Pim Jansen
Pim Jansen Life 6 feb 2019

Het komt goed met de bitcoin. De vraag is alleen wanneer?

Met een scherpe koersdaling van 13% in een kleine maand, staat het vertrouwen van beleggers en investeerders in de bitcoin behoorlijk onder druk. Heb je zelf ooit je spaargeld belegd in de digitale munt, dan is het raadzaam om kalm te blijven. Dat is het advies van een van de meest vooraanstaande bulls van dit moment, de ervaren investeerder Mike Novogratz.

Novogratz is de CEO van Galaxy Digital en handelaar in digitale valuta waaronder de bitcoin. Ondanks de aanhoudende winter in crypto-land is hij nog steeds overtuigd van de potentie van digitale valuta. “Uiteindelijk zullen institutionele beleggers het ook aandurven om in bepaalde digitale valuta te investeren”, aldus Novogratz.

Institutionele beleggers gaan zeker instappen

Novogratz maakte zijn theorie ook wereldkundig via een tweet: “Denk niet dat we nog een paar maanden in deze dip zullen blijven zitten. Het duurt altijd langer voordat instellingen vertrouwen krijgen. Er zijn al tal van activiteiten gepland voor 2019. Hou vol!”

Michael Novogratz on Twitter

Realizing having tweeted about crypto in a while. It’s a grind. Don’t think we head north for at least a few more months. Always take longer for institutions to move. Very confident they will. Tons of activity under the hood. Stay the course.

Voorspelling:  waarde  bitcoin van 20.000 dollar in 2019

De langdurige malaise in de markt heeft menig crypto-liefhebber ertoe gebracht zijn enthousiasme terug te schroeven. En Novogratz behoort ook tot die groep. In november 2018 stelde Novogratz dat de koers van de bitcoin weer richten de 10.000 dollar zou gaan bewegen. Daar is tot op heden weinig hoop op. Sterker nog, hij heeft eerder ook de verwachting uitgesproken dat de bitcoin in 2019 20.000 dollar waard zou zijn. We moeten het dus nog gaan zien. Maar naarmate de malaise in de markt aanhoudt en er geen tekenen zijn van een onmiddellijk herstel, keert Novogratz toch terug naar zijn eerdere uitspraken.

Geen herstel zichtbaar

De realiteit van de huidige markt is dat we voorlopig geen spectaculair herstel moeten verwachten. Aan de andere kant, het jaar is nog jong en we hebben nog een kleine elf maanden te gaan. Een klein economisch wonder is dus niet op voorhand uit te sluiten. Crypto-evangelisten zoals Dan Morehead, de CEO van Pantera Capital, zeggen dat het tijd is voor rust. Dat geldt zowel voor de korte termijn-belegger als degenen die er een lange termijnvisie op na houden.

Critici: bulls zijn te positief over de bitcoin

Critici zeggen daarentegen dat het voor de bulls zoals Dan Morehead, Mike Novogratz, de Winklevoss-tweeling en Circle-CEO Jeremy Allaire makkelijk is om optimistisch te zijn. Dat komt waarschijnlijk door hun ervaring in de wereld van de digitale valuta. Is binnen de portefeuille immers het risico gespreid, dan heeft een sterke daling van één munt weinig impact. Een andere reden voor de opvallend positieve houding is de volgende: ze hebben veel van hun eigen geld geïnvesteerd in het succes van de industrie. Dan is het logisch dat ze zeer gemotiveerd zijn om te zorgen dat het goed gaat.

Vorige maand nog verhoogde Novogratz zijn participaties in Galaxy Digital tot 79,3%. Zo kocht hij 2.7% van de uitstaande aandelen voor een bedrag van 5,4 miljoen dollar. Hij had eerder een belang van 76,6% in de onderneming. De voormalige bankier van Wall Street is nu de grootste aandeelhouder van Galaxy Digital, met 221 miljoen aandelen. Een gebrek aan vertrouwen kan hem dus niet ontzegd worden.

Mogelijk einde in zicht

Tegenover het positivisme van vooraanstaande bulls, staan de critici die in meerderheid een negatief segment bespeuren. Veel critici houden zelfs de mogelijkheid open dat de bitcoin munt uiteindelijk zal instorten. Zo voorspelde Anthony Grisanti, speculant in onder meer digitale valuta, dat de bitcoin-prijs al snel onder de 3.000 dollar zou uitkomen te midden van een massale uitverkoop van de munt. Net als andere critici, gelooft Grisanti dat het slechts een kwestie van tijd is voordat bitcoin volledig instort.

Hij beweert dat wanneer de bitcoin-prijs een beetje stijgt, dit het gevolg is van het aantal mensen die hun investering terug willen halen. “Of ze nu wel of geen winst behalen, ze willen gewoon hun inleg terughalen,” aldus Grisanti.

CCN

Reageer op artikel:
Het komt goed met de bitcoin. De vraag is alleen wanneer?
Sluiten