Het mediterrane dieet is precies wat jouw hele lichaam nodig heeft

Er doet een nieuwe hype de ronde. Het is een kleine hype, maar hij is er wel: het mediterrane dieet. Er wordt gezegd dat het dieet, dat zich richt op plantaardig voedsel en magere eiwitten zoals vis en kip, kan helpen om gewicht te verliezen. Plus, het zou het risico op kanker verminderen. Nou top. Toch?

Afgelopen juni hebben velen zich die vraag gesteld toen het New England Journal of Medicine een groot onderzoek uit 2013 introk. Dit onderzoek beweerde dat het mediterrane dieet het risico op een hartaanval en een beroerte verminderd. Omdat het onderzoek uit 2013 niet voldeed aan de normen van een gerandomiseerde controleproef, was er onvoldoende bewijs om de studie te ondersteunen.

Sean Heffron (preventieve cardioloog aan NYU Langone Health) zegt nu echter alsnog dat het mediterrane dieet nog steeds de gezondste manier is om te eten. Reden genoeg om het mediterrane dieet te proberen. Eens? Dit is wat je moet weten. Het draait vooral om hartvoedingsmiddelen die gezond zijn voor het hart. Denk aan noten, vis en olijfolie. Het beperkt de inname van rood vlees, boter en toegevoegde suiker. Dit betekent ongeveer tien van de tien keer geen klant-en-klaar maaltijden.

Welke producten?

Heffron zegt dat elke verschuiving weg van een voedingsarm, zwaar geraffineerd dieet naar de mediterrane levensstijl al gunstig is. Zo kan je klein beginnen door jouw veggie-inname te vergroten of over te schakelen van geraffineerde granen naar volle granen. Hier is een blik op de meest voorkomende mediterrane producten.

Granen: Bij elke maaltijd worden één tot twee porties volkoren brood, pasta, rijst of couscous gegeten.

Groenten: Neem twee porties groenten in verschillende kleuren bij zowel lunch als diner. Traditionele mediterrane keuzes zijn boerenkool, aubergine, artisjok, bieten en zoete aardappelen.

Fruit: Als dessert na de lunch en het avondeten. Kies voor fruit zoals appels, abrikozen, dadels, vijgen en granaatappels.

Vetten: In plaats van chips of bewerkte snacks, haal je de vetten uit bronnen zoals olijfolie en noten. Beperk de olijfolie-inname tot tussen een en vier eetlepels per dag.

Vlees: Je eiwitten krijg je binnen door omega-3-rijke bronnen zoals zalm, tonijn, makreel en ansjovis. Beperk de inname van rood vlees tot slechts een paar keer per maand. Lastig, we know.

Zuivel: In het mediterrane dieet eet je per week drie porties magere yoghurt, kaas of melk. Melk drink je. Ook dat weten we.

De voordelen

De hartgezondheid verbetert: Keer op keer laten studies zien dat het mediterrane dieet je hart beschermt. Dat is een belangrijk voordeel. Het dieet benadrukt een soort vet dat kan helpen om een soort vet in je bloed te verlagen, je bloeddruk stabiel te houden en je bloedvaten gezond. Dit komt allemaal je hart op de lange termijn ten goede.

Je penis presteert beter: Erectiestoornissen zijn een veel voorkomend symptoom van hartziekten, want de super kleine bloedvaten in de penis zijn enkele van de eersten die verstopt raken. Daar hebben ze in het zuiden een stuk minder last van.

Je hersenen worden langzamer oud: Het eten van mediterrane gerechten gaat gepaard met een beter werkgeheugen en verbeterde aandacht. Veel mediterrane voedingsmiddelen verminderen ontstekingen in het lichaam en wetenschappers denken dat dit de zenuwcellen in de hersenen beschermt tegen achteruitgang.

Het kan helpen met afvallen: De meeste dokters wijzen op het belang van het eten van fruit en groenten, dus het is geen verrassing dat het mediterrane dieet kan helpen om een paar kilo kwijt te raken.

Men's Health

Reageer op artikel:
Het mediterrane dieet is precies wat jouw hele lichaam nodig heeft
Sluiten