Hoe windmolens ervoor zorgen dat jij thuis een kopje koffie kunt zetten

Zonder energie zijn we nergens. Van het opladen van je smartphone tot het pakken van een trein naar je werk; alleen de aarde zelf blijft draaien zónder energie. Duurzame energiebronnen worden steeds belangrijker. Windenergie behoort in ons klimaat tot een van de meest duurzame oplossingen. Maar hoe werkt dat eigenlijk, zo’n windmolen?

Het idee is simpel en makkelijk uit te leggen: wind waait tegen de rotorbladen, waarna de draaiende componenten energie opleveren via een generator. Hoewel het exacte proces iets ingewikkelder in elkaar steekt, kun je het proces min of meer vergelijken met de dynamo van je fiets. Na het opwekken gebeurt er eigenlijk niks vreemds met de energie, behalve dat het wordt omgezet in 220V – hetgeen je kunt gebruiken voor alledaags gebruik. Het bewijs dat jij direct vanuit een windmolen een kopje koffie kunt zetten, check je in de onderstaande #makethefuture video.

Zoals de expert in de video al aangeeft, heeft de Noordzee genoeg potentie in huis om in alle elektriciteitsvraag (ook vervoer en verwarming) te voorzien in Nederland. Er wordt hard gewerkt om gebruik te maken van deze potentie. Nederland heeft momenteel zo’n 2.300 windturbines (op zee en land) die gezamenlijk goed zijn voor de energievoorziening van zo’n 2,4 miljoen Nederlandse huishoudens. Nog niet voldoende voor alle huishoudens in Nederland dus.

Schone energie

Overheden en grote partijen als Shell zetten zich gelukkig steeds vaker in voor de realisatie van duurzame energieprojecten. Zo investeert Shell met partners in 78 nieuwe windmolens voor de kust van Borssele (Zeeland), die 825.000 huishoudens van energie kunnen voorzien. Daarnaast investeert Shell’s New Energies-divisie tot 2020 tot twee miljard dollar per jaar in alternatieve energie-oplossingen.

In samenwerking met Shell

Advertisement
Reageer op artikel:
Hoe windmolens ervoor zorgen dat jij thuis een kopje koffie kunt zetten
Sluiten