Kenneth Luijk
Kenneth Luijk Life 13 aug 2016

Hou jij het vol in ‘s werelds stilste kamer?

We verlangen er allemaal naar, maar kunnen we wel tegen stilte? Verborgen in de Microsoft campus in Washington, bevindt zich s’werelds stilste kamer. Ideaal voor de boekenwormen die niet gestoord willen worden, zou je denken. Niemand houdt het echter langer dan een uur vol in deze kamer, zonder te gaan hallucineren en compleet gedesoriënteerd te raken.

Wij kunnen niet zonder geluid

De ‘echovrije kamer’ van Microsoft staat geregistreerd in het Guinness Book of Records als s’werelds stilste ruimte. Deze kamer is zo stil dat ons denken en doen er door beïnvloed worden. Wanneer het stil is, passen je oren zich aan. Hoe stiller een ruimte is, hoe meer je hoort. Wanneer je jezelf in een echovrije kamer bevindt, zul je onder andere je hartslag, je longen en zelfs je maag kunnen horen. In andere woorden: jij bent het geluid.

In ‘s werelds stilste kamer mag je niet gaan staan, maar moet je op de grond plaatsnemen. Je oren oriënteren zich namelijk met geluid. Zonder geluid raak je volledig uit balans en wordt staan heel lastig. Na enkele minuten kun je bovendien al gaan hallucineren, kortom: het is haast onmogelijk om daarbinnen niet je hoofd te verliezen. We weten niet hoe lang iemand het vol heeft kunnen volhouden in ‘s werelds stilste kamer, maar in die van oud nummer 1 van Orfield Laboratories, hield niemand het langer dan 45 minuten vol.

Wat hoor je dan wel?

Een echovrije kamer is een kamer die compleet geïsoleerd is voor geluiden van buitenaf en absorbeert geluiden die van binnen uit komen. De gigantische wiggen binnenin de kamer zijn de meest technologisch geavanceerde geluidsabsorbers die er zijn. Microsoft gebruikt ‘s werelds stilste kamer met name voor het testen van speakers en voor het verbeteren van Skype.

‘ We’re Right at the edge of physics’ – Gopal

Principal Engineer van Microsofts audio lab, Gopal Gopal, zegt dat het ‘stilste geluid’ dat we op onze planeet kunnen meten -23 decibel is. Dat is het geluid van luchtmoleculen die tegen elkaar op botsen. Microsofts echovrije kamer haalt de -20.3 decibel. Zie hier hoe zij het wereldrecord stilte verbraken:

Reageer op artikel:
Hou jij het vol in ‘s werelds stilste kamer?
Sluiten