Hollywood reageert vol afschuw op CGI-versie James Dean

Marvel maakt al jaren acteurs jonger met behulp van CGI, met als hoogtepunt de jonge Samuel L. Jackson uit Captain Marvel. De technologie wordt op rap tempo doorontwikkeld, met als resultaat de eerste paar compleet met de computer gegenereerde acteurs.

James Dean is terug

Daardoor kunnen Hollywood-sterren die niet meer leven alsnog terug worden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan Peter Cushing, die ondanks zijn dood in 1994 te zien was als Grand Moff Tarkin in Rogue One: A Star Wars Story. De resultaten zijn steeds vaker amper te onderscheiden van de real deal.

Daarmee kom je echter ook in een moraal grijs gebied. Hoe ver mag je gaan met het terugbrengen van overleden acteurs, zangers en andere beroemdheden? Het laten optreden van hologrammen voelt soms al dubbel, maar recent nieuws deed daar een flinke schep bovenop: de wijlen James Dean speelt namelijk een rol in de film Finding Jack, over de Vietnamoorlog. Saillant detail: hij overleed na een auto-ongeluk in 1955 (!).

Door middel van motion capture, archiefbeelden en foto’s wordt hij met CGI weer tot leven gewekt. Zestig jaar na zijn dood, zonder toestemming van de acteur zelf. Een hele andere situatie dan bijvoorbeeld die van Carrie Fisher, die midden in de nieuwe Star Wars trilogie plotseling overleed, maar wel zelf al plannen had voor de aankomende Star Wars film.

James Dean Rebels without a cause
Bron: Warner Bros.

Hollywood reageert

Hollywood is dan ook allesbehalve blij met de plannen, ondanks het feit dat de familie van James Dean toestemming heeft gegeven. Beroemde acteurs reageerden binnen 24 uur nadat het nieuws naar buiten kwam vol afschuw op Twitter, wellicht met het vooruitzicht in het achterhoofd dat ze ooit zelf op deze manier ‘misbruikt’ kunnen gaan worden. Als deze technologie dergelijk stappen blijft zetten, dan wordt het nog vele malen goedkoper en makkelijker om acteurs ‘ tot leven te wekken.’

De actrice Julie Ann Emery vat de situatie treffend samen: “Dit is en wordt geen James Dean, het wordt zijn gezicht, op een anonieme motion capture acteur geplakt, met een vervormde stem. Hoe gaan ze dat in de aftiteling vermelden? Hoe gaan ze de die ‘echte acteur’ betalen? Dit team snapt echt niks van de kunst van het acteren”.

Ook Marvel-ster Captain America ziet de slippery slope voor zich met het precedent dat deze actie schept: “Kunnen we de computer ook gelijk een nieuwe Picasso laten schilderen? Of een paar nieuwe John Lennon liedjes laten schrijven? Het complete gebrek aan begrip is beschamend”.

Chris Evans on Twitter

I’m sure he’d be thrilled 🙄 This is awful. Maybe we can get a computer to paint us a new Picasso. Or write a couple new John Lennon tunes. The complete lack of understanding here is shameful. https://t.co/hkwXyTR4pu

Elijah Wood, die we allemaal kennen van Lord of the Rings, is er kort doch duidelijk over: “NEE, dit mag geen ding worden.”

Zelda Williams, de dochter van Robin Williams, is verbaasd dat de industrie zich tot dit niveau durft te verlagen. Haar vader zorgde er voor zijn dood voor dat niemand zijn gelijkenis in de komende 25 jaar kan misbruiken.

Zelda Williams on Twitter

I have talked to friends about this for YEARS and no one ever believed me that the industry would stoop this low once tech got better. Publicity stunt or not, this is puppeteering the dead for their ‘clout’ alone and it sets such an awful precedent for the future of performance.

Regisseur snapt er niks van

De regisseur van de film heeft ondertussen ook op de ophef gereageerd, vol “verdriet en verwarring”. Hij snapt er niks van, en benadrukt dat het geen marketing-gimmick is. Volgens hem is het sleutelwoord in deze situatie ‘respect’,

“We hebben overal gezocht naar de perfecte acteur voor de rol van Rogan, een personage met een aantal extreme arcs, en na maanden aan onderzoek besloten we voor James Dean te gaan,” aldus Anton Ernst. Finding Jack komt volgend jaar in november uit. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Reageer op artikel:
Hollywood reageert vol afschuw op CGI-versie James Dean
Sluiten