Tessa Ham
Tessa Ham Sparen 6 apr 2022

Hoeveel moet je minimaal sparen? Dit is de vuistregel van het Nibud

Dat het slim is om te sparen, hoeven we je vast niet te vertellen. Maar hoeveel zou je eigenlijk minimaal moeten sparen per maand? Daar is niet zo 1, 2, 3 antwoord op te geven. Waar de één met zijn salaris makkelijk 500 euro opzij kan zetten, is dat voor de ander helemaal niet vanzelfsprekend. Het Nibud heeft daarom een vuistregel bedacht op basis van een percentage.

Wat je minimaal zou moeten sparen, verschilt dus van persoon tot persoon. Zo weet jij of je op de goede weg zit of eigenlijk beter meer kunt sparen.

Hoeveel sparen per maand?

Het Nibud adviseert om 10 procent van je netto-inkomen opzij te zetten. Om dit uit te rekenen deel je dus simpelweg het bedrag dat op je bankrekening gestort krijgt elke maand door tien. Verdien jij netto bijvoorbeeld 2.000 euro? Dan is het verstandig om elke maand minimaal 200 euro opzij te zetten.

Zou je meer willen sparen, omdat je jezelf niet alleen wil beschermen tegen financiële tegenvallers, maar ook omdat je wil sparen voor een mooie reis of een nieuwe auto? Maak dan een overzicht van je uitgaven de afgelopen drie maanden en kijk vervolgens hoeveel je elke maand overhoudt en waarop je eventueel kunt besparen.

Kom je na je overzicht niet veel hoger uit dan die 10 procent, maar wil je wel meer sparen? Verhoog het bedrag dat je spaart dan elke maand met 1 procent. Als we hetzelfde voorbeeld als net erbij pakken, zou je volgende maand dus 202 euro overmaken naar je spaarrekening. Omdat het zo geleidelijk gaat, zal je dit minder voelen in je portemonnee.

Zeker met de hoge energieprijzen en inflatie is het niet voor iedereen mogelijk om die 10 procent te halen. Is dat bij jou ook het geval? Weet dan dat iets sparen beter dan niets is en dat alle kleine beetjes helpen. Ook hier kan het helpen om het gespaarde bedrag elke maand met 1 procent te verhogen.

Hoe groot moet je spaarbuffer volgen het Nibud zijn?

10 procent van je inkomen sparen is een mooie vuistregel, maar eigenlijk is het nog belangrijker om een goede buffer achter de hand te hebben, zodat je regenachtige dagen kunt opvangen. Het Nibud zou het Nibud niet zijn als ze daar ook een advies over hadden opgesteld. Omdat ook de hoogte van de buffer voor iedereen anders zal zijn, ontwikkelden ze een speciale rekentool.

10 simpele manieren om dagelijks geld te (be)sparen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoeveel moet je minimaal sparen? Dit is de vuistregel van het Nibud
Sluiten