Redactie
Redactie Advertorial 30/11/2017

Geproefd: Highland Park heeft dé whiskies voor de feestdagen

Tijdens de feestdagen geef je traditiegetrouw nog net wat meer om kwaliteit dan anders, vooral op het gebied van eten en drinken. Whisky is daarbij voor velen van ons een uitstekende manier om mee uit te pakken. En terecht. Dit jaar kijken wij naar Highland Park, dat een fantastische vernieuwde line-up heeft. Of je nu gaat voor een speciale editie óf een complete proeverij; met dé single malt uit Orkney zit je goed.

In een notendop: wat Highland Park onderscheidend maakt

Whisky drink je in de eerste plaats natuurlijk omdat je het heerlijk vindt, maar het mooie aan whisky is ook dat er een complete belevingswereld omheen zit. Whisky drinken, is beleven. Whisky is heritage en daarom wat ons betreft misschien wel de mooiste drank die je kunt vinden.

Als je het hebt over heritage, dan ben je bij Highland Park aan het juiste adres. De distilleerderij van Highland Park is gelegen op het noordelijke Orkney; een kleine eilandengroep die zich kenmerkt door zijn ruige kust en weerbarstige klimaat. Highland Park is één van de slechts vijf grote distilleerderijen die nog werkt met traditionele methoden én (deels) eigen gemouten gerst. Het resultaat daarvan is een prachtig eindproduct dat ze zelf omschrijven als “The Orkney Single Malt With Viking Soul.”

De kwaliteit van whisky valt of staat met de gebruikte methodes en grondstoffen en op die twee gebieden geniet Highland Park een ijzersterke reputatie. Op Orkney komen van nature weinig bomen voor, maar er zit des te meer turf in de grond. Omdat de vegetatie vooral bestaat uit heidebloemen, heeft de van Orkney afkomstige turf een kenmerkende smaak: smokey, maar ook ietwat fruitig en zoet.

Highland Park gebruikt niet alleen turf van het eiland; ook een gedeelte van de gerst komt van eigen grond af. Tel daarbij op dat de distilleerderij nog écht authentieke methodes gebruikt om de gerst te laten ontkiemen en je begrijpt dat het bijzonder is dat zo’n groot merk nog vast weet te houden aan traditionele methodes.

Twee spannende nieuwkomers

Highland Park heeft deze maand twee fraaie toevoegingen aan het aanbod: de Dragon Legend en The Dark. Stand alone zijn dit al prachtige toevoegingen, maar deze twee nieuwe edities zijn ook interessant als je een proeverij wilt organiseren voor je vrienden en/of familie.

Dragon Legend

Met de Dragon Legend grijpt Highland Park terug in de geschiedenis. Natuurlijk: het is een Schots merk, maar Orkney heeft een sterk viking-verleden. Deze geschiedenis komt regelmatig terug in nieuwe edities van de whisky, zo ook in deze. De Dragon Legend is gebaseerd op het oude vikingverhaal van krijger Sigurd die de draag Fafnir versloeg. Highland Park brengt de Dragon Legend uit als ode aan de vikingheld. Het doel was om de eigenschappen van Sigurd (moed, vastberadenheid, vindingrijkheid) terug te brengen in de whisky. Dat klinkt natuurlijk als een prachtig PR-verhaal en dat is het ook. Toch wordt duidelijk dat Highland Park deze eigenschappen heeft weten te vatten in het smaakprofiel als je de whisky proeft.

Wij vinden Highland Park Dragon Legend een perfecte stap omhoog voor de whiskydrinker die zijn basics kent. De Highland Park 12 Year Old is bijvoorbeeld zo’n basic: zeer toegankelijk vanwege zijn gebalanceerde smaakprofiel. De Dragon Legend bouwt hierop voort. Omdat er Europese en Amerikaanse sherry gerijpte eikenhouten vaten zijn gebruikt én de whisky een iets hoger alcoholpercentage heeft, ontdek je nieuwe smaken. De Dragon Legend is iets rokeriger dan de 12 Year Old en daarnaast ook net iets kruidiger. Met andere woorden: iets intenser en daardoor een perfecte next step voor wie op zoek is naar iets meer complexiteit. Het leuke is dat de Dragon Legend maar marginaal meer kost dan de 12 Year old: 44,99 euro in plaats van 40 euro. Een hele mooie whisky voor een hele goede prijs.

The Dark

Toen de fles Highland Park The Dark open ging, steeg bij ons de spanning. We zullen niet liegen: zijn gelimiteerde oplage van 28.000 flessen en prijs van 214.99 euro scheppen natuurlijk verwachtingen. Dit is dé limited edition Highland Park van dit jaar en zijn voorgangers zijn niet mis.

De naam ‘The Dark’ doet natuurlijk al vermoeden wat je kunt verwachten. Het werd echter perfect uitgelegd door brand ambassador Bram Kaplan, die de whisky als volgt inleidde: ‘Deze whisky viert de koude dagen op Orkney. De gure dagen waarop het hard waait, vroeg donker wordt en de mensen samen binnen de warmte opzoeken om te genieten van gezelligheid, goede verhalen en een warme, rijke whisky.‘ Onze reeds hoge verwachtingen stegen nog een beetje toen het tijd was voor de eerste slok…

Als je 215 euro uitgeeft voor een whisky, mógen je verwachtingen ook hoog zijn. Dit is geen whisky die je vaak opentrekt, dit is er eentje voor op de écht speciale momenten. Eentje die je deelt met de echte liefhebbers. De smaak van de whisky is ontzettend rijk, met een hele warme, trage afdronk. Je proeft die unieke Orkney turf: diep, rokerig en met tonen van gedroogd fruit, kruiden en noten. Op dat moment ervaar je waarom je bereid bent geweest extra in de buidel te tasten voor deze bijzondere 17 jaar oude whisky die uitsluitend op Europese eikenhouten oloroso sherryvaten gerijpt is. Wat wij zelf opvallend vonden, was de krachtige, fruitachtige smaak die je meteen ervaart zodra de whisky je tong raakt.

Ben je dit jaar op zoek naar een whisky waarmee jij jezelf en een select groepje gelukkigen echt kunt verwennen, dan kun je met blind vertrouwen naar deze Highland Park The Dark grijpen. Als je toe bent aan high end, dan is dit een fantastische keuze. Heb je het nog nooit geprobeerd en twijfel je nog, koop dan eens een fles samen met je familie of vrienden. Je zult ervaren dat het drinken van een whisky uit dit segment echt een meerwaarde biedt.

Een perfecte proeverij

We schreven het al eerder in dit artikel: dankzij deze twee nieuwe edities kun je ook een interessante proeverij samenstellen, als je echt wilt uitpakken (bijvoorbeeld na het kerstdiner). Met een line-up van The Highland Park 10 Year Old, 12 Year Old, Dragon Legend en The Dark heb je een geweldige line-up te pakken. In al deze whiskies proef je de traditionele kwaliteiten van Highland Park, maar de opbouw in deze volgorde neemt je mooi mee door de nuances.

In de 10 Year Old proef je vooral de invloed van het eikenhout en de graanachtige tonen. De 12 Year old is het perfecte voorbeeld van de balans tussen turf en zoet-kruidig, terwijl de Dragon Legend hier een extra kick en complexiteit aan toevoegt. Ten slotte vind je het summum van dit alles in een next level ervaring met The Dark. Wij wensen je een fijne, smakelijke kerst (of andere mooie momenten).

In samenwerking met Highland Park

Reageer op artikel:
Geproefd: Highland Park heeft dé whiskies voor de feestdagen
Sluiten