Redactie
Redactie Life 4 jan 2017

Hoogbegaafden zijn veel vaker werkloos

Je kent vast wel zo’n hyperintelligente man of vrouw die zonder werk thuis zit, terwijl jij je afvraagt: hoe is het mógelijk? Welnu: juist die intelligentie zou wel eens de grote boosdoener kunnen zijn.

Trouw pakt vandaag uit met de resultaten van een onderzoek waaruit blijkt dat een derde van de hoogbegaafde volwassenen werkloos thuis zit.

Wie hoogbegaafd is (het komt vaker voor dan veel mensen veronderstellen) of hoogbegaafde mensen kent, weet: het is net zo vaak een last als een zegen. Hoogbegaafden (mensen met een IQ van 130 of hoger) hebben over het algemeen een vrij hoge interessedrempel. Als iets hen niet kan prikkelen, kunnen zij er weinig mee en dat vormt een groot obstakel op de arbeidsmarkt.

Hoogbegaafden zoeken dingen in een baan die zij vaak niet kunnen vinden. Wat zij zoeken, valt niet in de categorie ‘wens’, maar is voor hen simpelweg een noodzaak om te kunnen functioneren. Vinden zij niet de uitdaging die zij zoeken, dan houden zij het niet lang vol. Nu zou je hier kritiek op kunnen leveren en stellen dat deze mensen niet zo moeten zeuren, maar onderzoek onderschrijft dat je hoogbegaafden deze ‘handicap’ niet aan kunt rekenen.

Volgens het onderzoek, uitgevoerd door het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen, zijn er naar schatting zo’n 300.000 hoogbegaafde volwassenen in Nederland. Hun functioneren is grofweg in drie categorieën in te delen: ze excelleren (bijvoorbeeld in een hoge, uitdagende functie of als zelfstandige), hebben ‘gewoon een baan’ of zitten werkloos thuis. Elke groep maakt zo ongeveer 1/3 uit van het totaal, wat betekent dat zo’n 100.000 intelligente mensen zonder werk zitten.

Een ander nadeel dat veel hoogbegaafden ervaren, is het feit dat zij vaker dan gemiddeld autodidact zijn en daardoor op papier niet in aanmerking komen voor een functie, omdat bijvoorbeeld de benodigde diploma’s hiervoor ontbreken.

Wil je meer achtergronden weten, lees dan dit artikel.

Reageer op artikel:
Hoogbegaafden zijn veel vaker werkloos
Sluiten