je kunt aanmelden werken met een waarderingssysteem. Je zal dus eerst goede recensies moeten krijgen, voordat je wordt gekozen voor the good stuff. Daarnaast moet je in zijn voor een beetje avontuur. Je weet namelijk nooit hoe je een huis aantreft en niet alle honden zijn lieve Golden Retrievers.

Maar mocht je het inderdaad als een geweldige tool zien en wel in zijn voor een groot avontuur, go for it.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.