Frank Reinbergen
Frank Reinbergen Auto's & Motoren 1 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

‘De elektrische auto is een probleem voor de auto-industrie’

Met de komst van elektrische auto’s is de auto-industrie totaal overhoop gegooid. Deze verandering zorgt voor mooie innovatie en duurzame techniek. Toch zit er volgens de PSA Groep, (Peugeot, Citroën) ook een grote keerzijde aan de elektrische auto.

Onderhoud elektrische auto

Het is bekend dat een elektrische auto op technisch gebied totaal verschilt van een ‘reguliere’ auto met verbrandingsmotor. Zo heeft een vierwieler met elektromotor minder behoefte aan onderhoud. Dit is simpelweg omdat een elektrische auto minder onderdelen nodig heeft en minder slijtage ondervindt. Ter illustratie: een Peugeot e-208 is een derde goedkoper in onderhoud dan de benzine- of dieselvariant. Goed nieuws voor de elektrische rijder, want die hoeft niet zo vaak de garage te bezoeken. Slecht nieuws voor de automerken. Die verdienen na de verkoop weinig meer en dat is volgens Helen Lees, hoofd van de elektrische auto-tak binnen de PSA Groep, een groot probleem.

Elektrische auto motorkap
Bron: Wheelsage/Roman.au

Helen Lees ziet ook voordelen in de veranderende automarkt. Mensen die met een benzine- of dieselauto rondrijden, willen zelfstandig nog weleens het onderhoud doen. Dit is bij de elektrische rijder anders, want die gaat eerder naar een erkende dealer.

Toekomst

Peugeot en Citroën verwachten dat de aanschafprijzen voor auto’s met een accu aanzienlijk gaan dalen. De Franse merken moeten dus op zoek naar nieuwe manieren om op de lange termijn geld te verdienen. Volgens Lees wordt het verhuren van auto’s, met name in grote steden, een belangrijke inkomstenbron. Dealers zullen verdwijnen en plaatsmaken voor leasepunten, waar je een voertuig voor korte periode kunt huren. Naast Peugeot en Citroën zijn er uiteraard ook andere merken die veranderingen moeten gaan doorbrengen. Zo laat Porsche weten ook op zoek te zijn naar oplossingen, want alleen de verkoopinkomsten zijn niet voldoende.

Meer lezen over elektrische auto’s? Dan is dit artikel over de E-golf misschien wat voor jou.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Autovisie

Reageer op artikel:
‘De elektrische auto is een probleem voor de auto-industrie’
Sluiten