Waarom het essentieel is om je training(progressie) bij te houden

Ongetwijfeld ben je een drukbezet man. Je houdt waarschijnlijk dan ook een boel in het leven bij: werkafspraken, je telt je macro’s, misschien plan je zelfs je trainingen in. Maar tot in de kleine details van je training? Misschien doe je dat nou weer precies niet. Dat zou een vergissing zijn, aldus experts.

Voedingslogboeken krijgen alle aandacht, omdat is aangetoond dat ze je helpen om positieve veranderingen in je eetgewoontes aan te brengen. Hierdoor zie en merk je over het algemeen sneller resultaat. Maar niet veel mensen hanteren het fenomeen ‘meten is weten’ tijdens hun trainingen.

Het bijhouden van een fitnessdagboek kan een van de meest verstandige tools zijn om progressie te boeken in jouw trainingen. Het maakt je ten eerste al een efficiëntere sporter. Stel dat je een trainingsschema van acht weken hebt afgerond. Je hebt aan kracht gewonnen, bent afgevallen of je conditie is zwaar verbeterd. Dat is waarschijnlijk het soort succes dat je zou willen repliceren. De kans is dan ook groot dat in de toekomst weer teruggaan naar dit schema soortgelijke voordelen kan opleveren.

Als jij jouw verleden, heden en toekomst noteert, kan je successen herhalen, erop voortborduren en – misschien wel het belangrijkst – uitvinden wat niet heeft gewerkt. Om vervolgens die paden naar mislukking voortaan te vermijden. Het helpt je ook je focus te plannen en te behouden, wat kan helpen om je trainingen leuker en makkelijk te maken.

Hoe hou je een training bij?

Laat niets weg

In je workoutplan moet eerst en vooral elke afzonderlijke oefening worden genoteerd. Vergeet het aantal reps, sets, het tempo, rustpauzes en gewichten of apparatuurinstellingen niet. Het moet voldoende gedetailleerd zijn. Zodat je de workout een jaar later exact hetzelfde kunt uitvoeren zonder iets te missen of te vergeten.

Noteer ook het startpunt van jezelf. Denk aan lichaamsgewicht, PR’s, lichaamsvetpercentage of misschien zelfs wel persoonlijke gegevens. Zoals welke oefeningen voor jou het fijnst zijn. Naast het terug kunnen lezen van je workouts (en de opbouw ervan), kun je eenvoudig de voortgang bijhouden in de loop der tijd. Plus, jezelf herinneren aan eventuele doelen die je hebt en je motiveren om naar hen toe te werken.

Maar, hoe voel jij je daar nou bij?

Dikke tip van de baas: door te noteren hoe jij je voelt tijdens een training worden kansen gemarkeerd om snel vooruit te boeken. Sommige van deze informatie kan je vastleggen als een beoordeling van de ervaren inspanning (RPE). Je RPE is een manier om te zeggen hoe hard je de training die dag voelde op een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 gewoon super naar is. Door dit te gebruiken, kan zien of dezelfde oefening of sessie eenvoudiger of moeilijker wordt en of je juist door moet pushen of pas op de plaats moet maken. Was en 200 kilo deadlift nog een 9 een paar weken terug, maar is het nu een 6 of 7? Een goed idee om wat extra platen aan de barbell toe te voegen.

Gebruik het dagboek dat werkt voor jou

Het debat of je nu pen en papier moet gebruiken of app op je tellie komt uiteindelijk op het volende neer; gebruik datgeen wat jij consequent wil en kan gebruiken. Voor sommigen is het eerste eenvoudiger om te noteren wat je hebt gedaan en om sneller notities te maken. Je hebt meer flexibiliteit op deze manier en als je een man bent die verslaafd is aan zijn telefoon, is het misschien sowieso wel de beste keuze.

Aan de andere kant bieden apps een ingebouwde structuur en veel van de training-specifieke statistieken in grafieken die u kunt gebruiken om de voortgang bij te houden. Kortom: doe lekker wat werkt voor jou.

Heb je geen idee welke oefeningen je moet bijhouden? Dan hebben we hier nog wel een intensieve workout voor je.

Reageer op artikel:
Waarom het essentieel is om je training(progressie) bij te houden
Sluiten