Dominick Vietor
Dominick Vietor Tech 16 mei 2020

Huawei P40 Pro review: heerlijke cameratelefoon mist Google

Huawei groeide de afgelopen jaren uit tot een van de beste smartphonemerken op de markt. Totdat Donald Trump grofweg een jaar geleden bedacht dat Huawei een bedreiging voor de veiligheid is. Het resultaat: Huawei mag geen zaken meer doen met Amerikaans bedrijven waaronder Google. Toch raast het merk ondertussen onvermoeibaar door met nieuwe smartphones; dan maar zonder Google. In deze Huawei P40 Pro review zoekt Manners uit hoe dat uitpakt aan de hand van Huawei’s nieuwe topsmartphone.

Hardwarematig is de Huawei P40 Pro in ieder geval piekfijn in orde. De smartphone ziet er prachtig uit, heeft zo ongeveer de beste specificaties die je op dit moment kunt krijgen en is voorzien van een indrukwekkende camera. De batterij is groot en kan razendsnel (draadloos) laden en 5G-ondersteuning is aanwezig. Eigenlijk is de Huawei P40 Pro op papier hardwarematig zo’n beetje de perfecte smartphone. Hoe dat in de praktijk zit én of er met de gebreken in de software te leven valt lees je in deze review.

Geen zin om te lezen? Check dan hieronder de videoreview over de Huawei P40 Pro van SmartphoneMan. De geschreven review gaat verder onder de video.

Mag gezien worden

De Huawei P40 Pro mag gezien worden. Sterker nog: jíj mag gezien worden met de P40 Pro. Hij ziet er met zijn behuizing van glas en metaal namelijk prachtig en luxe uit. Je kunt hem kopen in een flinke range aan stijlvolle kleuren en twee verschillende afwerkingen, zodat hij helemaal bij jouw stijl past. Houd je meer van glanzend zwart of diepblauw, of ga je voor stijlvol mat zilver? De keuze is aan jou.

Huawei P40 Pro review achterkant
Glanzend of toch mat? De keuze is aan jou (Afbeelding: Dominick Viëtor / SmartphoneMan)

Het scherm aan de voorkant is bijna ononderbroken en buigt niet alleen over de zijkanten, maar ook over de boven- en onderkant. Een unicum dat de Huawei P40 Pro een futuristische uitstraling geeft. In dat scherm zit een vingerafdrukscanner verwerkt die snel werkt. Toch maken wij liever gebruik van de veilige en snelle 3D-gezichtsherkenning. Die ken je bijvoorbeeld van de iPhone, maar Huawei heeft ‘m in een kleine uitsparing in het scherm weten te stoppen. Meer ruimte voor het scherm dus, maar net zo veilig en snel.

Huawei P40 Pro review ontwerp
Stijlvol en futuristisch, dat is de Huawei P40 Pro (Afbeelding: Dominick Viëtor / SmartphoneMan)

Over dat scherm gesproken: het is een 6,6 inch groot oledscherm met een hoge verversingssnelheid van 90Hz. Die hoge verversingssnelheid zorgt ervoor dat scrollen er vloeiender uitziet en gamen soepeler werkt. Kwalitatief is het scherm uitstekend: de kleuren zijn prachtig levendig en het contrast oneindig hoog. Het scherm had iets helderder gekund, maar dat is eigenlijk het enige wat hem ervan weerhoudt een van de beste smartphoneschermen van het moment te zijn.

Prachtige foto’s, ook in het donker

Huawei bombardeert de camera tot hét speerpunt van de P40 Pro. Het toestel zou volgens de fabrikant zelfs het tijdperk van de ‘visionaire fotografie’ inluiden; wat dat dan ook mag betekenen. Gelukkig heeft Huawei geen ongelijk over het feit dat de P40 Pro een setje heerlijke camera’s heeft.

De prestaties in het donker zijn misschien wel de beste die je in een smartphone kunt vinden

De hoofdcamera heeft een resolutie van 50 megapixel en gebruikt ruim vier pixels per pixel in het eindresultaat. Zo maakt het toestel 12-megapixelfoto’s die bijzonder detailrijk en mooi zijn. De kleuren zijn net wat fletser dan je van een smartphone gewend bent en het contrast ligt net wat lager. Dat zorgt voor een realistischer resultaat, maar ziet er minder flitsend uit. Of je dat als voor- of nadeel ziet laat ik aan jou.

Zoomen doe je met een speciale zoomlens met een zoombereik van 5x, mogelijk gemaakt door een speciaal periscoopsysteem. Dat is indrukwekkend en betekent dat de Huawei P40 Pro erg goed is in het maken van ver ingezoomde foto’s. Maar tegelijk betekent het dat de smartphone op een zoomniveau van 2 a 3x niet zo heel goed scoort. Zonde, want dat is eigenlijk veel nuttiger. De groothoekcamera is gelukkig wel erg goed. Het gaat om een 40-megapixelcamera die standaard 10-megapixelfoto’s maakt. Dat zijn detailrijke foto’s met mooie kleuren; ze behoren tot de top van de groothoekfoto’s uit een smartphone. De derde extra lens is een 3D-sensor, die ter ondersteuning gebruikt wordt in bijvoorbeeld te portretmodus.

Huawei P40 Pro review camera
De P40 Pro beschikt over vier camera’s op de achterkant (Afbeelding: Dominick Viëtor / SmartphoneMan)

De Huawei P40 Pro heeft kortom een setje camera’s dat bij goed licht prima scoort. Bijzonder is dat de camera’s ook in het donker nog goed hun werk doen. Natuurlijk gaat de kwaliteit dan achteruit, maar de prestaties in het donker zijn misschien wel de beste die je in een smartphone kunt krijgen. Dat geldt voor de hoofdcamera, maar óók voor de zoom- en groothoekcamera. Die laatste twee kunnen ook gebruik maken van Huawei’s uitstekende nachtmodus en dat is een voordeel tegenover veel smartphones.

Geen Google, minder apps

So far so good dus. Helaas heeft de Huawei P40 Pro ook een duidelijk nadeel. De software an sich is prima: de EMUI die Huawei over Android 10 gelegd heeft ziet er mooi uit en heeft wat handige toevoegingen. Er is echter één groot nadeel, wat alles te maken heeft met de in de intro genoemde handelsbeperking van Hauwei met Google.

De Huawei P40 Pro heeft geen toegang tot de Google Play Services en alle apps van Google. Die Play Services zijn een soort laag tussen de kern van het besturingssysteem en individuele apps, en zijn vervangen door Huawei’s eigen Huawei Mobile Services (HMS). Daarover schreef ik eerder al een artikel op WANT. Dat kun je hier lezen, mocht je alles over HMS willen weten.

Je kunt kiezen voor een onafhankelijke applicatiewinkel met een veel groter aanbod dan de AppGallery

Voor de P40 Pro betekent het dat je heel veel applicaties niet kunt gebruiken. Apps van Google zelf, zoals YouTube, Gmail, Chrome en Google Maps, zijn sowieso een no-go. Net als de Google Play Store. Maar ook veel apps van derden werken niet of niet goed. WhatsApp kan bijvoorbeeld je berichtjes niet online back-uppen omdat dat via Google werkt; de NS-app kan geen gebruik maken van je locatie en sommige apps kun je helemaal niet installeren.

Het goede nieuws is dat er meer mogelijk is dan je op het eerste gezicht misschien zou denken. Netflix en Spotify staan bijvoorbeeld niet in de officiële Huawei AppGallery, maar kun je via het meegeleverde Phone Clone wel van een ander toestel kopiëren. Bovendien kun je kiezen voor een onafhankelijke applicatiewinkel met een veel groter aanbod dan de AppGallery, zoals bijvoorbeeld Aptoide. Toch blijft de app-ondersteuning een duidelijk nadeel tegenover Androidsmartphones van andere merken.

Snel en toekomstbestendig

Dankzij de moderne Kirin 990-chipset en het ruime werkgeheugen van 8GB werkt de P40 Pro erg snel. Het toestel vliegt door de menu’s heen, heeft geen moeite met zware taken en behoort met gemak tot de snelste smartphones op de markt. Bovendien ondersteunt hij 5G, waardoor hij op netwerkgebied alvast klaar is voor de toekomst.

Huawei P40 Pro achterkant
Opladen doet de P40 Pro razendsnel; zowel bedraad als draadloos (Afbeelding: Dominick Viëtor / SmartphoneMan)

Een batterij van 4200mAh zorgt ervoor dat het toestel goed de dag doorkomt, maar daar houdt het een beetje mee op. Dat valt me enigszins tegen, omdat Huawei bekend staat om zijn goede batterijprestaties. Enfin, de batterij presteert ongeveer gemiddeld en is zeker niet verkeerd. Er had alleen wat meer ingezeten. Gelukkig kun je hem zodra hij leeg is snel weer volpompen. De P40 Pro kan met 40W snelladen en zit daardoor binnen het uur helemaal vol. Draadloos laden doet ‘ie met 27 watt. Iets trager dus, maar nog steeds razendsnel.

Huawei P40 Pro review conclusie

De Huawei P40 Pro heeft op papier uitstekende hardware, en dat geldt ook in de praktijk. Vooral de indrukwekkende camera zorgt ervoor dat deze smartphone hardwarematig een van de besten op de markt is. Dat mag trouwens ook wel: hij kost zo’n €1000. Naast de camera zijn het luxe futuristische ontwerp, de 3D-gezichtsherkenning en de prestaties van de Huawei P40 Pro duidelijke voordelen.

Huawei P40 Pro conclusie

Toch kan ik het toestel helaas niet aanraden. De beperkingen van de software zijn simpelweg te groot. Ga je voor bijvoorbeeld een Oppo Find X2 Pro, Samsung Galaxy S20 Ultra of OnePlus 8 Pro dan heb je ongeveer gelijkwaardige hardware te pakken. Op sommige vlakken wint de P40 Pro het van die toestellen, op sommige vlakken verliest hij. Het softwarematige verschil is echter groter dan alle hardwareverschillen bij elkaar, in het nadeel van de Huawei P40 Pro. Dat is doodzonde, want anders was deze Huawei zonder twijfel een dikke aanrader geweest.

Reageer op artikel:
Huawei P40 Pro review: heerlijke cameratelefoon mist Google
Sluiten