Sander van den Berg
Sander van den Berg Life 30 jun 2019

Het mag nog net: een laatste terugblik op het grandioze seizoen van Ajax

De voetballiefhebber denkt tijdens de zomerstop nog vaak terug aan het afgelopen seizoen. De Ajacied ook. Al geen die twee vaak genoeg hand in hand, hè, kameraden. Met alle onduidelijkheid nog in het spel over het komende voetbaljaar zit er nog niets anders op: met weemoed terugdenken aan het magnifieke seizoen van Ajax. Wij gaan jou hierbij helpen.

Gaat de Champions League hymne überhaupt wel klinken in Amsterdam de komende maanden? En wie de f*ksels gaat Matthijs de Ligt vervangen? Zit Magallan eigenlijk wel op voetballen en blijft Ziyech van alle mogelijke afstanden schieten in de Eredivisie of gaat hij dat in Spanje doen? Zoveel vragen, zo weinig antwoorden.

Nieuwe ronde, onduidelijke kansen voor Ajax

Terwijl de meeste basisspelers van vorig seizoen nog op vakantie zijn, heeft Ajax er alweer twee oefenwedstrijden opzitten. Een duidelijke overwinning tegen Nederlandse amateurs en een gelijkspel tegen een Deense middenmoter. Op 27 juli wacht de eerste pot van belang: dan neemt de kampioen het op tegen PSV voor de Johan Cruijff Schaal. Daarmee wordt een belangrijke week afgesloten, want vijf dagen daarvoor wordt er geloot tegen wie Ajax het mag opnemen in derde voorronde van de Champions League.

Inderdaad, de halvefinalist van het afgelopen seizoen mag zich eerst nog maar eens even in twee (!) voorrondes gaan bewijzen. Even laten zien dat de ploeg weer goed genoeg is om mee te mogen ballen. De halvefinalist zal op 6 of 7 augustus beginnen aan zijn nieuwe campagne. Een week later is de return. Over een mogelijke tegenstander valt nog niet veel te zeggen, maar trainer Erik ten Hag sprak al over de wedstrijden van het jaar. Wedstrijden die je ook nog speelt in de moeilijkste periode van het jaar, door de zomerse interlandverplichtingen van een Tagliafico en een Ziyech. Waarbij het – zoals altijd – nog maar de vraag is óf ze wel terugkomen.

Kortom, er valt nog geen pijl op te trekken of het komende seizoen ook maar in buurt gaat komen van het historische ’18/’19 seizoen. Een seizoen dat voor vele Ajacieden een eerste kennismaking was met Europees succes, en voor anderen een herinnering naar verloren tijden. Vanaf 27 juli behoort the class of 2019 definitief tot het verleden, maar tot die dag blikken we met al het mogelijke vertrouwen, hoop en verlangen terug op wat is geweest.

Hoe veroverde Ajax de harten van heel Europa? Een laatste terugblik op dit proces (zoals de trainer zou zeggen), aan de hand van vijf samenhangende onderdelen.

We Are Back

Dear Europe: We Are Back ✖️✖️✖️

WeAreBack ►SUBSCRIBE NOW http://ajax.ms/subscribe ►FOLLOW US Twitter: http://twitter.com/afcajax Facebook: http://facebook.com/afcajax Instagram: http://instagram.com/afcajax Snapchat: AFCAjax

Met deze video liet Ajax op de dag van de Europa League-finale de spanning bij haar supporters stijgen tot het kookpunt en gaf het een duidelijk signaal af aan Europa. Eigenlijk kwamen deze beelden en de bijbehorende boodschap zo’n anderhalf jaar te vroeg. Deels omdat Ajax drie maanden na de Europa League-finale vooral ‘back bij af’ was, na de vroegtijdige uitschakeling in Europa voordat het seizoen goed en wel van start kon gaan. Een dramatisch jaar zonder prijzen volgde.

Maar voor een groot deel doordat Ajax vorig seizoen pas écht terug was. Terug op het podium waarop de club hoort te acteren, getuigen van de badge op de mouw. Verdient vanwege de winst van vier Europese bekers. Terug in de harten van de voetballiefhebber, zelfs wanneer die doorgaans juichen voor de tegenstanders van de club uit Mokum. Zo kreeg Ajax op die magische avond in maart applaus van het complete Madrileense publiek, precies zoals dat ook gebeurde in ’95. Terug tussen de grootmachten van het voetbal.

Een magische avond in Madrid

Op 22 november 1995 zorgde het Ajax van Louis van Gaal voor een galavoorstelling tegen Real Madrid. De winnaar van de Champions League speelde een van zijn allerbeste wedstrijden ooit. Onvergetelijk volgens Danny Blind, Winston Bogarde en de toen 18-jarige Kiki Musampa.

Hierachter schuilt direct de eerste reden waarom Ajax de harten veroverde: het was volstrekt onverwachts, maar niet nieuw. In ieder geval niet voor degenen die getuigen waren van Kluivert’s puntertje in ’94. Ook niet voor iedereen die zich maar al te graag liet verwonderen door Cruijff. Goh, zij hadden het geluk om hem live te zien spelen. Dit nostalgische element mag niet worden onderschat.

Voetbal is op z’n mooist als de dingen gaan zoals je niet verwacht dat ze gaan. Drie keer op rij met Real Madrid de Champions League winnen is mooi en knap, maar ergens halen we ook onze schouders erover op. Leicester City de Premier League zien winnen, dát willen we zien.

Het is prettig wanneer je iets dat je gedachteloos hebt ingevuld, in je hoofd, toch net iets anders blijkt te zitten. De Champions League was een invuloefening geworden, een waarbij je zonder na te denken de zestien rijkste clubs op een rijtje kon zetten. Nederland was een Europa League-land. En misschien is Nederland nog altijd een Europa League-land, qua financiën zeker. Maar voor één heel seizoen lang logenstrafte Ajax alle zekerheden waarmee het moderne voetbal wordt beschouwd.

Johan Cruijff

Zijn naam viel al even: Johan Cruijff. Neerlands beste voetballer ooit en mede – en voor een groot deel – verantwoordlijk voor de drie op een volgende Europa Cup 1 winsten begin jaren ’70. Een dag voor het thuisduel tegen Juventus geeft Jordi Cruijff in de La Gazzetta dello Sport zijn gedachten weer over het huidige Ajax. Volgens de zoon van de legendarische Nummer 14 zou zijn vader genoten hebben van het huidige spel van de Amsterdammers:

“Het stadion draagt inmiddels zijn naam, en zijn filosofie en spelopvatting zitten in het dna van de club. Dit Ajax speelt voetbal waar mijn vader van had gehouden. Het is jong, vrolijk, gedurfd en aanvallend. In die zin verandert Amsterdam nooit.”

“Nu moeten ze er 100 maken!”

En die spelopvatting leverde de voetbalsupporter veel op. Vooral doelpunten. Heel. Veel. Doelpunten. En mooie woorden. Nu is het leuk wanneer Sierd de Vos lyrisch is over Ajax, maar ja, die is ook lyrisch over vrijwel elk Spaans restaurant. Nee, woorden van internationale orde komen wat dat betreft nét even meer binnen. Is het daarom ook zo dat elke Nederlander het fijn vindt om na Nederlands succes de buitenlandse krantenkoppen uit te pluizen? Ja, dit is precies waarom.

Wat dat betreft kon de Ajacied zijn geluk niet op na dit commentaar van de Engelse commentator Peter Drury.

Football on BT Sport on Twitter

The Ajax boys have kicked over the Old Lady!” ? The voice to take you through the latest Champions League upset… All yours, Peter Drury ? https://t.co/zS6e840NZx

“They are quick, they are slick, they are fearless, they are fun…” Ja, het samenvatten van de geest en stijl van een voetbalteam kan je wel aan de beste man overlaten. En wanneer je onderstaande aanval ziet – inderdaad, dit is dé aanval die de hele wereld overging – is het niet verwonderlijk hoe hij tot deze gedachte kwam. Geniet.

More of this next week, please. ? With happy ending…? #UCL #juvaja #totaja

214.5k Likes, 1,250 Comments – AFC Ajax (@afcajax) on Instagram: “More of this next week, please. ? With happy ending…? #UCL #juvaja #totaja”

Ajax in cijfers

Om het historische seizoen duidelijk te maken, gaan we kijken naar de cijfers. Want dat het goed was, dat weten we, maar hoe goed was het nu echt?

  • Ajax verzamelde in de Eredivisie 86 punten bij elkaar. Dit is hoog, om precies te zijn: het op twee na hoogste sinds de eeuwwisseling. Maar vooral het aantal doelpunten is uitzonderlijk hoog. Er zijn namelijk maar twee teams die in de historie van het Nederlandse voetbal meer goals hebben gemaakt in één Eredivisie-seizoen: het Ajax uit 1966/67 (122 goals) en het Ajax van 1985/86 (120 goals).
  • Dit Ajax is wel een ander record rijker. Het elftal van trainer Erik ten Hag loste AZ af als Nederlandse club met de meeste doelpunten in één seizoen. Ajax heeft na de zege op Vitesse eind april al 160 keer gescoord in verschillende competities. AZ bleef in het seizoen 1980-1981 steken op 158 treffers. Uiteindelijk eindigen de Amsterdammers op 175 goals. Dit levert toch maar mooi een compilatie op van zo’n 25 minuten.

ALL THE GOALS – Ajax 2018/19 | Record-breaking 175 goals

Check hier alle 175 goals van dit seizoen, waarmee Ajax de meest productieve club van Europa is. ►SUBSCRIBE NOW http://ajax.ms/subscribe ►FOLLOW US Twitter: http://twitter.com/afcajax Facebook: http://facebook.com/afcajax Instagram: http://instagram.com/afcajax

  • Records werden ook verbroken in de Champions League. Ajax was namelijk de eerste club ooit die in de halve finale van het miljardenbal stond, terwijl het drie voorrondes heeft moeten doorstaan voorafgaand aan het toernooi.
  • Ajax is pas de derde club die in al haar uitwedstrijden van de Champions League knock-outfase scoort. Daarnaast is Ajax van alle clubs het meest trefzeker in uitwedstrijden. Dit succesje is grotendeels te danken aan de wedstrijd in en tegen Madrid. Sierd de Vos zijn ‘nu moet Real er honderd maken’ na de 1-4 van Lasse Schöne is nu al legendarisch.

Ziggo Sport Voetbal on Twitter

EEN HISTORISCHE AVOND ??? @AFCAjax schakelt titelverdediger @RealMadrid uit ? Liefst 4 goals van de Amsterdammers ? #RMAAJA #Ajax #RealMadrid #ZiggoSport https://t.co/XEAMvJc565

  • Tevens een persoonlijk succesje voor vriend van de show Lasse Schöne. Hij verbrak op een verhitte winteravond in februari het record van Søren Lerby als de buitenlander met de meeste officiële wedstrijden voor Ajax 1. Met 270 wedstrijden werd de Deen toen recordhouder, inmiddels staat hij op 285.
  • Tadic kroonde zich tot de meest waardevolle speler van de Eredivisie. Naast zijn 28 goals verzorgde de smaakmaker dertien assists, waarmee hij een direct aandeel had in liefst 41 treffers. Hij was hiermee de MVP van het Eredivisie seizoen. In de Champions League moest zelfs Messi zijn meerdere erkennen in Dusan Tadic. De Serviër schiep in deze editie van het elitetoernooi tien mogelijkheden meer (37) dan Messi.
  • 58 officiële duels telde het seizoen (Nederlands record). De balans is best in orde: 43 zeges (Nederlands record), 9 gelijke spelen en 6 nederlagen.

You boys… are something else. ?? #nummer34 #ClassOf2019 ?

121k Likes, 456 Comments – AFC Ajax (@afcajax) on Instagram: “You boys… are something else. ?? #nummer34 #ClassOf2019 ?”

  • Het record voor de meeste eigen doelpunten door tegenstanders in de Eredivisie ooit: uiteraard, op naam van de recordkampioen. Sterker nog: ‘Edje’ staat met 10 goals op de vijfde plek van Ajax haar lijst met doelpuntenmakers. Eén achter Kasper Dolberg, die er 11 maakte.
  • Internationaal gezien is het huidige puntenaantal van 32 Uefa-punten geen unicum, maar voor Nederlandse begrippen zet Ajax een monsterprestatie neer. Het oude puntenrecord van voor dit seizoen stond op naam van AZ (2004/05, halve finale UEFA Cup) en Ajax (2016/17, finale Europa League) zelf met 24 punten. Tevens pakte Ajax dit seizoen van alle clubs in Europa met het puntenaantal van 32 de meeste punten.

Het ene na het andere record is dus gesneuveld het afgelopen seizoen. Al dat fraaie voetbal, de haast oneindige doelpuntenregen en het bijna bewerkstelligen van datgeen wat voor onmogelijk werd geacht, leverde fraaie woorden op. Van niet zomaar iemand hè.

AjaxTimes on Twitter

? – Ruud Gullit: “Thank you Ajax. Thank you for the football you have showed us.” https://t.co/bDywDAsIVa

Ajax Media: Champions League-niveau

Niet alleen op het veld is er iets magisch gaande. Vooral op Europese avonden wordt voor vele Ajacieden de wedstrijdspanning in de ochtend flink aangewakkerd door het mediateam van de club. Het ‘We Are Back’-filmpje waarmee wij begonnen, daarmee begon ook het internationale succes voor de social media-afdeling. Dit was de eerste knetterharde viral, velen zouden volgen.

Wat dacht je van de video waarin de transfer van Kjell Scherpen bekend werd gemaakt? Of van de virale beelden van Overmars, die na klokslag 0.00 uur op deadline day zijn telefoon pakt en allerlei gemiste oproepen van Barcelona, Manchester City en AS Roma ziet? Onderstaande post bezorgde ons voor de thuiswedstrijd tegen Tottenham de absolute rillingen. Goede rillingen. Na de wedstrijd neemt een Braziliaan die niet genoemd mag worden deze taak op zich, maar dan iets minder fijn.

AFC Ajax on Twitter

BLAH BLAH BLAH BLAH_V2. ? #UCL #ajatot https://t.co/DbISVzUCAf

Drie voorbeelden van een lange reeks aan ingenieuze videoboodschappen die Ajax deelt via social media. Inmiddels is de club een waar mediaconcern geworden. Liefst 32 mensen werken op de afdeling media. Tien jaar geleden was dit nog een derde. Alles is terug te brengen tot de tekentafel in de Johan Cruijff Arena, waar de media-afdeling van Ajax zit. Daar worden de plannen bedacht en verder uitgewerkt. Met deze zes kernwaarden van de club als rode draad:

Aanvallend denken. Leiderschap tonen. De beste willen zijn. Amsterdams direct. Talent tot bloei brengen. Elkaar versterken.

‘Dit zijn de kernwaarden, die Ajax twee jaar geleden opnieuw heeft geformuleerd, en die zijn voor ons als mediatak bij elk idee van toepassing’, legt Daan Germans, hoofdredacteur van Ajax Media, uit in de kampioensspecial van VI. ‘Het is de meetlat die we gebruiken en bepaalt vaak of we iets juist wel of niet doen. En dan nog weet je nooit de exacte uitwerking.’

Een ander goed voorbeeld is de emotionele boodschap op de ochtend van Real Madrid-Ajax, waarbij de vader van Donny van de Beek, de zus van Kasper Dolberg en de beste vriend van Hakim Ziyech een boodschap inspreken voor hun dierbaren. Het zorgt voor een ultieme beleving bij de achterban.

Your dreams are now… ?

A special message from somebody close. #UCL #reaaja ►SUBSCRIBE NOW http://ajax.ms/subscribe ►FOLLOW US Twitter: http://twitter.com/afcajax Facebook: http://facebook.com/afcajax Instagram: http://instagram.com/afcajax

Deze video zorgde overigens niet alleen voor warme gevoelens bij de supporter, maar ook bij de speler. Op bovenstaande video kreeg Germans mooie woorden van Kasper Dolberg: ‘Het filmpje had hem écht geraakt. De spelers zitten natuurlijk ook op social media. Die werden ‘s ochtends wakker in een hotelkamer in Madrid, keken even op hun telefoon en kregen dat gevoel ook mee. We doen het voor de fans, maar als we met onze content één procent kunnen bijdragen aan het sportieve succes, is dat natuurlijk geweldig!’

Dat is misschien ook wel onderdeel van het succes: alle spelers zijn vertrouwd met social media, zitten vrijwel allemaal zelf op Instagram en kunnen genieten van de content van de club. Zo wordt het ook steeds makkelijker voor het mediateam om na een zege de telefoon aan een van de spelers te geven. Zo kunnen er voor de clubkanalen selfies gemaakt worden en wordt er sneller een video geschoten. Vaak middenin alle euforie.

De stijgende kwaliteit van de social media, gecombineerd met het sportieve succes, heeft direct invloed op de online groei. Uit onderzoek van het adviesbureau Social Dutch blijkt dat Ajax het afgelopen seizoen een totale groei van maar liefst 78% heeft doorgemaakt. Met name op Instagram nam de groei exorbitante vormen aan. Waarbij elk onderzoek een dag later alweer gedateerd is. Tijdens het onderzoek moest Ajax het nog doen met 2,5 miljoen volgers, inmiddels zijn ze de 3 miljoen voorbij.

❌❌❌ MILLION! ? Swipe for some highlights! What’s our best post in Insta-history? ♥️ #3MILLION

108.9k Likes, 539 Comments – AFC Ajax (@afcajax) on Instagram: “❌❌❌ MILLION! ? Swipe for some highlights! What’s our best post in Insta-history? ♥️ #3MILLION”

De jongens van Ten Hag

Uiteindelijk moeten de spelers op het veld het laten zien. Erik ten Hag had aan het einde van het deprimerende seizoen ’17/’18 een allesomvattende analyse van zijn selectie gemaakt. Wat ontbrak er allemaal aan om Ajax weer eens aan prijzen en succes in Europa te helpen? Om Ajax weer Europa-proof te maken.

Er werd geïnvesteerd in de spelersgroep, en niet meer alleen maar in jonge talenten. Met Dusan Tadic en Daley Blind werd de middengroep aangevuld. Voor Ten Hag een cruciale voorwaarde om het niveau dagelijks op het veld en in de kleedkamer te laten stijgen.

Wat volgde was een elftal met potentie. Het team bleef maar groeien en de spelers wisten keer op keer de lat hoger te leggen. Wat dat betreft was de PantelicPodcast een goede graadmeter: vaste prik binnen deze podcast van Ajaxsupporter Arco Gnocchi en VI Ajax-watcher Freek Jansen was de #GrillBurgerChallange. Mensen konden op Twitter hun voorspelling delen via deze hashtag, waarbij er maar één eis was: een onorthodoxe variabel. Denk aan een omhaal van Onana, of een hattrick van Ed’je.

Naar maten het seizoen vorderde, werden deze voorspellingen steeds uitbundiger en stapte het steeds vaker over de drempel van de fantasie. De podcast na Madrid-uit is er één om in te lijsten.

Ajax werd een geheel dat imponeert en veelzijdig opereert. En als de weerstand hoog is, en spelers op het maximale van hun kunnen moeten presteren, bood Ten Hag hen de benodigde houvast. Niet door ze in een vast keurslijf te stoppen van wat wel en niet mag, maar door binnen afgesproken kaders vrijheden en creatieve impulsen juist te stimuleren. Gecreëerd door Ten Hag, mede mogelijk gemaakt door Marc Overmars.

⚽️ | @afcajax sliding into the semi finals like… #ajax #afca #juvaja

88 Likes, 16 Comments – Bending the Ball (@bendingtheball) on Instagram: “⚽️ | @afcajax sliding into the semi finals like… #ajax #afca #juvaja”

Je kan de complete selectie van het afgelopen seizoen ongetwijfeld dromen, maar wat ons betreft waren dit de absolute blikvangers. Waarbij we niemand te kort willen doen, maar ja, dit artikel hoeft ook niet te lang te worden.

Matthijs de Ligt

Nog altijd maar 19 jaar oud en gegadigde voor een transfer naar de absolute top. Gaat het Juventus worden, of toch nog Barca? Wie weet. Hij is de jongste aanvoerder ooit die zo ver wist te komen in de Champions League en tot Gouden Jongen is Matta al gekozen, als grootste talent van Europa.

Daley Blind

Zijn achternaam leek lang een voordeel, maar werd een nadeel toen vader Danny in conflict kwam met Johan Cruijff. Gefluit van eigen supporters, misschien ook omdat hij niet geweldig speelde, stak hem door de ziel. Hoe anders is het nu. Na zijn vertrek in 2014 won Ajax geen enkele prijs meer, de afloop van het eerste seizoen na thuiskomst is bekend. Blind is de talisman van de ploeg.

Frenkie de Jong

Frenkie de Jong is de verpersoonlijking van het voetbal van Ajax, als de meest bezongen speler van het elftal. Altijd lekker voetballen, immer met een glimlach. Volgend seizoen voetbalt Frenkie met Messi, die ongetwijfeld moest glimlachen na de ene actie in Madrid.

De Jong vs. Modric… No one is safe! ? #UCL #reaaja

184.6k Likes, 2,277 Comments – AFC Ajax (@afcajax) on Instagram: “De Jong vs. Modric… No one is safe! ? #UCL #reaaja”

Donny van de Beek

Uitgerekend in de 34ste minuut schoot Donny van de Beek Ajax naast Juventus (1-1). “Ik keek naar boven en zag het. Het heeft zo moeten zijn denk ik dan.” Beste vriend van Appie Nouri, die met zijn rugnummer 34 onlosmakelijk is verbonden aan het seizoen.

Dusan Tadic

De Franse sportkranten L’Equipe en France Football schaalden het ‘perfecte’ optreden van Tadic tegen Real Madrid bij een van de besten ooit. Zelden kreeg een speler namelijk het cijfer 10 van de doorgaans weinig milde beoordelaars van de twee toonaangevende bladen. L’Equipe noemt de Serviër in een rijtje met onder anderen Neymar (PSG-Dijon in 2018: 8-0, vier goals en twee assists) en Lionel Messi (vijf goals tegen Bayer Leverkusen in 2012). Het doel van Tadic was duidelijk: we need to pak schaal. Zo geschiedde.

David Neres

43 miljoen kon er aan de Braziliaan verdiend worden, toen Guangzhou Evergrande in de winter een bod neerlegde bij Overmars. Hij weigerde, gelukkig maar. Met zijn kenmerkende oogleden die altijd laag hangen, gooide hij uiteindelijk hoge ogen uit in Madrid en thuis tegen Juventus. Was er niet bij in Amsterdam tegen de Spurs, en de vraag ‘wat als?’ blijft daaraan kleven…

‘Op die flank als @DavidNeres’ ?? #wilaja

426k Likes, 6,440 Comments – AFC Ajax (@afcajax) on Instagram: “‘Op die flank als @DavidNeres’ ?? #wilaja”

Hakim Ziyech

Zijn handgebaar dat hij toonde na het maken van doelpunten, werd vorig jaar nog geïnterpreteerd als ‘clubs bel me, ik wil weg bij Ajax’. AS Roma had interesse, maar de magiër van het team bleef. Ajax kneep de handen dicht met dit onverwachte jaar extra in Amsterdamse dienst. Zo werd ook Ziyech onderdeel van the class of 2019.

AFC Ajax on Twitter

Please boys, never change… ♥️ #ClassOf2019 ? https://t.co/dKH3ed1E41

Heimwee voordat het over is

Misschien wel het meest bijzondere, het meest wrange en hetgeen waardoor het afgelopen seizoen zo gekoesterd wordt, is heimwee. Heimwee naar de selectie van ’18/’19, die voor het eerst in jaren precies juist in elkaar viel. Een gevoel van heimwee dat al tijdens het seizoen ging spelen, omdat je wist dat het met deze jongens eenmalig zou zijn. Ze zouden hun vleugels uit gaan slaan, gedreven door gezonde ambities en door het grote geld.

Precies dat maakt Ajaxsupporter zijn zo taai: de wetenschap dat sommige vertrekkers zullen kiezen voor de beëindiging van een avontuur dat misschien wel het dierbaarste uit hun loopbaan zal blijven. Het Ajax van ’18/’19 zal uiteenvallen. Een enkeling zal elders nog hoger stijgen en titels veroveren op de bühne die hij als jonge Ajacied voor het eerst heeft verkend. Voor ons, achterblijvers, voelt het alsof een gelukkig gezin uiteenvalt en de leuke broertjes allemaal in verschillende weeshuizen worden geplaatst.

De liefdesbrief aan Ajax

Wat dat betreft kwam de liefdesbrief van The Telegraph redacteur Luke Edwards op het juiste moment. Hij omschrijft het precies goed, dat ook nog eens.

“Wat Ajax zo speciaal maakt, zo uniek, is dat dit Ajax geen dynastie zal bouwen. Ze zullen niet domineren. Ajax is als een vlinder, mooi, betoverend, maar stervend. Al vanaf het moment dat ze hun vleugels spreidden in Europa, ver voordat ze Real Madrid en Juventus uitschakelden, wisten ze dat hun tijd samen er bijna op zat.

Het is een team om te koesteren, maar hun laatste dagen zijn al geslagen. In de zomer, zal dit Ajax team opgebroken worden, hun beste spelers zullen uitvliegen over Europa’s grootste clubs, verspreid over het hele continent, afhankelijk van wie het meeste geld betaalt om hen weg te kapen.”

Afgelopen voetbalden er jonge jongens in de Johan Cruijff Arena. Gasten die lachen na een overwinning. Dat was het geheim: plezier. Het kan nog, we hebben het gezien: dit Ajax was een vriendenploeg. Geen totaalvoetbal, maar vreugdevoetbal. Dit komt nooit meer terug, denken we nu. Is natuurlijk niet zo. Net zoals Frenkie en Matthijs, liepen Jan Vertonghen en Toby Alderweireld ook ooit samen door de gangpaden van de Appie.

Ronald  on Twitter

Gewoon zelf lekker de boodschappen doen… ? Frenkie en Matthijs @albertheijn #ajax

 

En nu?

Ja, wat nu? We hopen dat je na het lezen met veel vertrouwen en zin vooruitkijkt naar het komende seizoen, en niet met angst. Zin in de Netflix-documentaire die er wellicht gaat komen. Heb vooral zin in het nieuwe seizoen, ondanks dat er nog spelers zullen vertrekken. Want je kan ervan uit gaan dat er ook nog jongens komen. Voor de heetste geruchten is het volgen van Ajax-watcher Mike Verweij een goeie, voor de meest betrouwbare insteek gaat onze voorkeur uit naar Voetbal International.

Nog een tip van ons: wil je nu echt begrijpen wat er zich allemaal afspeelt op het voetbalveld, denk dan eens na over een abonnement op VI PRO. Interviews, speler-analyses en vliegensvlugge wedstrijdverslagen vind je hier allemaal. We kunnen niet wachten tot 27 juli.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

VI PROAjaxAjaxlife

Reageer op artikel:
Het mag nog net: een laatste terugblik op het grandioze seizoen van Ajax
Sluiten