Bierliefhebbers opgelet: dit is het bijzondere verhaal van Radler

Enig idee hoe Radler is geboren? Het verhaal van dit biertje is fascinerend en verdient uitleg. Want net als veel mooie dingen in de wereld, is Radler min of meer per toeval ontstaan en vorig jaar verfijnd door Hertog Jan.

Voor het verhaal van Radler reizen we af naar het Duitse München, waar een gewiekste zakenman een pienter plan bedacht om zijn bierhandel aan een populaire fietsroute maximaal uit te buiten.

Uit angst om tijdens drukke dagen te vluchtig door zijn bier heen te zijn, besloot hij namelijk het goudgele drankje te verdunnen met limonade. De smaak werd frisser en het biertje bevatte minder alcohol, waardoor ook de fietsers zelf frisser huiswaarts konden keren. Een nieuwe combinatie zag het levenslicht.

Radler, maar dan net iets eigenwijzer

Radler is anders dan andere bieren, omdat het niet écht een bierstijl is. Het is eerder een biermengeling. Toch is het biertje erg populair, wat vooral te verklaren is door de zoete smaak. Niet iedereen is fan van de bittere smaak of heeft altijd trek in klassieke pils. Voor hen is er deze zoetere optie. Daarbij past het lage alcoholpercentage goed bij de trend om verantwoord te drinken, in plaats van compleet laveloos gaan.

Zoals we gewend zijn van Hertog Jan, heeft de brouwer het klassieke recept van radler op de schop genomen door het biertje een net iets andere vorm te geven. Van oudsher wordt radler gebrouwen met friszure citroenen, maar aan Bastaard – zoals het biertje is gedoopt – is ook een ander bijzonder ingrediënt toegevoegd: gember. Het zorgt voor een aangenaam prikkelend, peperig smaakeffect.

Hetog Jan Radler Bier

Het brouwsel

Denk je nu: ‘hmm, radler is mij te zoet’. Maak je dan vooral geen zorgen: de natuurlijk gebrouwen vruchtenlimonade wordt zorgvuldig gecombineerd met de Pilsener van de brouwer, wat het biertje een frisse smaak geeft zonder in te leveren op het typische karakter van normaal pils. Bastaard is een mengelmoes, maar de brouwers hebben de smaak van het bier altijd voorop gezet. Proost!

In de onderstaande documentaire wordt het verhaal van Bastaard gevisualiseerd en het brouwproces haarfijn uitgelegd. Een must-see voor bierliefhebbers.

In samenwerking met Hertog Jan

Reageer op artikel:
Bierliefhebbers opgelet: dit is het bijzondere verhaal van Radler
Sluiten