Redactie
Redactie Life 2 jul 2016

Hoe millennials zichzelf stukmaken

In eerdere artikelen heb ik het al vaker aangehaald: er hebben nog nooit zoveel jonge mensen (twintigers en dertigers) last gehad van vermoeidheidsverschijnselen en in deze leeftijdsgroep hebben nog nooit zo veel mensen met een burn-out thuisgezeten. Combineer dit met het feit dat wij altijd ‘druk druk druk’ zijn en je moet concluderen dat een substantieel gedeelte van onze generatie, de millennials, iets compleet verkeerd doet.

Zijn millennials zelf schuldig?

Een burn-out kan op verschillende wijzen ontstaan en kan dus verschillende oorzaken hebben. Eén oorzaak aanwijzen voor het feit dat zoveel millennials worden getroffen door een burn-out, is dan ook niet te doen. Externe factoren dragen vaak direct bij aan psychische problemen, maar zijn de millennials niet ook zelf een beetje schuldig aan het gejaagde gevoel dat onze generatie zo lijkt te teisteren?

Een leven ingericht op snelheid

Wij zijn de generatie van ‘snel snel snel’. Dat wordt vaker geroepen, je zult het waarschijnlijk herkennen, maar hoe vaak denk je na over hoe diep dit eigenlijk gaat? Observeer en concludeer dat deze grotendeels generatiegebonden problematiek wezenlijk deel uit maakt van ons leven. Voor velen van ons is het er overal en altijd, vaak zonder dat wij dit überhaupt doorhebben.

Wij – millennials – hebben de naam ambitieus en savvy te zijn, maar wij zijn ook gefocust op quick wins. Deze focus is zo normaal geworden dat deze eigenlijk alleen opvalt wanneer je bewust uit het spreekwoordelijke oog van de storm stapt en vanaf de zijlijn observeert. Vrijwel alles in ons leven is ingericht op snelheid, doorloop en snel resultaat. Van micro- tot macroniveau.

Het is overal

We hebben geen lange gesprekken over de telefoon meer, we appen snelle berichten. We genieten niet meer rustig van een drankje, we tikken biertjes en GT’s achterover alsof er geen morgen is. We lezen geen long reads meer, maar consumeren snelle infobits via onze mobiele devices. We zeuren bij drie wachtenden voor ons bij de kassa. We nemen niet meer de tijd om fatsoenlijk boodschappen te doen en voedzame maaltijden te bereiden, maar we laten snel een hap bezorgen of kopen een kant-en-klaar-maaltijd. Slechts een handjevol voorbeelden van die ‘snel snel snel-mentaliteit’ op micropersoonlijk niveau waarmee wij vrijwel dagelijks te maken krijgen.

Het feit dat wij onze levens op snelheid inrichten – mede mogelijk gemaakt door de rap voortschrijdende technologie en maatschappij – is zo erg nog niet; het is wat het met ons doet wat bij zovelen voor problemen zorgt. We klagen, we raken gefrustreerd en gestresst. En waarom? Veel lezers van deze column zullen op dit punt afhaken of wellicht al afgehaakt zijn. Het wordt nu namelijk wel erg lang en gaat meer dan twee minuten van je tijd kosten. Dus stop je. Is dat mijn probleem? Misschien, maar los van mijn eigen sentiment zie ik dit als probleem van onze maatschappij.

Het is niet goed dat wij constant zo onder spanning staan en een gejaagd gevoel hebben. Er hoeft maar *dit* te gebeuren en de boel loopt niet volgens plan.

Hoe kwaad we kunnen worden als in het hotel de WiFi niet snel genoeg werkt, hoe opgefokt we raken als Netflix een keer niet soepel streamt en hoe onze hele dag de soep in loopt wanneer we een trein missen of een half uur in de file staan. Hoe valide je argumenten om aan te tonen waarom dit je schaadt ook mogen zijn: het is in de basis niet goed. Het is niet goed dat wij constant zo onder spanning staan en een gejaagd gevoel hebben. Er hoeft maar *dit* te gebeuren en de boel loopt niet volgens plan.

De maatschappij verandert en wij veranderen mee

Ik ben ervan overtuigd dat als je een twintiger of dertiger van een eeuw geleden in onze hedendaagse maatschappij zou droppen, deze direct de hoogste flat zou zoeken om er vanaf te springen. Niet dat de manier van leven van de millennials per definitie fout is, maar het geeft wel aan hoe zeer onze maatschappij in historisch rap tempo is veranderd. En wij veranderen mee, maar niet in de positieve zin. Naast dat constante gehaaste en opgefokte worden we ook ongeduldig en met dat ongeduld komt een afnemend realisme. Ik zie het dagelijks om mij heen: mensen die na twee jaar op dezelfde plek onrustig worden op hun werk. Het is tijd voor iets anders. Het is tijd voor promotie. Het is tijd voor salarisverhoging. Waarom? Je bent net beginner-af.

Een beetje stress zo nu en dan hoort erbij en houdt je scherp, maar mede-dertigers en twintigers: waar de F zijn wij toch af en toe mee bezig?

We moeten stoppen met altijd maar quick-win denken en focussen op de langere termijn. Waarom doe je dingen? Wat is je grotere doel? Hoe belangrijk zijn al die dagelijkse momenten waarop jij je opwindt nu werkelijk? En belangrijker: waartoe dragen zij bij? Wie alsmaar rent, mist een hoop. Dit is géén pleidooi voor een laag tempo of gezapigheid, maar een deel van de sleutel van geluk schuilt in de afwezigheid van stress. Een beetje stress zo nu en dan hoort erbij en houdt je scherp, maar mededertigers en twintigers: waar de F zijn wij toch af en toe mee bezig? Stop nu eens met blaaskaken als de rij in de supermarkt te lang is, houd je hartslag nu eens onder controle als die kerel voor je bij de benzinepomp geen tempo maakt en herinner jezelf nu eens aan het feit dat de dag van morgen echt niet anders wordt als het internet op je telefoon het een keertje niet doet. En op je werk: blijf kalm, blijf gefocust en investeer in jezelf. Word niet onrustig na twee jaar: waar haal je het recht vandaan?

Kijk om je heen

De komende weken en maanden gaan we allemaal weer naar de warme landen, rusten we uit op een welverdiende (en vaak noodzakelijke, ook dat is niet best) vakantie en keren we vervolgens weer huiswaarts om onze vrienden te vertellen hoe vriendelijk en chill die mensen daar zijn. Ja je verdient meer geld, ja je bent succesvoller, maar hey: toch lijken zij gelukkiger of op z’n minst meer ontspannen dan jij. Zijn zij dan niet in een zeker aspect van het leven een stuk succesvoller dan dat wij zijn?

Wil je meer maatschappelijk relevante stukken lezen? Klik dan hier. Je vindt er onder andere:

De misplaatste self-entitlement van onze generatie
Stop met stressen om wat andere mensen van je denken
Deze oude lyrics lijken relevanter dan ooit

Reageer op artikel:
Hoe millennials zichzelf stukmaken
Sluiten