Redactie
Redactie Life 11 nov 2016

Hoe de domst sprekende president keihard scoort met taal

Donald Trump scoorde in de verkiezingsstrijd – en nu drukken wij ons mild uit – lang niet bij iedereen met zijn taalgebruik. Welbespraaktheid lijkt ver te zoeken, maar laat je niet misleiden: Trump lijkt in zijn speeches en debatten álles fout te doen, maar scoort juist heel bewust door enkele zorgvuldig gekozen technieken en tactieken.

Trump-tegenstanders wijzen op zijn grove taalgebruik, zijn door emotie gekozen woorden en onsamenhangende zinsbouw. Op het eerste gezicht lijkt Donald Trump geen begenadigd debater, maar wie de schil eraf haalt, ziet achter de man die ogenschijnlijk alles op het gebied van spreken verkeerd doet juist een spreker die uitmuntend gebruik weet te maken van de kracht van taal.

Gebruik van de vergrotende en overtreffende trap

Je hoort Trump nooit zeggen dat iets ‘goed’ is, iets is ‘geweldig’. Het is niet ‘groot’, maar ‘gigantisch’ en iemand is geen ‘aardige man’ maar een ‘fantastische vent’. Donald Trump spreekt graag in de vergrotende of overtreffende trap. Hiermee speelt hij in op emotie om mensen voor zich te winnen.

Gebruik van tegenstellingen

‘Een beetje’ bestaat bij Donald Trump niet. Iets is links of rechts, dit óf dat. ‘Either you are with us or against us.’ Trump maakt gebruik van tegenstellingen om zaken te polariseren. Iemand die twijfelt, wordt hierdoor gedwongen om een keuze te maken. Natuurlijk weet Trump waar zijn voorkeur ligt en stuurt hij erop aan om iemand in zijn richting te doen bewegen.

Overdrijvingen

In het verlengde van zijn gebruik van de vergrotende en overtreffende trap spreekt Trump graag in overdrijvingen. Mensen die hij hoog heeft zitten, introduceert hij als ‘helden’ en als er ergens dreiging is ‘gaat de wereld kapot’. Door dergelijk gespierd taalgebruik speelt hij in op het sentiment van zijn toehoorders en maakt hij zelfs gebruik van de angst van mensen.

Geoefende authenticiteit

Is het je wel eens opgevallen dat Donald Trump veel hapert en zijn zinnen vaak niet afmaakt? Niet bepaald het teken van een goede spreker, maar wie analyseert, ziet dat Donald Trump vaak bewust hiervan gebruik maakt. Het is een bepaalde vorm van geoefende authenticiteit. Het komt niet gelikt of ingestudeerd, maar echt over. Let vooral op de momenten waarop hij dit doet. Hij gebruikt deze tactiek vooral om zijn ontsteltenis kracht bij te zetten en op die manier geloofwaardiger over te komen.

Dumb it down

I’m very highly educated. I know words. I have the best words.‘ Dit klinkt niet bepaald als een hoogstaande zin, maar hiermee slaat Trump de spijker op zijn kop. Uit analyse van zijn taalgebruik blijkt dat hij wezenlijk anders spreekt dan zijn voorgangers. De meeste presidenten scoren hoog op de Flesch-Kincaid-schaal, een graadmeter voor de complexiteit van taal. Voormalig presidenten als Abraham Lincoln zaten daarbij op universitair niveau. Trump letterlijk op basisschoolniveau. Daar kun je om lachen, maar Trump bereikt hiermee wel de massa. Ook de ‘angry white American’ die media beschouwen als zijn grootste doelgroep begrijpt zijn woorden luid en duidelijk.

De kracht van herhaling

Donald Trump herhaalt woorden en zinnen op het vervelende af. Als hij niet letterlijk herhaalt, formuleert hij de zin daarna wel op een andere manier. Het kan irritant zijn om naar te luisteren, voor Trump telt maar één ding: zijn boodschap blijft wel hangen.

Ik en zij

Als het gaat om beloften is het ‘ik, ik, ik’. ‘I’m going to build a wall. It will be a beautiful wall.‘. Wanneer het echter gaat om bedreigingen is het ‘zij’: ‘And they are going to pay for it.‘ Trump weet de aandacht op zichzelf te vestigen bij positieve zaken en bij negatieve zaken mikt hij op een zo groot mogelijke groep. Zo gek als het klinkt: dit kan ervoor zorgen dat mensen meer sympathie krijgen voor Trump, die zichzelf hiermee neerzet als een soort dappere, eenzame strijder tegen het grote kwaad. Een waarschijnlijk zeer bewuste keuze waarvan hij weet dat hij hiermee inspeelt op de emotie van mensen.

Reageer op artikel:
Hoe de domst sprekende president keihard scoort met taal
Sluiten