Hoe je écht geniet van jouw koffie

Er zijn van die zaken die ons verenigen. Koffie, bijvoorbeeld. Want wie houdt er nu niét van een goede kop espresso of een fijne latte macchiato?

Wij zijn allemaal liefhebbers van een goede ristretto, espresso, café crème of koffiespecialiteit. Althans: dat stellen wij. Wie écht waarde hecht aan een kwalitatieve kop, weet dat er twee vereisten zijn voor een hoogwaardige espresso, lungo of variatie waar je echt van kunt genieten: de bonen en de gebruikte methode / machine.

Waarom jij goede koffie verdient

Of je nu na een intensieve reis aankomt op je werk of dat je op een luie zondag om 11:00 jouw bed uit stapt: je kijkt reikhalzend uit naar die eerste kop. Ook tijdens de rest van de dag heb je van die momenten waarop koffie jouw dag nog net wat beter maakt. Wie waarde hecht aan die echt goede kop, weet dat het moment net zo belangrijk is als de koffie zelf. Een liefhebber houdt niet van ‘een snel bakkie’; die gaat voor een stevige espresso, een heerlijk volle cafe crème of een fijne koffiespecialiteit. Als jij vindt dat jouw koffie van de hoogste kwaliteit moet zijn, neem je ook de tijd om hiervan te genieten. Tijdens het drinken ontspan je even, praat je even bij of kom je ineens op dat ene idee dat je nodig had.

Investeren in goede bonen is een must

Een product is zo goed als de ingrediënten. Kijkend naar koffie betekent dit dat jij je uit kunt sloven wat je wilt; als de door jou gebruikte bonen van inferieure kwaliteit zijn, krijg je nooit de kop die jij jezelf gunt. Investeren in goede bonen is daarom een must. Neem de tijd om de boon te vinden die bij jouw voorkeur past. Gun jezelf de tijd om te ontdekken in een koffiespeciaalzaak. Hier werken mensen met passie voor koffie. Mensen die jou met alle plezier adviseren en je gerichte suggesties kunnen doen. En waarom zou je niet af en toe eens iets anders proberen of meerdere boonsoorten in huis halen? De ene boon is namelijk ideaal voor een krachtige, Italiaanse espresso terwijl de andere boon weer hand in hand gaat met een koffiespecialiteit met melk, zoals een cappuccino of latte macchiato.

Een echte liefhebber draagt ook zorg voor zijn bonen. Jouw espresso of koffievariatie wordt het lekkerst met verse bonen. Dit is geen rocket science: bewaar je bonen luchtdicht op een koele, droge en donkere plaats en je hebt altijd de perfecte basis.

De meerwaarde van een goede koffiemachine

Net zoals slechte bonen kunnen zorgen voor een matig resultaat, kan ook een slechte methode ervoor zorgen dat jouw espresso of andere variant niet zo smaakt zoals-ie zou moeten. Investeren in een goede koffiemachine is daarom een verstandige zet voor iedere liefhebber. Onder een goede koffiemachine verstaan wij een volautomatische machine die werkt met verse bonen, zoals de Siemens EQ.9. Door de aanschafprijs lijkt zo’n machine een dure investering maar naast dat je hiermee de beste ristretto’s, espresso’s en variaties zet, is ook de terugverdientijd interessant. Een kop uit een volautomatische machine is namelijk goedkoper van die uit een machine die cups gebruikt.

Zelfs barista’s in koffiebars kunnen hier enkel van dromen.

Wij kiezen voor de Siemens EQ.9 om een aantal redenen. Allereerst natuurlijk vanwege de kwaliteit van de machine. Hij is state-of-the-art, in visueel opzicht een aanwinst voor jouw keuken, eetkamer of (thuis)kantoor (ook dát is belangrijk) en optimaliseert de belangrijkste variabelen: koffiesterkte, temperatuur, intensiteit en hoeveelheid.

Met deze machine wéét je dat de hoogste kwaliteit bonen ook op de best mogelijke manier worden verwerkt tot de kop van jouw voorkeur. Het is, kort gezegd, de machine die jouw bonen verdienen en andersom verdient deze machine niets dan de beste bonen.

De echte liefhebber zal ook enthousiast worden van de extra mogelijkheden van de Siemens EQ.9. Wat te denken van de baristaMode, bijvoorbeeld? Met deze feature kun je zélf de koffiesterkte, temperatuur, koffie/melk-ratio voor koffiespecialiteiten, aroma-instellingen en het volume bepalen. Deze instellingen kunnen worden opgeslagen in een persoonlijk profiel zodat je altijd jouw ideale koffie drinkt, van ristretto tot latte macchiato.

Wie investeert in een top-of-the-bill koffiemachine zoals de Siemens EQ.9, mag ook qua gebruiksgemak het beste verwachten. Heb jij een espresso of latte macchiato bereid, dan zorgt de autoMilkClean-functie er in slechts een seconde voor dat het melksysteem geheel automatisch wordt gereinigd. Deze functie vind je nergens anders. Zelfs barista’s in koffiebars kunnen hier enkel van dromen. Ook waardevol is het dualBean-systeem: twee aparte, volledig gescheiden bonenreservoirs (zelfs de maalschijven zijn gescheiden). Dit stelt je in staat om bijvoorbeeld ‘s ochtends een krachtige espresso te zetten als kickstart van jouw dag en ‘s avonds te genieten van een decaf-café crème. De machine onthoudt zelfs jouw voorkeur.

Reageer op artikel:
Hoe je écht geniet van jouw koffie
Sluiten