Martyn de Jong
Martyn de Jong Life 9 feb 2016

Het verschil tussen spenderen en verspillen

Laten we eerlijk zijn: geld uitgeven is één van de grotere deugden des levens, nietwaar? Je hebt er hard voor gewerkt en veel kostbare tijd voor geïnvesteerd. Dus je wilt deze provenu ook gebruiken om jouw uren hiermee metaforisch gezien weer terug te kopen. Dit kun je wijs doen, maar is soms ook best lekker om jouw zuurverdiende centen compleet over de balk te smijten.

‘Geld is net als mest. Enkel als het verspreid is, komt het tot zijn recht.’

In het Engels noemen ze het erg toepasselijk:’Money to burn.’ Wat prachtig aansluit bij het gevoel wat je soms hebt wanneer je geld in je zak voelt branden. Vaak weet je nog niet waar je het aan uit wilt geven, maar één ding weet je wel: als je thuiskomt is het gegarandeerd verdwenen.

Het verbrassen van geld is eigenlijk het summum van luxe en geeft juist daarom ook een hoop bevrediging. Wanneer je dus wat extra’s op zak hebt hebt, is er helemaal niets mis mee om dit te spenderen aan iets onzinnigs; dat maakt het namelijk nog niet meteen ‘verspillen’.

Wanneer jij spontaan besluit de meest exclusieve fles Champagne te bestellen en je vervolgens urenlang per limousine rond te laten rijden, terwijl je via het schuifdak bubbels uitdeelt aan wildvreemd op straat, dan zou je dat gemakkelijk als verspilling kunnen zien onder de gedachte: ‘da’s toch niet nodig?’. Maar hé, je kunt het ook gewoon wel doen.

Ver·spil·len (verspilde, heeft verspild)
Op een nutteloze manier verbruiken; verkwisten: zoals geld of energie verspillen

Iets is namelijk pas verspilling als het volledig nutteloos is. Die Champagne en de limousine waren misschien nergens voor nodig, maar leverden je desondanks wel iets op. Namelijk: plezier. Die uitgave zal waarschijnlijk nooit in de categorie ‘wijs’ vallen. Al zul je die avond ook niet vergeten. En juist zulke dingen zijn onbetaalbaar.

De vraag is nu dus eigenlijk: wat is dan wel échte verspilling? Naar onze mening is dat enkel als het je uiteindelijk niets heeft opgeleverd, dus zelfs geen plezier of goede herinneringen. Neem bijvoorbeeld gokken: Met gokken zelf is niets mis, maar als jij het casino inloopt en binnen een minuut weer buiten staat met 500 euro verlies op één rondje roulette, dan zou je best kunnen concluderen dat je het geld verspild hebt. Je hebt namelijk geen winst in handen en je zult van die 30 seconden toekijken ook niet bepaald plezier hebben gehad. In dat geval is het woord ‘verspilling’ aardig van toepassing.

Om mijzelf te dwingen meer geld te verdienen, besloot ik meer uit te geven. – James Agate

Maar zelfs dit valt in feite nog recht te praten. Als het altijd jouw grote droom is geweest om één keer 500 euro op jouw lievelingsgetal 8 te zetten; was het dan verspilling? Nee, je hebt een droom waargemaakt, een bucket-list item afgevinkt en een herinnering voor de rest van jouw leven gemaakt. Al beseffen wij ook wel dat er uiteraard een schommel tussen slim en dom spenderen bestaat. Fijn dat je leuke herinnering wilt maken, maar helaas betalen die rekeningen op jouw deurmat zichzelf niet.

[RELATED_ARTICLE article_id=”213210″]

Zodoende kun je concluderen dat spenderen/verspillen erg persoonlijk is. Het maakt namelijk niet uit waar jij jouw geld aan uitgeeft, zolang jíj er maar blij van wordt, of het enige vorm van vruchten afwerpt. Uiteindelijk is geld maar geld en als je het nooit uitgeeft zul je er ook geen plezier aan beleven. Spendeer het zó dat je er iets voor terugkrijgt, iets wat jij het de moeite waard vond maken; in dat geval is het nooit echt verkwisting. In andere woorden: verspilde centen kun je weer terugverdienen, verspilde jaren niet.

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
Het verschil tussen spenderen en verspillen
Sluiten