Under the mainstream: parels uit de hiphop – Abdominal

Redactie 11 aug 2017 Media

Hiphop heeft geen al te best imago. Terecht, want niet alleen staat het verleden bol van de criminaliteit; wie nu naar de mainstream kijkt, ziet ook veel thugs en gangsters. Hiphop kent echter ook een andere kant. Een kant die draait om lyricism: woordtovenarij en het spelen met taal en ritme. In deze serie kijken we verder dan de mainstream, want er is veel meer dan Drake, Kendrick en Kanye. Zoals Abdominal

Ab-wie? Precies. Niet veel mensen zullen Andy Bernstein a.k.a. Abdominal kennen en dat terwijl hij toch wel gezien mag worden als een veteraan. De inmiddels 43-jarige Canadees begon al eind jaren ’80 met rappen. In de jaren ’90 vormde hij meerdere groepen met andere rappers en dj’s, maar pas aan het begin van dit millennium kwam hij op de radar van de liefhebbers.

MC Abdominal
MC Abdominal Facebook

Als helft van het duo Abs & Fase trok Abdominal de aandacht van DJ Format, inmiddels al jaren een gerespecteerde naam in de hiphop-scene. Toen DJ Format’s eerste studio-album, Music for the Mature B-Boy uitkwam in 2003, ontving het album veel lof. Abdominal’s raps werden als één van de hoogtepunten genoemd. Het was het begin van een innige samenwerking die bijna vijftien jaar later nog steeds standhoudt.

Wil je meer uit deze serie bekijken? Hier vind je het volledige archief van Under the mainstream.

Een hecht duo

Officieel vormen DJ Format en Abdominal geen duo, maar je ziet de twee vaker samen dan alleen. En terecht, want de old school beats van Format en de rhyme ability van Abdominal passen bij elkaar als peanutbutter and jelly, zoals Amerikanen het zouden zeggen. In zekere zin zou je kunnen zeggen dat DJ Format verantwoordelijk is voor de geslaagde carrière van Abdominal en dan zou je geen ongelijk hebben. Je zou er de rapper echter tekort mee doen. Als je Abdominal kent, komt dat waarschijnlijk door de knetterende track met even zo briljante video, Viscious Battle Raps.

Unieke skill

Als je de bovenstaande video hebt bekeken, heb je zeer waarschijnlijk al een unieke skill van Abdominal ontdekt: zijn bizarre longinhoud. Probeer de volgende rhyme uit dat nummer maar eens in één adem mee te rappen: Let me take this little opportunity so soon you’ll see how you and me be different when it comes to fluency. The crowd be rooting me and booing thee/ First to hit 3 lines that you be polluting the atmosphere with, you’ll get subjected to scrutiny. Stupidly oblivious to the soon-to-be mutiny on the part of the crowd. Eventually even your crew will be like “Abdominal is pretty damn good”

Wikipedia

Bernstein heeft een vlekkeloze, zeer cleane stijl van rappen. Daarbij zitten zijn teksten altijd slim in elkaar en heeft hij de gave om moeiteloos met timing en ritme te spelen. Zijn track Breathe later is onder liefhebbers legendarisch geworden omdat hij het complete laatste couplet (16 bars) rapt in één adem. Check deze video maar even vanaf 2:45.

Hij bewijst bovendien dat-ie dat live ook kan:

Zijn tofste werk

Vicious Battle Raps heb je al gehoord. Een andere track die heel goed laat zien wat voor soort MC Abdominal is, is Hit Song samen met – uiteraard – DJ Format.

Hitting harder than a family of starving steroid injected mexican quintuplets
Armed with crowbars smacking the shit out of a candy filled pinata
On their birthday – only hits when I write
More hits than Germans surfing fetish websites

Zijn beste nummer is in mijn mening Abdominal Workout: goeie punchlines, funky beats en scratches, verrassende afwisselingen en een formidabel rappende Abdominal.

Al het materiaal in dit artikel is al wat ouder. Het is dan ook een tijdje stil geweest rondom Andy Bernstein, maar sinds dit jaar is ‘ie terug, samen met DJ Format, op een nieuw album.

Dirt is de eerste single van het album. Weinig verrassingen, gewoon old school goed, net als de video.

Reageer op artikel:
Under the mainstream: parels uit de hiphop – Abdominal
Sluiten