Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Gezondheid 2 nov 2025
Leestijd: 4 minuten

Zo check je of honing uit de supermarkt echt is, en die kans is klein

We doen het door de thee, schenken het over pannenkoeken, scheppen het door de yoghurt en gebruiken het tijdens het koken. Honing is zonder twijfel een van de populairste zoetstoffen, en volgens sommigen zelfs een superfood. Helaas is het ook nog steeds een product waar ongekend veel mee wordt gesjoemeld.

Veel van de honing die we in de supermarkt kopen, mag eigenlijk geen honing genoemd worden. Volgens de wet mag die naam alleen op het label staan als de inhoud uitsluitend afkomstig is van nectar die door bijen is verwerkt. Er mag dus geen siroop, suiker of andere kunstmatige troep aan toegevoegd worden. Helaas is dat nog steeds vaak het geval.

We zeggen nog steeds, want dit is al langer een probleem. Al jarenlang duiken er berichten op dat supermarkt-honing vaak niet zuiver is. En dat is niet alleen een Nederlands, maar een Europees probleem. Zo liet de Europese Commissie tussen 2021 en 2022 honderden honingmonsters onderzoeken. Bij bijna de helft daarvan waren er sterke vermoedens dat ze vermengd waren met suikersiroop.

Bij eerder onderzoek lag dat aandeel een stuk lager. Er wordt de afgelopen jaren dus duidelijk meer gesjoemeld met deze zoetmaker. Het is tegenwoordig een uitdaging om in de supermarkt nog een pot echte honing te vinden. Dat bleek ook afgelopen zomer, toen de Keuringsdienst van Waarde een test uitvoerde: van 15 potten supermarkt-honing bleken er slechts 4 puur te zijn.

Waarom wordt er gesjoemeld met honing?

Voor producenten zijn er verschillende redenen om het niet al te nauw te nemen met de regels. Door honing aan te lengen of onnodig te bewerken, kunnen ze de kosten drukken. Zo kunnen ze hun product in het supermarktschap leggen voor een veel lagere prijs dan wat je voor het echte werk betaalt. Daarnaast blijft de honing zo beter vloeibaar, wat veel consumenten handig vinden.

Dat is natuurlijk misleiding wanneer er op het etiket staat dat het om de pure variant gaat, maar het gebeurt nog steeds vaak. Het is voor honing namelijk relatief makkelijk om de regels te omzeilen. Bij veel producten zijn dit soort trucjes niet mogelijk, maar bij honing nog wel. En dat zie je terug in de praktijk.

Zo herken je échte honing

We zeggen bewust ‘nog’, want er wordt in de EU gewerkt aan strengere regels. Zo moeten de etiketteringsregels duidelijker worden, zodat je makkelijker kunt zien waar de honing echt vandaan komt. Ook wordt gekeken naar nieuwe testmethodes, want het is nu vaak lastig om met zekerheid vast te stellen of een honing is gemengd met siroop of suiker.

Totdat deze sjoemelpraktijken worden aangepakt, zul je zelf scherp moeten zijn. Er zijn namelijk wel manieren om te voorkomen dat je nephoning koopt, zoals:

  • Check het etiket: “Land van herkomst: Nederland” (of een specifiek land) is beter dan “EU en niet-EU honing”.
  • Let op de prijs: echte honing kost meestal tussen de €8 en €12 per pot. Goedkopere varianten zijn vaak verdacht.
  • Kijk naar de structuur: echte honing kristalliseert na verloop van tijd; neppers blijven vaak stroperig en helder.

De voordelen van pure honing

Als je deze basisregels aanhoudt, zul je merken dat de meeste potjes in de supermarkt niet door de test komen. Die zijn vaak simpelweg te goed om waar te zijn. Wil je zeker weten dat je echte, pure honing in huis haalt, ga dan direct naar de imker of zoek een betrouwbare speciaalzaak op.

In dat geval koop je meestal honing die daadwerkelijk bestempeld mag worden als superfood. Deze zit vol antioxidanten, enzymen en mineralen, en heeft een antibacteriële werking. Die voordelen verdwijnen wanneer het wordt verhit, gefilterd of verdund. Sjoemelhoning is dus eigenlijk niet meer dan suiker met een smaakje. Qua calorieën maakt het weinig verschil, maar je mist wel alle voordelen van echte honing.

Is sjoemelhoning ongezond?

Het is dus niet gevaarlijk of slecht om goedkope supermarkt-honing te gebruiken. Die kun je prima inzetten als zoetstof. Bijvoorbeeld bij het bakken, in de thee of om je dressing wat zoeter te maken. Zolang je maar weet dat het een suikervervanger is, geen superfood met bijzondere gezondheidseffecten.

Honing is overigens niet het enige product in de supermarkt dat zich beter voordoet dan het eigenlijk is. Er is namelijk nog een totaal misleidende trend gaande, die zich vooral richt op de sportieve medemens.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.