Toffe hotspot voor liefhebbers van speciaalbier: Bierderij Waterland

Onder de rook van Amsterdam vind je het pittoreske Monnickendam. Een klein, maar fijn plaatsje op minder dan twintig kilometer van Amsterdam. De vissersstad is sinds kort bierbrouwerij rijker, Bierderij Waterland. De locals zijn daar bijzonder blij mee, maar een Amsterdammer zou zich hier ook prima thuisvoelen.

Laat dit je echter niet tegenhouden om Bierderij Waterland (Galgenriet 4, te Monnickendam) te bezoeken. De inwoners van Waterland bezetten de brouwerij momenteel met grote getallen, maar deze ruime en moderne hotspot is geschikt voor iedereen. Of je nu met een grote groep vrienden komt of met de familie. Voor iedereen is een plekje, een biertje en lekker eten.

Biologisch en uit de streek

Het is niet de zoveelste horeca-gelegenheid die op de standaard ‘brouwerij-waar-je-kunt-eten-formule’ door borduurt. Alle bieren worden met biologische ingrediënten gebrouwen. Je hebt keuze uit dertien verschillende bieren van de tap, maar daar houden eigenaren Kristian Kieft en Frank Dutman niet op. Als de onderneming eenmaal volledig op stoom is, trachten ze om wekelijks nieuw bier te brouwen en aan te bieden.

Biederij Waterland, hotspot in Monnickendam
Links: Kristian Kieft, rechts: Frank Dutman

Voor de heren achter Bierderij Waterland is de droom in vervulling gegaan. In 2015 begon Kieft’s in de schuur op zijn landgoed in Katwoude met het brouwen van bier. Het werd al snel een groot succes, waardoor de vraag bleef groeien. De twee kochten vorig jaar de oude drukkerij op het Monnickendamse industrie terrein en hebben met veel succes deze oude, vervallen ruimte omgetoverd tot gezellige brouwerij, die doet denken aan de Amsterdamse Foodhallen, maar dan in het klein.

In Bierderij Waterland vind je lokale ondernemers die allen hun eigen biologische producten aanbieden. Zo heb je de inhouse worstenmakerij en rokerij van Woeste Willem. Ben je geen grote bierdrinker? Of drink je uberhaupt geen alcohol? Loop dan naar de inhouse koffiebranderij.

Biederij Waterland, hotspot in Monnickendam

Het menu is vooral voor de delers. Je kunt een heerlijke hamburger of flat-breaded pizza bestellen, maar in essentie deel je schalen en platen met heerlijke hapjes rond. De mannen blijven innoveren, daarom zal de menukaart niet lang hetzelfde blijven. Houd hun site goed in de gaten, het assortiment zal namelijk vaak worden aangevuld met biologische producten uit de streek.

Speciaal bier

Het gaat bij een bierbrouwerij uiteraard slechts om één ding en dat is het bier. Aan speciaalbier geen gebrek. Met dertien bieren op tap en een uitbreidend assortiment op wat op de wisseltap en op fles wordt aangeboden is deze brouwerij zich bewust van de vraag van de Waterlanders. Het werd hoogtijd dat er een nieuwe horeca-gelegenheid in het havenstadje werd gevestigd die ook de jongeren wat meer zou bedienen.

Biederij Waterland, hotspot in Monnickendam

Het speciaalbier varieert van de bekendere dubbels en tripels tot zwaardere barley-wijnen. Alle bieren zijn vernoemd naar plaatsen of wetenswaardigheden uit Monnickendam en omstreken.

De brouwerij heeft voor ieder wat wils. Het bewijst ook maar dat je niet per definitie de toffe, innovatieve hotspots in Amsterdam vindt. De randstad heeft prachtige locaties en daar is de Bierderij Waterland in Monnickendam er een van.

Reageer op artikel:
Toffe hotspot voor liefhebbers van speciaalbier: Bierderij Waterland
Sluiten