Ga je voor een personal trainer? Met deze zaken moet je rekening houden
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F08%2Fmark-adriane-FH6JcaCrYJ0-unsplash.jpg)
Het lijkt wel alsof iedereen waarbij een T-shirt in maat ‘S’ krap zit, zichzelf uit mag roepen tot personal trainer. Velen doen dit dan ook. Dit maakt het aanbod steeds groter in een markt waarin ook de vraag groeit. Hoe vind je de personal trainer die jou verder, groter en sterker brengt en maakt?
Waarom dan?
Een personal trainer in de arm nemen kan namelijk grote positieve gevolgen voor je teweegbrengen. Uiteraard wanneer je net mocht beginnen met het nastreven van jouw fysieke (en mentale, maar daarover zo meer) doelen, maar ook wanneer je na verloop van tijd vastloopt. Dan kan het verstandig zijn de hulp van een expert in te schakelen. Dit kan op wekelijkse basis of maandelijks, individueel of in groepsverband. That’s up to you en vooral up to your portemonnee.
Meestal hangt er immers nogal een prijskaartje aan een man of vrouw die een uurtje met je aan de slag gaat. Om zeker te weten dat je centen goed besteed worden, kan je nu gebruik maken van deze checklist. Kun je ze allemaal afvinken? Ongetwijfeld dat diegene een hoop voor je gaat betekenen. En laat deze vooroordelen sowieso varen voor je eerste kennismaking.
Op sollicitatie bij de personal trainer
Als iemand er goed uitziet en een vlotte babbel heeft, wordt al snel aangenomen dat het wel goed zit. Maar wees kritisch en stel vragen. Je levenspartner beoordeel je ook niet alleen op het uiterlijk en tijdens een sollicitatiegesprek voor een nieuwe baan, hoor je ook vragen te stellen. Doe dit ook bij de personal trainer. Vraag naar zijn ervaring, heeft hij referenties die je kan benaderen, diploma’s (al zeggen deze niks zonder ervaring), mogelijke trainingstijden en eventuele voorwaarden.
Jip en Janneke taal
Ondergetekende – al is het op Manners boven – zat laatst in de trein waar er een gesprek plaatsvond tussen twee sportstudenten met aspiraties om trainer te worden. De één was waarschijnlijk een studiejaar verder, want hij was bezig met een heel betoog waarin hij sprak over waarom hij een goede trainer zou zijn en wat hij allemaal wel niet wist. De ene na de andere term uit het vakjargon kwam voorbij. Het klonk uiterst bekwaam en indrukwekkend.
De jongere van de twee vroeg om extra verheldering. Hij snapte er waarschijnlijk, net zoals de meeste klanten van de personal trainer in spé, weinig van. Hetzelfde riedeltje volgde uit de mond van “de expert”. Het was alsof hij een boek voorlas. Uiteindelijk begon het te dagen bij de ander en vatte hij de monoloog van een kwartier samen een paar volzinnen. Geen ingewikkeld termen, maar een glashelder verhaal over de hoe en wat van spiergroei.
Voor de meeste klanten zal de man die het in Jip en Janneke-taal kan uitleggen veel fijner zijn om mee te werken. Jij moet je niet hoeven aan te passen aan de expert, de expert moet gaan levelen met jouw niveau. Knap als hij duizenden termen weet, zolang hij het niet kan overbrengen heb je er weinig aan.
Esthetiek op plaats twee
Mocht de man aan de andere kant van het squatrek meteen beginnen over de korte termijn, grote kans dat de man uit is op een klantenbestand van lange-halen-gauw-thuis. Vind iemand voor the long run. Eentje die je wil helpen beter te voelen en een sterker lichaam te krijgen. Esthetische doelen zijn echt secundair. Verwachtingsmanagement is een belangrijk onderdeel van het werk van de personal trainer. Persoonlijke begeleiding kan het juiste duwtje in de rug zijn, maar het is geen wondermiddel.
Het moet klikken
Drie keer check tot nu toe? Maar geen klik met de beste man? Dan houdt het helaas op. Zoals gezegd, het is als het goed is voor een langere periode dat je met elkaar samenwerkt. Jullie hoeven geen beste matties te worden, maar als je met tegenzin naar de training gaat is het zonde van het geld. Vind iemand die levelt met jouw persoonlijkheid en geloof ons, dan kunnen er bergen verzet gaan worden.
? Lees ook: Beter trainen: zo perfectioneer jij de killer-oefening ‘Romanian Deadlift’