Martyn de Jong
Martyn de Jong Life 22 jan 2016

Hipster, Yuccie of Yup. Who cares?

Ooit – en dan hebben we het over honderden jaren geleden – was er één drieletterig woord voor iemand die twee cojones tussen de benen had hangen; een ‘man’. Vandaag de dag nemen we daar echter geen genoegen meer mee.

Het draait namelijk niet meer om wat je bent c.q. man of vrouw, maar wie je bent. Dus hoe kunnen we Jan en alleman beter identificeren dan door kortzichtige labeltjes op onszelf en anderen te plakken? Uiteraard met trendy namen als onder andere: Hipster, Metro man en het nieuwste gezinslid van de labeltjescultuur:  de Yuccie.

‘Tot zover de Hipster, maak kennis met de Yuccie’ – Trouw.nl

Uiteraard is dit labelen niets nieuws, ver in de vorige eeuw gebruiken we al hokjes en labels om onze subculturen te identificeren. Zo kon je destijds al hippie, bohemien, dandy of nozem genoemd worden. Een bloem op je shirt of een leren jasje met een anarchist symbool kon zomaar het verschil maken tussen waar je werkte en met wie je omging.

Tegenwoordig zijn we gelukkig niet meer zo strikt in het fysiek scheiden van onze subculturen. Zo kan iemand met de label ‘hipster’ gerust een biertje drinken met een ‘yup’; niemand die daarvan opkijkt. De verschillen tussen subculuren zijn inmiddels een stuk kleiner geworden, net als de barrières om met elkaar te mengen. Alleen is het laatste artefact (die labeltjescultuur) tot op heden nog niet verdwenen.

Het gekke is dat deze gewoonte alsmaar erger lijken te worden. We sluiten ons massaal aan bij Facebook- en LinkedIngroepen waar we onszelf bij vinden passen en kiezen graag een kant over de stomste dingen. Dus zeg het maar: ben jij team iOS of team Android? Team gladgeschoren of team baard? Team freelance of team loondienst? En zo kunnen we nog wel even doorgaan.  Met deze vaak betekenisloze keuzes delen wij onszelf nog verder in, om zodoende nog meer niches binnen subculturen te creëren. En zo word je plotseling een hipster genoemd als je met baard, designerbril Macbook aan het werk bent bij een hip koffietentje in de binnenstad. Houthakkersshirt daargelaten.

(Foto zoekterm: ‘Hipster’)

Frappant hierbij is dat we heel goed zijn in het aanwijzen en categoriseren van anderen, maar aan zelfreflectie ontbreekt het ons vaak volledig. Hoeveel mensen zullen zichzelf een labeltje als hipster opplakken? Het antwoord is: nul. Zelf horen we namelijk niet bij de rest; dus we passen ook niet in hokjes, sneeuwvlokken dat we zijn.

‘Het moet maar eens afgelopen zijn met die labeltjescultuur’.

Zodoende kunnen we misschien beter concluderen dat we allemaal verschillen, dus ook die mensen die ogenschijnlijk in een bepaald hokje thuishoren. Oordelen zegt vaak namelijk meer over onszelf dan over anderen. Als je iemand niet kent, is het natuurlijk veel makkelijker om ze meteen in een hokje te plaatsen, dan hoef je in elk geval niet meer na te denken over wie of wat ze zijn. Maar maakt het nou echt veel uit of iemand een hipster, yuccie of wat dan ook is? Nee. Totaal niet. De vraag is meer: is het een fijn persoon om mee om te gaan? En daar kom je maar op één manier achter: door oordelen achterwege te laten en het gesprek met de ander aan te gaan.

Laten we daarom a.u.b. weer teruggaan naar de labelcultuur van vroeger. Naar de tijd van ‘man’ en ‘vrouw’, in plaats van het continu aanwijzen van verschillen. Dus of je nou een neiging hebt naar team Android of team Apple, een Fixie fiets rijdt of een Vespa scooter; zo veel verschil je niet van de “tegenpartij”. Het moet maar eens afgelopen zijn met die labeltjescultuur. Laten we al die onzinnige termen als Hipster en Yuccie daarom lekker achterwege laten en ons richten op wat ons bindt: het feit dat we allemaal maar gewoon mannen zijn. Waarschijnlijk worden we daar allemaal een stuk hechter van. Toch, Manners-man?

Oeps. Oude gewoonte.

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
Hipster, Yuccie of Yup. Who cares?
Sluiten