‘s Werelds ‘gevaarlijkste’ wandelroute: Hua Shan in China

Baas boven baas: alle hiking trails vallen in het niet bij de pelgrimsroute op de berg Hua Shan in China. Ooit levensgevaarlijk, nog steeds extreem uitdagend.

Pelgrims vielen bij bosjes van de Hua Shan

Er zijn meerdere routes te lopen op de Hua Shan. Veruit de bekendste is de plankenroute die bekend staat als ‘levensgevaarlijk’, maar dat eigenlijk niet meer is. Neemt niet weg dat de hiking trail over smalle paadjes en gebrekkige planken behoorlijk angstaanjagend en uitdagend is. Maar als je jezelf niet vergeet te zekeren, kan er niet zo veel gebeuren.

Hua Shan in China

Ooit was de top van de berg een pelgrimsoord en meer pelgrims haalden de top niet dan wel. Monniken, nonnen en pelgrims kerfden delen van de route eeuwen geleden in de berg. Uiteraard zijn de paden door de toevoeging van kettingen en planken inmiddels toegankelijker en komen er jaarlijks aardig wat thrillseekers op Hua Shan af.

De route werd pas echt bekend na een artikel uit 2007 van Rick Archer, die zijn verhaal kopte met de titel The Dangerous Huashan Hiking Trail. De journalist beschreef een avontuur van een stel dat de wandelroute in 2003 liep.

De impact van dit verhaal werd versterkt door de verspreiding van een aantal video’s en foto’s, die het gevaarlijkste gedeelte van het pad laten zien. Pas in latere video’s is te zien dat hikers de route bewandelen met klimmateriaal.

Een van de vijf heilige bergen van China

Hoe dan ook is de Hua Shan in het bizarre land China een absolute aanrader om te bewandelen. De hiking trail is niet alleen uitdagend, maar biedt ook bezoekmogelijkheden aan tempels en geweldige uitzichten over de verschillende toppen van de berg, meestal gehuld in nevelen. De hoogste top is 2.155 meter boven zeeniveau.

Hua Shan in China

Hua Shan maakt deel uit van het Qinling-gebergte en speelt een belangrijke rol in de taoïstische traditie. De berg is bekend als een van de vijf heilige bergen van China. Vandaar al die risico nemende pelgrims.

Waar vind je deze hiking trail?

Hua Shan is gelegen op ongeveer 100 kilometer ten oosten van de provinciehoofdstad Xi’an, ooit de hoofdstad van China. Aan de voet van de berg ligt het stadje Huayin. Ook bevinden zich twee treinstations aan de voet van de berg. Vanuit deze punten kun je per bus of auto naar de berg.

Hua Shan, china, hike

Aan de oostzijde van de berg begint een kabelbaan, die je naar de noordelijke top van de berg brengt. Vanaf hier kun je beginnen aan een tocht naar de westelijke, centrale, oostelijke of zuidelijke top.

Vooral de zuidelijke top staat bekend als gevaarlijk. Niet alleen vanwege de route, maar ook vanwege de kou en onverwachtse weersveranderingen. Beetje voorbereiding kan dus geen kwaad. Goed, nog wat foto’s.

Hua Shan, china, hike, hiking trail
Hua Shan, china,hiking trail, hike
Hua Shan, china, hiking trail, hike
Hua Shan, china, hiking trail, hike
Hua Shan, china, hiking trail, hike
Hua Shan, china, hiking trail, hike
Hua Shan, china, hiking trail, hike
Hua Shan, china, hiking trail, hike
Reageer op artikel:
‘s Werelds ‘gevaarlijkste’ wandelroute: Hua Shan in China
Sluiten