Het is officieel! Een Formule 1 Grand Prix op het circuit van Zandvoort is mogelijk

Dankzij onze eigen Max Verstappen leeft Formule 1 weer in Nederland. Met zijn branie en ongekende stuurmanskunsten won hij niet alleen de harten van F1-liefhebbers, maar van bijna alle Nederlanders. Sinds zijn debuut in 2015 groeit de vraag weer naar een Nederlandse Grand Prix. De gedachten gaan meteen terug naar 1985 toen het circuit in de duinen van Zandvoort voor het laatste op de kalender stond. Gaan deze oude tijden herleven?

Max Verstappen zelf heeft al laten weten dat hij een terugkeer wel ziet zitten. Voor eigen fans racen is tenslotte het mooiste wat er is. Natuurlijk is de Grand Prix van Spa qua bezoekers al bijna een thuisrace, maar het blijft een Belgisch circuit. Nederland moet gewoon weer op de kalender komen, maar is dit ook mogelijk? Onlangs gingen de geruchten dat Formule 1-eigenaar Liberty Media aan het kijken is naar een stratencircuit in Amsterdam of Rotterdam. Dit lijkt zeer onwaarschijnlijk en vooralsnog lijkt alleen het circuit van Zandvoort een realistische optie.

Krijgt Max een echte thuisrace?

Het circuit is op dit moment in handen van Prins Bernhard Junior. Hij kocht ‘m in 2016 omdat dat de potentie van het circuit in zijn ogen maar voor zeventig procent wordt benut. Als dit klopt moet een Grand Prix, mits er het nodige wordt aangepast, mogelijk zijn. Toch zijn er ook veel twijfels. Is het circuit geschikt voor de hedendaagse auto’s, zijn de faciliteiten wel geschikt voor dit hele circus en misschien nog belangrijker: is het financieel mogelijk? Om op al die vragen antwoord te krijgen, werd in 2015 een haalbaarheidsonderzoek gestart. Vandaag werd de uitkomst bekend gemaakt.

De conclusie is duidelijk: “Ja, het kan.” Helaas is er nog wel een ‘maar’ en die is behoorlijk groot. Er moet namelijk nog veel gebeuren voordat het circuit van Zandvoort ook daadwerkelijk klaar is om gastheer te zijn voor de Koningsklasse van de autosport. De hoop dat we Max binnen een paar jaar in eigen land een race gaan zien rijden is daarom klein, maar hij is nog jong. In de aankomende jaren gaan de gemeente en het circuit verder kijken hoe en op welke termijn dit gigantische evenement naar Nederland gehaald kan worden.

De weg is nog lang, maar het kan

Een belangrijk punt is vooral nog om draagvlak te creëren en Liberty Media te overtuigen dat Zandvoort thuishoort op de kalender. Andere punten zijn de bereikbaarheid voor fans en de staat waarin het circuit verkeert. Tijdens de persconferentie werden deze punten bestempeld als hobbels, maar zeker niet als onoverkomelijke bergen. Belangrijkste is nu, dat na twee jaar intensief onderzoek, duidelijk is geworden dat het kan. We zijn er nog niet, maar het is een hoopgevend begin.

Reageer op artikel:
Het is officieel! Een Formule 1 Grand Prix op het circuit van Zandvoort is mogelijk
Sluiten