Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Health 13 feb 2020

Hoeveel calorie├źn zitten er in welke voeding? Test je kennis!

Als je aan het afvallen bent of juist wil aankomen, is het zaak om op je calorie├źn te letten. Maar hoeveel kcal (kilocalorie├źn) zitten er in welke voeding? Een quiz ter bewustwording of juist ter bevestiging van jouw kennis.

Wat zijn calorie├źn?

Calorie├źn, kcal, je wordt doodgegooid met termen als het om de inhoud van je voeding gaat. Even kort wat duiding, heb je morgen weer wat te vertellen tijdens de lunch op je werk. Een calorie is niets meer dan een eenheid voor energie. Van oudsher is het de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water met 1 graad Celsius te verwarmen. Je hebt calorie├źn nodig, ook als je wil afvallen. Maar te veel calorie├źn worden opgeslagen als vet. Meestal wordt het aantal aangegeven in kilocalorie├źn. 1 kcal is 1.000 calorie├źn.

Hoeveel kcal heb je nodig?

Een gemiddelde, niet al te actieve vrouw heeft 2.000 kcal per dag nodig. Voor een gemiddelde man met een vergelijkbare levensstijl geldt 2.500 kcal. Als je veel sport, heb je natuurlijk meer nodig. Je krijgt de energie binnen via eiwitten (1 gram staat gelijk aan 9 kcal), vetten (1:7), koolhydraten (1:4), alcohol (1:4) en vezels (1:2) in voeding. Check hier elf sporten waarbij je het meest verbrandt. In water, vitamines, mineralen en andere bestanddelen van je voedsel zitten geen calorie├źn. Goed, tijd om je kennis te testen.

Quiz: hoeveel kilocalorie├źn zitten er in welke voeding?

De antwoorden in de quiz zijn gebaseerd cijfers van USDA.

Afvallen en calorie├źn

Afvallen betekent domweg dat je meer calorie├źn moet verbranden dan dat je binnen krijgt. Bewegen helpt, gezonde voeding ook en niet al te veel alcohol drinken is ook een aanrader. Er bestaan veel fabels en misvattingen op dit gebied. De belangrijkste lees je hier.

­č嬭čĆ╝ Check ook: Sixpack kweken? 11 voedingstips om naast je training te volgen

Reageer op artikel:
Hoeveel calorie├źn zitten er in welke voeding? Test je kennis!
Sluiten