Hoe je netwerken effectief inzet voor je carrière

Succes komt niet aanwaaien en een goede opleiding of achtergrond is geen garantie voor succes. Met andere woorden: wanneer jouw carrière inmiddels zijn take off heeft beleefd, is het geheel aan jou om de stijgende lijn door te trekken. Waarom is netwerken daarin zo belangrijk?

Een ‘recept’ voor succes is er niet echt. Kijk alleen maar naar hoezeer de arbeidsmarkt aan het veranderen is. Flexcontracten, interim-jobs, zzp’ers… het aloude plaatje van diploma behalen, starten en jezelf (bij dezelfde werkgever) omhoog werken, gaat lang al niet altijd meer op. De veranderende arbeidsmarkt kun je op meerdere manieren benaderen, maar wij zien het vooral als een markt die mogelijkheden biedt voor gemotiveerde mensen.

Belangrijk wie je kent

Juist omdat niet alles meer per se via de gebaande paden hoeft te gaan, zijn er dus meer wegen die naar Rome leiden. Eén ding staat echter als een paal boven water: het nut van netwerken gaat nooit verloren. Capaciteiten en motivatie zorgen voor een solide fundament, maar het draait ook om wie je kent (en om wie jou kent, dus hoe zichtbaar je zelf bent). Als je de juiste mensen kent en weet hoe jij je moet profileren, kunnen deuren opengaan die anders (langer) gesloten blijven.

Hoe zorg je dat je meekomt?

Uit onderzoek van Yacht blijkt dat eisen die aan professionals worden gesteld in hoog tempo veranderen. Vooral in de sectoren Finance, IT en Engineering worden er andere skills gevraagd dan een aantal jaar geleden. Dat wat nu geldt, kan bovendien over een paar jaar alweer helemaal anders zijn. Wil jij je als professional blijven ontwikkelen, dan is het dus belangrijk dat je mee kunt komen in wat er gevraagd wordt. Een kwalitatief goed en up to date netwerk kan je hierbij helpen.

Waar ligt de match?

Daarbij is het ook handig om te weten wat het belang van je netwerkpartners is. Starters zijn bijvoorbeeld in de meeste gevallen (65%) op zoek naar een andere baan, terwijl netwerkers die al wat verder in hun carrière zijn veelal zoeken naar expertise (48%). Weet dus met wie je een gesprek aanknoopt. Matchen jouw intenties met die van de ander? Als jij op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, zoekt die ander dan wel naar een professional om zijn/haar organisatie verder te helpen?

Mismatch in IT-sector

Een mismatch van vraag en aanbod in skills is bij mensen in de IT-sector in 11% van alle gevallen (sollicitaties of oriënterende gesprekken) een probleem: juist die barrière kan netwerken wegnemen. Door te netwerken kom je er reeds in een vroeg stadium achter of er sprake is van een match. Nog niet zo lang geleden werd je als IT’er louter beoordeeld op je core business, maar veelgevraagde functies die uit het onderzoek naar voren komen zijn IoT Architect, Capacity and resource optimizer en Broker en provider manager: moderne functies die om meerdere kwaliteiten vragen. Wat houden deze functies in? Wat zijn de skills die je hiervoor nodig hebt? Als jij weet wat er in jouw industrie speelt, kun jij je beter aanpassen aan ontwikkelingen.

Andere vaardigheden gevraagd in IT, Finance en Engineering

Los van deze inhoudelijke vaardigheden worden people skills voor IT’ers steeds belangrijker, aangezien werkgevers aangeven dat IT-personeel vaker dient samen te werken met collega’s zonder IT-kennis of -ervaring. In sectoren als Finance en Engineering zie je een vergelijkbare trend: hier worden professionals bijvoorbeeld vaker geacht ook kennis op IT-gebied mee te nemen.

Voor een IT’er geldt tegenwoordig dat van hem ook people skills worden verwacht, maar ook in andere sectoren zie je de functieprofielen veranderen. Inhoudelijke vakkennis alleen is voor een Engineer of Finance professional anno 2017 niet meer voldoende. Voor professionals in deze sectoren (en in alle andere natuurlijk ook) zijn hun netwerken hun voelsprieten.

Ook werkgevers moeten veranderen

Is het dan zo dat jij je als professional als enige moet confirmeren aan de veranderingen in de markt? Zeker niet. Werkgevers zijn natuurlijk ook niet blind en doof voor de wensen van professionals. In de FinTech sector bijvoorbeeld, is een shift gaande van het oude werken naar het nieuwe werken. Professionals willen meer flexibiliteit en zoeken naar werkgevers die tegemoet komen in hun vooruitstrevende filosofie. Ook daarvoor is netwerken goed: zoals jij input meekrijgt uit de business, houden ook werkgevers een vinger aan de pols wat betreft wensen en eisen uit de arbeidsmarkt.

Opvallend is dat Engineers doorgaans zeer geïnteresseerd én bedreven zijn in netwerken. Engineers besteden in vergelijking met professionals in andere branches relatief veel tijd aan netwerken omdat zij kansen zien op de arbeidsmarkt (volgens het onderzoek stijgt de werkgelegenheid met 1,2% in de technische beroepen het snelst) en netwerketiquette hoog in het vaandel hebben staan. Integriteit, openheid en geven scoren hoog onder Engineers. Maar wat maakt hen tot goede netwerkers? Een goede netwerker beschikt volgens de geïnterviewde professionals over de volgende eigenschappen:

 1. Sociaal en benaderbaar
 2. Oprechte interesse en nieuwsgierigheid
 3. Een professionele houding
 4. Een betrouwbaar karakter
 5. Een eerlijke manier van met elkaar omgaan

Laat de bovenstaande punten een inspiratie én een opluchting voor je zijn als je moeite hebt met netwerken: goede netwerkers zijn dus geen vlotte, gehaaide babbelaars die liefhebbers zijn van het ellebogenwerk. Goede netwerkers zijn geïnteresseerde, betrokken en benaderbare professionals. Met andere woorden: mensen die zichzelf durven te zijn. Ook jij kunt dus goed netwerken.

Spanning is normaal

Ondanks dat veel mensen graag in real life netwerken, geeft een grote meerderheid aan dit best wel spannend te vinden. Ook vinden veel professionals het lastig om henzelf goed te profileren. Geldt dit ook voor jou, dan is dat helemaal niet erg: het is dus normaal. Hoe zorg je er dan voor dat je het maximale uit je netwerkactiviteiten haalt? Allereerst door voor jezelf te erkennen dat netwerken spannend is – en misschien ook wel moét zijn. Uit het onderzoek van Yacht blijkt wat professionals belangrijk vinden tijdens netwerken. Dit lijken wellicht simpele zaken, maar juist daar gaat het wel eens mis. Zonder de onderstaande ‘basisregels’ van het netwerken, is jouw kans op succes nihil:

Do’s

 1. Eerlijk zijn
 2. Jezelf zijn
 3. Persoonlijk contact
 4. Netjes met contacten van anderen omgaan
 5. Niet alleen iets halen, ook iets brengen

Don’ts

 1. Opdringerig zijn (stalken)
 2. Niet vertrouwelijk met contacten van anderen omgaan
 3. Jezelf beter voordoen dan je bent
 4. Te veel drinken op netwerkevenementen
 5. Niets terugdoen (dus alleen maar in je eigen voordeel denken)

Heb jij ambitie om verder te komen in jouw werk, dan is netwerken dus een efficiënte tool om dit te bereiken. Maar hoe ga je dit aanpakken? Wij gebruikten in dit artikel inzichten uit een onderzoek van Yacht. Yacht biedt professionals waar netwerkcentrum waar kennis, events en vacatures samenkomen. Een netwerk waar jij je als ambitieuze professional bij aan kunt sluiten voor uitdagende opdrachten, kennis, expertise en interessante events. Check dan ook zeker de mogelijkheden.

In samenwerking met Yacht

Reageer op artikel:
Hoe je netwerken effectief inzet voor je carrière
Sluiten