Redactie
Redactie accessories 24 mei 2017

Waarom horlogeliefhebbers altijd moeten uitleggen

Horloges verzamelen is een prachtige passie. Maar horlogeliefhebbers moeten maar al te vaak verantwoorden waarom zij hier toch zoveel geld aan uitgeven. ‘Dat kan het toch nooit waard zijn?’, wordt er regelmatig geroepen. Wel dus.

Mijn smart watch geeft ook de tijd aan en kent geen afwijking‘, brengt mijn collega in terwijl wij samen genieten van onze lunch en ik hem vertel over de Omega Speedmaster waar ik op dit moment voor aan het sparen ben. We belanden in een discussie of zo’n horloge zijn geld wel waard kan zijn. Hij neemt een stellige ‘nee’ in, ik motiveer een stellige ‘ja’.

De enige manier waarop je deze discussie nooit kunt beslechten, is door ‘m emotioneel te benaderen. Wie stelt nooit vijfduizend euro uit te willen geven aan een horloge, heeft hiervoor zijn redenen en heeft dus gelijk. Andersom: iemand die dit er wél graag voor over heeft, kan je ook uitleggen waarom dat zo is en heeft dus ook een punt. Kijk je puur naar emotionele waarde, dan is er geen goed of fout.

Koop een Ray-Ban Wayfarer en een imitatiemodel van Aliexpress: op welk model zou jij wedden als je gevraagd wordt welke er na tien jaar nog het beste uitziet?

We discussiëren verder en bereiken een nieuw strijdpunt. Mijn collega is zeer sceptisch over de prijzen van horloges. ‘Ik geloof niet dat een horloge van twintigduizend euro langer meegaat dan een horloge van duizend euro‘, zegt hij. Maar nú kom je op terrein waar horlogeliefhebbers en -kenners weten wat zij doen. Vanzelfsprekend: net als elk ander commercieel product worden ook de prijzen van horloges bepaald aan de hand van winstmarges, reputatie, toekomstverwachtingen en noem maar op. Maar hoewel er absoluut vreselijk veel overprijsde horloges zijn, kun je globaal gezien een prijsverschil ook billijken uit oogpunt van kwaliteit.

Een horloge verschilt wat dat betreft niet van andere objecten. Koop een Ray-Ban Wayfarer en een imitatiemodel van Aliexpress: op welk model zou jij wedden als je gevraagd wordt welke er na tien jaar nog het beste uitziet? Bij horloges moet je natuurlijk niet direct imitatiemodellen erbij halen, maar het is wel veilig om te stellen dat in een duur horloge van een gerenommeerd merk betere mechaniek en betere materialen schuilgaan dan in een exemplaar van een fashion brand dat pas een seizoen op de markt is.

Denk aan het aantal juwelen dat wordt gebruikt om kritieke punten waarop veel slijtage optreedt te versterken, denk aan het materiaal van de behuizing, het materiaal van het uurwerk, het ontwerp van het zeer complexe binnenwerk, de robuustheid van de kroon en het opwindmechanisme, de waterbestendigheid en de diverse afdichtingen. Denk aan al die decennia en soms wel eeuwen van ontwikkelen en verfijnen. Denk aan het minutieuze handwerk van de beste Zwitserse vaklui versus goedkope massaproductie. De dingen waar horlogeliefhebbers om geven.

De volgende keer dat mensen jou het gevoel geven dat jij je moet verantwoorden voor de prijs van de klok om de pols, vraag hen dan of zij eigenlijk wel weten wat er in een horloge zit, wat voor een vakwerk dit vereist? De kans dat zij van mening veranderen en jouw horloge het geld waard vinden, is zeer gering. Maar daar gaat het ook niet om. Eenieder ontleent zijn oordeel aan emotionele waarde. Maar waarom gaat een Mercedes Formule 1-bolide harder het circuit rond dan die van Renault? Juist: betere ontwerpers, betere onderdelen, kortom: een beter product. Zo werkt het bij horloges ook.

Reageer op artikel:
Waarom horlogeliefhebbers altijd moeten uitleggen
Sluiten