Redactie
Redactie Life 22 mrt 2018

Hoe en waarom je voordeel haalt uit het gedrag van een gentleman

Roel is al de man achter de New Tailor, een high-end herenmodezaak in Amsterdam en Utrecht. Naast ondernemer is hij een meester in zijn vak en heeft hij ook het een en ander te zeggen over stijl, mode en etiquette. Dit heeft hij eerder gedaan in de boeken Business Etiquette 3.0 en Het Blauwe Boekje. In deze column-serie deelt hij tweewekelijks extracten uit deze boeken. 

Om een aangename tijd met anderen door te brengen of om iets gedaan te krijgen, zul je moeite moeten doen om de ander te ontspannen. Feitelijk ontspan je jezelf en vooral anderen door attent, aardig, complimenteus, meegaand en inlevend te zijn. Stel de ander centraal, zonder jezelf te vergeten. Wat is er leuker dan een dame of gentleman zijn en deuren open te houden voor een collega of gast, de jas aan te reiken, plaats te maken, de weg te wijzen of iets te drinken te maken? Het zijn kleine gebaren die iemands dag kunnen maken.  Bovendien maken ze een gesprek starten gemakkelijker. Galant zijn is de basis van elke ontmoeting (en de etiquette). Easy does it!

Het voorkomen van chaos

Etiquette is zorgen dat mensen zich op hun gemak voelen in jouw omgeving (ook al zou je soms willen dat ze thuis waren gebleven) ter voorkoming van chaos en onbehagen. In de loop der tijd zijn er daarom allerlei regeltjes ontstaan, maar de kern van etiquette is dat jij je wil verplaatsen in de ander en niet alleen jezelf als uitgangspunt neemt voor je handelen. Etiquette is zo oud als de tijd van de Griekse filosofen. Omgangsvormen werden belangrijker doordat mensen dichter op elkaar kwamen te wonen en er (democratische) structuren en een werkverdeling ontstonden. Mensen zijn niet langer zelfvoorzienend, maar afhankelijk van anderen. Dit vraagt om omgangsvormen, etiquette en soms zelfs een protocol.

Jouw gedrag wordt bepaald door de goede omgangsvormen. Onverschilligheid is het begin van het einde. We zijn afhankelijk van anderen om tot zelfverwezenlijking te komen. Bovendien zorgen goede omgangsvormen ervoor dat mensen ontspannen zijn of worden. En alleen betrokken en ontspannen mensen zullen instemmen met jouw verzoeken. Goed gedrag is relatief eenvoudig en gratis bovendien.

Lach!

Lachen is gezond en werkt ontspannend. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. De meeste begroetingen beginnen, na het oogcontact, met een glimlach, omdat dit onszelf en anderen ontspant. We zetten onszelf niet langer schrap, maar laten zien dat we ons kwetsbaar op kunnen stellen.

Ook begroetingen beginnen zelfs met een glimlach. Met een glimlach kunt u ook een fout weglachen en dit is vaak zelfs effectiever dan een excuus. Mensen die lachen worden als competenter en ontspannen beschouwd, omdat het in ieder geval lijkt dat ze controle hebben over de situatie. Dus wat er ook gebeurt: ontspan, wees in het moment en lach!

Wees ten opzichte van alle contacten proactief en servicegericht. Maak het de ander makkelijker. Door defensief of zelfs agressief te handelen, breng je de oplossing vaak niet dichterbij. Integendeel. Alleen ontspannen mensen zeggen ja.  Mensen die vechten, letterlijk of figuurlijk,  zul je moeten ontspannen voordat ze mee willen denken. En alleen daarvoor al is een beetje stijl en de etiquette een groot goed. In de volgende blog nog meer concrete tips!

Reageer op artikel:
Hoe en waarom je voordeel haalt uit het gedrag van een gentleman
Sluiten