De cijfers zijn binnen: Cats is officieel een megaflop, en dat is potentieel gevaarlijk

2019 was een prachtig filmjaar, gedomineerd door Disney. Maar ook buiten de Grote Muis om hebben we talloze pareltjes voorbij zien komen, met als hoogtepunt een Zuid-Koreaans meesterwerk. Het jaar wordt echter afgesloten met een historische megaflop: Cats.

Cats: Universal’s historische megaflop

De musical-fim opende tegelijkertijd met Star Wars: The Rise of Skywalker. Waar Disney met die film ondanks negatieve recensies het geld binnenharkt, moet Universal met Cats een megaflop incasseren.

De film had al alles tegen vanaf de eerste trailer. Ook in de bioscoop ging nog alles mis: voor het eerst in de filmgeschiedenis kregen bioscopen een patch toegestuurd, alsof we het over een videogame hebben. De special effects waren namelijk nog niet af, waardoor sommige katten opeens mensenhanden zonder haar erop hadden. Oeps!

Directeur Tom Hooper gaf toe dat het team na de reacties op de trailer nog snel hebben geprobeerd de visuele stijl aan te passen. Daardoor was Cats pas een dag voor de première ‘af’,

Vervolgens kwamen de eerste recensies naar buiten, en die zijn niet mals. Dit is geen gevalletje van smaakverschil, of een film die net niet helemaal lekker uitpakt. Men spreekt van een angstaanjagend misbaksel dat nooit uit had mogen komen.

Minstens 71 miljoen dollar verlies

Dat zie je ook terug in de box office van Cats. De op de mateloos populaire gelijknamige musical gebaseerde film heeft slechts 38 miljoen dollar opgehaald. Wereldwijd. Enkel in Engeland kun je van een klein succesje spreken.

De 100 miljoen dollar lijkt amper haalbaar in de bioscoop, wereldwijd. En zelfs als dat bedrag aangetikt kan worden, dan maakt Universal alsnog op zijn mins 71 miljoen dollar verlies met de peperdure productie. De enorme sterrencast en de benodigde special effects zijn namelijk allesbehalve goedkoop.

Hollywood vakblad Deadline heeft berekend dat elk scènario negatief uitpakt. Elk scènario komt uit op een megaflop, die Universal nog lang in de koude kleren zal gaan zitten.

De productie kostte 90 miljoen dollar, en daar komt naar schatting nog eens 115 miljoen dollar aan reclame bovenop.  Inclusief inkomsten van streaming en DVD/BluRay komt de teller volgens experts uiteindelijk op 155 miljoen aan omzet te staan. De kosten? 226 miljoen. Oftewel, minstens 71 miljoen dollar aan verlies.

Invloed op de rest van de industrie

Dat is een groot bedrag, maar we hebben het hier over meer dan alleen geld. Dit soort flops hebben nog jaren invloed op de keuzes die grote studio’s maken. Anno 2019 bestaat er weinig meer tussen goedkope indie-films en peperdure blockbusters in, waardoor elk nieuwe project een groot risico vormt. Alles is of heel klein, of heel groot. En dus duur.

Precies om die reden durfde Warner Bros. aanvankelijk niet Joker te maken vanwege het floppen van Justice League. Daarom besloten ze de investering samen met andere partijen te doen, een beslissing die ze uiteindelijk honderden miljoenen kost.

Dergelijke flops dragen bij aan het plaatje waar Martin Scorsese zich zo aan ergert: een industrie waar men enkel veilig voort durft te borduren op grote franchises. Superheldenfilms, voornamelijk.  Ja, het floppen van Cats is hilarisch, maar hopelijk weerhoudt het studio’s niet om nieuwe dingen te proberen.

Hopelijk houdt het juist de grote studio’s met veel geld scherp, in plaats van dat ze het nog meer op safe gaan spelen. Niet elke titel hoeft uitgebouwd te worden tot een kopie van het Marvel Cinematic Universe. Geef ons dan maar liever een equivalent van het fantastische Parasite.

Deadline

Reageer op artikel:
De cijfers zijn binnen: Cats is officieel een megaflop, en dat is potentieel gevaarlijk
Sluiten