Het lief en leed van comedian Eric van Sauers

We gaan met regelmaat rond de tafel met inspirerende mannen of vrouwen, al dan niet naar aanleiding van een actualiteit. Korte en frisse interviews waarin we de diepte niet schuwen. Dit keer is het woord aan Eric van Sauers die momenteel het land doorkruist met alweer zijn achtste theatervoorstelling.

Wat wij ons meteen afvroegen was: hoe hou je een cabaretvoorstelling vernieuwend? Het kan namelijk best lastig zijn om origineel te blijven als je voor de achtste keer met nieuw materiaal op de proppen moet komen. Eric heeft daar geen last van. “Na iedere show begin weer helemaal opnieuw. Ik ben zelf misschien ook veranderd in de tussentijd. De wereld verandert sowieso en dat heeft zowel bewust als onbewust invloed op de show. Je moet het zien als willen beginnen op een leeg canvas, je mag het zelf invullen.”

Na acht shows nog steeds succes

Een show ontstaat vooral in zijn hoofd en omdat hij veel optreedt in Toomler, kan hij telkens kleine stukjes uitproberen. “In een try-out fase ben ik vaak alleen maar aan het improviseren. Het kan zomaar zo zijn dat ik ook niet weet waar de show naar toe gaat, maar daarom is het een try-out.” Een show is volgens Eric ook nooit af. “De ruggengraat van een voorstelling blijft altijd staan, maar soms verander ik sommige onderwerpen. Soms naar aanleiding van actualiteit, het zijn allemaal nuances.”

Van Sauers slaat geen onderwerpen over. Hij laat zijn publiek liever meedenken over bepaalde thema’s. “Voorheen betrok ik de mensen op de eerste rij weleens, maar daar zitten de meesten eigenlijk niet op te wachten. Je kent ze wel, het zijn vaak makkelijke grapjes. Ik heb liever dat men zich op hun gemak voelt. Alles mag, maar niets hoeft. Daarnaast maak ik best harde grappen, maar ik maak ze nooit om mensen te kwetsen. Sommige grappen komen voor de een ander harder aan, maar ze zijn altijd berust op de waarheid. De waarheid is soms hard. Ik ben ze vaak wel een beetje aan ‘t plagen, dat maakt mijn avond ook leuker!”

Onderscheid maken door niet te onderscheiden

Ook Eric weet dat het Nederlandse cabaret momenteel van een ongekend hoog niveau is. Er komen bij de vleet nieuwe stand-up comedians bij en die jonge gasten zijn nog goed ook. “Ik doe geen moeite om mezelf te onderscheiden, maar ik hoop dat ik wel herkenbaar genoeg ben. Het is ook zo anders vergeleken met vroeger. Voor we überhaupt internet hadden moesten we écht alles zelf bedenken. Dat maakte je wel unieker, want je kon niet even snel een comedian bekijken op YouTube. Toch zijn die jonge gasten krankzinnig goed.”

Lief en leed

De naam van de nieuwe show kwam niet uit de lucht vallen. “Ik denk altijd na over het thema.” De nieuwe show zal daarom ook heel anders zijn dan de voorganger Ontroert. “Ditmaal wil ik meer de dynamiek van het stand-up cabaret opzoeken. Verhalen vertellen blijft een groot onderdeel, maar ik probeer altijd te vermijden dat ik in herhaling val.”

Lief en leed gaat, zoals de naam al verklapt, over alle up’s and down’s in het leven. Veel vertelt Eric nog niet, daar moet je zelf achterkomen, vindt hij. “Ik wil het over leed hebben, in al zijn vormen. Het is soms wat dieper dan je van stand-up gewend bent, maar dat past dan ook wel bij me.”

Er zijn nog genoeg plannen voor de toekomst. “Ik wil nog wel eens een keer met andere cabaretiers werken. Wellicht in een duo of met z’n drieën.” Tot dan zal van Sauers blijven touren met Lief en Leed. De show kun je tot juni 2018 bezoeken.

Reageer op artikel:
Het lief en leed van comedian Eric van Sauers
Sluiten