Redactie
Redactie Gesponsord 16 jun 2020

Smartphones van Huawei in alle opzichten koploper

Je bent van App​le of Android. Er lijkt geen tussenweg. Kies je voor de vrijheid van Googles Android of het afgeschermde iOS van Ap​ple? Volgens ons overtreft de Huawei P40 zijn voorganger én alle andere smartphones op de markt in alle opzichten.

Voorheen kozen we nog weleens voor de luxe uitstraling van de telefoons met het appeltje, maar dat is wat ons betreft een gepasseerd station. Want de voornamelijk Aziatische leveranciers van Android-smartphones maken tegenwoordig smartphones met een behoorlijk luxe uitstraling. Tel daar de meest spectaculaire specificaties bij op en je snapt waarom ze Ap​ple in verkoopcijfers inmiddels ruim voorbij zijn gegaan.

Huawei P40 Pro: camera staat met stip op de eerste plek

Als journalist vergezelt de Huawei P30 Pro mij sinds ongeveer een jaar bij al mijn werk. Mooie vormgeving, de mooiste foto’s, snel en (ook niet onbelangrijk) goed batterijmanagement. Zelfs zo mooi dat ik onlangs op reisreportage naar Noord-Ierland ging zonder mijn systeemcamera mee te nemen: de foto’s die de P30 Pro maakt, doen niet onder aan kwaliteit.

Inmiddels is de P40 op de markt. En zoals verwacht overtreft dit nieuwe toestel zijn voorganger ruimschoots – in alle opzichten. Het onafhankelijke DXOMARK, dat smartphones onafhankelijk beoordeelt, plaatste de P40 Pro met stip op de eerste plaats wat camerakwaliteit betreft. Daarmee laat het toestel dus ook de huidige koploper van vorig jaar, de P30 Pro, achter zich.

De P40 Pro combineert een supersnelle chip, Leica technologie en kunstmatige intelligentie (AI) als geen ander. Het mooi vormgegeven toestel heeft flink wat sprongen gemaakt, maar verschilt ook in een ander opzicht van zijn voorganger: op het gebied van appgebruik.

Appstore van Huawei toegankelijk via Android

Even wat achtergrond: meer dan 75% van de smartphonegebruikers op onze planeet heeft een Android-telefoon. Dat percentage blijft maar groeien. Android is een open source besturingssysteem dat door iedere smartphonemaker gebruikt mag worden. Google heeft bovenop het besturingssysteem Google Mobiles Services (GMS) ontwikkeld. Alle door Google gemaakte apps hebben GMS nodig.  En door het bekende handelsembargo kan Huawei momenteel geen gebruik maken Google’s diensten.

Huawei laat zich echter niet kisten. De technologiereus bundelt wereldwijd alle krachten voor een optimale gebruikservaring. Zo heeft de nummer twee smartphoneleverancier van de wereld stevig ingezet op de ontwikkeling van een eigen platform: Huawei Mobile Services (HMS). Daaraan gekoppeld zit een Huawei AppGallery, de tegenhanger van de Google Play Store (de plek waar je al je apps vandaan haalt).

Als gebruiker heb je gewoon Android tot je beschikking, maar je haalt de apps uit de appstore van Huawei. In de laatste maanden is er wereldwijd enorm veel effort en geld gestoken in het beschikbaar maken van apps in de AppGallery. Dagelijks komen daar nieuwe apps bij!

Phone Clone: simpel data overzetten naar je nieuwe smartphone

In Nederland gebruiken 1,6 miljoen Nederlanders een Huawei-smart​phone. Dit zijn gebruikers met een op GMS-gebaseerde telefoon. Ben je in de markt voor een nieuwe smart​phone en overweeg je een Huawei-toestel? Dan is de nieuwste reeks smartphones niet voorzien van GMS. Dat betekent dat een aantal populaire Google-diensten, waaronder YouTube of Maps, niet als app beschikbaar zijn.

Huawei’s oplossing is dus HMS en de AppGallery. De telefoon blijft hierdoor up-to-date en gebruiksvriendelijk. Het vullen van de AppGallery is goed onderweg, maar dat vergt enige tijd. Gelukkig zijn er veel andere eenvoudige manieren om jouw apps en andere populaire apps te installeren zonder gebruik te hoeven maken van de Google Play Store.

Zo ontwikkelde Huawei de app Phone Clone. Hiermee kun je eenvoudig data en apps van de oude telefoon overzetten op de nieuwe smart​phone. Contacten, agenda’s, foto’s, video’s, maar ook alle geïnstalleerde apps kopieer je hiermee naar de nieuwe telefoon en zijn direct gereed voor gebruik. Phone Clone is standaard aanwezig op alle nieuwe smartphones. Wel eerst even installeren op de oude telefoon, maar dat kan makkelijk via Google Play Store.

Er zijn al talloze apps die met Phone Clone werken op je nieuwe telefoon.

Vind apps met Petal Search

Ben je op zoek naar apps? Dan kun je terecht in het startscherm van de Huawei Browser en gebruik maken van App Search, dat direct een overzicht geeft van de 100 meest gebruikte apps in Nederland. Hiermee kun je direct apps als Net​flix, Spot​ify, Insta​gram, NS, Sky​pe, Ti​kkie en Thui​sbezorgd installeren. Ook kun je handmatig naar je favoriete apps zoeken. Mocht een app toch (nog) niet op je Huawei-toestel werken, omdat deze volledig afhankelijk is van Google-diensten, dan wordt dat aangegeven.

Ook als bepaalde apps niet te downloaden zijn, maar wel via de browser werken, wordt dit ook aangegeven. Denk bijvoorbeeld aan YouTube. App Search is dus een zoekmachine voor apps, waarbij het put uit een aanbod van meer dan een miljoen apps. Het  geeft altijd de meest actuele en up-to-date versies weer van de apps die jij zoekt.

Fijn pluspunt: het is superveilig. Want de apps worden uit betrouwbare bronnen gedownload (waaronder de app store van APK Pure of direct van de website van de leverancier van de app zelf, zoals bijvoorbeeld Face​book). Bovendien voert de Huawei-smartphone altijd een security check uit op alles wat je downloadt en installeert. Zo blijft de beveiliging en privacy gegarandeerd.

Behalve in je browser kun je ook zoeken via de app Petal Search – Find apps. Deze app doet precies hetzelfde als de Huawei browser, alleen biedt de app meer belangrijke functies, zoals notificaties over updates. Petal Search zoekt in de Huawei AppGallery en in meer dan tien veilige 3rd party app stores, waaronder APK Pure, Aptoide, APK Mirror en Amazon App Store. Zo heb je toegang tot meer dan een miljoen apps.

Petal Search zit sinds sinds kort standaard in de update-software van P40 Series HMS smartphones. Bestaande P40 Series gebruikers moeten Petal Search eerst downloaden via HUAWEI AppGallery; daarna kunnen ze deze gebruiken.

Apps op je verlanglijstje 

In de AppGallery van Huawei staan al veel bekende apps, zoals TikTok, Snapchat, Telegram en HereWeGo, maar ook lokale apps als Buienradar, 9292, Albert Heijn, MediaMarkt en populaire games als Fortnite, Asphalt 9 en Minecraft. Daarnaast vind je er talloze zogenoemde Quick-Apps voor populaire Nederlandse diensten. Quick-Apps zijn mobiele versies van de officiële websites, maar in de look and feel van een app. Zo kun je gemakkelijk gebruik maken van populaire diensten als De Telegraaf, AD, Pat​hé, Dumpe​rt, Fu​nda, Ub​er en B​ol.com.

Mocht een app nog niet beschikbaar zijn, dan zijn er in sommige gevallen ‘direct-links’ naar de website waar je de officiële app kunt downloaden. Zo installeer je bijvoorbeeld ook Wha​tsApp en het al eerder genoemde Fac​ebook. En mocht dit alles niet tot een succes leiden, dan kun je de app die je wilt hebben op een verlanglijst zetten. Zodra de app beschikbaar is, krijg je direct een melding. Zo weet Huawei meteen welke apps er nog aan boord gehaald moeten worden.

in samenwerking met Huawei

Reageer op artikel:
Smartphones van Huawei in alle opzichten koploper
Sluiten