Dit is hoeveel je moet verdienen om gelukkig te zijn

Wat heb je nodig om gelukkig te zijn? Een mooie baan, liefde, goede vrienden, een gezond lichaam of gewoon heel veel geld? We weten ook wel dat je geluk niet kopen, maar het maakt je leven wel een stuk gemakkelijker. Daarom hebben onderzoekers onderzocht wat het ideale inkomen is.

Maarliefst 1,7 miljoen mensen uit 164 landen werden ondervraagd om het antwoord op deze prangende vraag te vinden. Dit werd gedaan door onderzoekers van de Purdue University in West Lafayette, Indiana. Ze stuurden een vragenlijst rond met daarin vragen over inkomen, emotioneel welzijn en algehele tevredenheid. Al deze data werd vervolgens geanalyseerd om te achterhalen hoeveel je per jaar moet verdienen om gelukkig te zijn.

Het antwoord op deze vraag is natuurlijk grotendeels afhankelijk van waar je woont. Zo zijn inwoners van Noord-Amerika die rond de 95.000 dollar verdienen net zo gelukkig als Nieuw-Zeelanders die rond de vijftigduizend dollar verdienen. Dit heeft volgens de onderzoekers vooral te maken met de levensstandaard van het land of gebied waar je woont. Zo heb je in het dure Midden-Oosten een inkomen nodig van ongeveer 120.000 dollar om echt gelukkig te kunnen zijn.

Hoeveel moeten we verdienen?

Nederland wordt helaas niet genoemd in het onderzoek, maar gezien de relatief hoge kosten van levensonderhoud in ons land ligt dit waarschijnlijk zo rond de negentigduizend euro. Dat mensen die minder verdienen ook minder gelukkig zouden zijn, is goed te verklaren. Geldzorgen zijn namelijk een veel gehoorde reden waarom mensen niet gelukkig zijn.

30 dingen waar je absoluut geen geld op moet besparen

Met minder kun je natuurlijk ook nog gewoon heel gelukkig zijn, maar de genoemde bedragen schijnen de sweetspot te zijn. Precies genoeg om lekker te kunnen leven, zonder je zorgen te maken over geldproblemen. Nu ben je misschien geneigd om te denken dat meer verdienen nog beter is, maar dat is volgens de onderzoekers ook niet helemaal waar. Een goed gevulde bankrekening neemt namelijk ook bepaalde druk met zich mee.

Te veel geld maakt niet gelukkig

Wanneer je zoveel verdient dat je niet meer weet wat je er mee moet, word je daar juist minder gelukkig van. Dan gaan namelijk ook sociale factoren een rol spelen zoals groepsdruk en de dwang om andere mensen af te troeven. Wanneer geld geen rol meer speelt, zie je vaak dat mensen geneigd zijn om geld over de balk te smijten om hun geluk te tonen. Uit het onderzoek komt naar voren dat dit niet werkt.

Waarom zou je niet (even) voor het geld mogen kiezen?

Daarom ligt het ideale inkomen net iets onder een ton. Dit is namelijk ruim voldoende om jezelf te voorzien van alle basisbehoeftes en zorgeloos te kunnen leven, maar niet zoveel dat je het niet meer waardeert waardoor het zijn waarde verliest. Conclusie: geld maakt gelukkig, maar wel tot een zeker hoogte.

Reageer op artikel:
Dit is hoeveel je moet verdienen om gelukkig te zijn
Sluiten