Joris van Velzen
Joris van Velzen Kleding 11 aug 2014
Leestijd: 3 minuten

How to wear – De bruiloft outfit

De brievenbus kleppert, er valt een klein schattig envelopje op de deurmat dat zich onderscheid van de gemeente- en belastingbrieven. Misschien een liefdesbrief van de vakantie fling uit Italië of is het…? Ja, dat is het: een goede vriend of vriendin gaat trouwen.

Dit is de dag waarop alles moet kloppen: niet alleen voor het aanstaande echtpaar maar ook voor jou als gast. De vrouwen gaan op dieet om in dat cocktailjurkje te passen en de mannen gaan op zoek naar de perfecte outfit. Je kunt als gent zijnde natuurlijk niet verschijnen in je dagelijkse kantooroutfit en het risico lopen dat je overkomt als de enige die niet zijn best heeft gedaan om deze dag tot een succes te brengen. Schiet niet in de stres, wij helpen je om de beste outfit te scoren.

De belangrijkste regels

Er zijn regels voor de bruiloft outfit. De belangrijkste is dan ook om het echtpaar in de spotlights te houden. Probeer een subtiel pak te dragen zonder al te veel spreekwoordelijke veren: de bruid is de pauw van de dag. Zorg dat je totale outfit niet veel kleurverschillen heeft, maar maak gebruik van tinten in één bepaalde kleur.

Zowel voor de mannen als vrouwen geldt de ongeschreven regel dat wit en rood moet worden vermeden. Wij gaan er vanuit dat de Manners man sowieso niet zal verschijnen als P. Diddy in een wit pak op een bruiloft. De reden van deze regel is, dat deze kleuren enkel zijn bestemd voor de bruid en de bruidegom.

Zowel de spijkerbroek als het t-shirt zijn een ‘no go’. Let op: is het een klassieke bruiloft, dan is een pak verplicht. Is het een wat losser sfeertje en laat de dresscode het toe, dan willen we je niet aanmoedigen om per se een pak te dragen, want met een katoenen broek met een mooi overhemd, kun je al de man zijn: als je het geheel maar netjes en rustig houdt.

Wat je ook draagt: vermijd het zwarte pak. Een zwart pak draag je enkel op begrafenissen. Hopelijk hebben we je hier voldoende mee geïnformeerd. Om een geslaagde bruiloft outfit bij elkaar te shoppen, gaan we hierbij wat dieper in op de verschillende mogelijkheden.

Het pak

Ga voor een subtiel pak. De kleuren hebben natuurlijk per seizoen zijn voorkeur. Aan de zomer geven wij de voorkeur voor lichtere tinten, denk aan een khaki of juist een lichtblauw pak. De winter leent zich meer voor een grijs, donkergroen of navy pak. De stof is nog belangrijker, dus let er op dat je in de zomer geen driedelig pak van wol aantrekt.

De schoenen

De schoenen en riemen moeten matchen, maar dat is niks nieuws. Ga voor klassieke Engelse schoenen: derbies, brogues of een monk strap zullen het altijd goed doen. Zorg dat je voor het feestje nog wel even je schoenen poetst, zodat de punten glimmen. Indien je suède schoenen draagt, moeten deze natuurlijk mooi schoon zijn.

De das

Wanneer je een subtiel pak hebt, ga dan voor een complementaire kleur. Hier kun je lezen over welke das je het beste kunt dragen. Wil je iets meer dan enkel een das om je nek hangen, ga dan voor een pochet in een complementaire kleur. Zorg dat deze niet te veel opvalt want nogmaals: het echtpaar verdient de spotlights.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
How to wear – De bruiloft outfit
Sluiten