Redactie
Redactie Grooming 14 mei 2017

Het juiste kapsel voor jouw gezicht

Net als kleding en (zonne)brillen geldt voor kapsels dat deze bij je moeten passen. Iets wat bij een ander te gek staat, kan bij jou totaal niet uit de verf komen en vice versa. Zijn er do’s en don’ts qua herenkapsels? Natuurlijk. Zoek jij een kapsel dat bij je past en wil je weten wat je vooral niét moet doen, dan bieden deze tips je houvast. Hiermee kies je altijd het juiste kapsel voor jouw gezicht

Of een kapsel wel of niet bij je past, is grotendeels afhankelijk van de vorm van jouw gezicht. Eerder schreven wij over de beste bril voor elk type gezicht en de beste baard voor elk type gezicht. Deze parallel trekken wij nu door naar de kapsels: voordat je een ander kapsel kiest, doe je er verstandig aan om te checken of de vorm van jouw gezicht zich hier wel voor leent. Let op deze richtlijnen bij het kiezen van het juiste kapsels.

Het juiste kapsel voor een rond gezicht

Twee zaken kun je sowieso het beste vermijden als je niet wilt dat de nadruk op jouw gezicht wordt gelegd: sterke contrasten en kapsels die de countouren van je gezicht volgen. Doordat de lijnen van een contrasterend kapsel breken met die van jouw gezicht, ontstaat er een tweedeling: gezicht en kapsel zijn nadrukkelijk visueel van elkaar gescheiden waardoor de vormen opvallen. Ook een kapsel dat de contouren van je hoofd volgt, is niet verstandig. Denk aan Samwell Tardy (John Bradley-West) uit Game of Thrones. Mannen met een rond gezicht kunnen het beste kiezen voor een kapsel dat bovenop wat langer en omhoog of naar achteren gedragen wordt met niet al te korte, subtiel opgeschoren of oplopende zijkanten.

Niet: John Bradley-West (Samwell Tardy) Wel: Gerard Butler

Het juiste kapsel een ovaal gezicht

Omdat een ovaal gezicht een uitstekende balans heeft, zal bijna elk kapsel goed staan. Daarentegen: met een ovaal gezicht wordt een kapsel snel ‘veilig’. Heb jij een ovaal gezicht, dan kun je dus best eens experimenteren of kiezen voor een wat meer gewaagd kapsel. Ook asymmetrische kapsels doen het prima bij een ovaal gezicht. Deze gezichtsvorm biedt je de mogelijkheid om zelf een perceptie te creëren: met een rechtopstaand, opgeschoren kapsel maak je jouw gezicht optisch langer, terwijl een korter kapsel met wat meer body aan de zijkanten je gezicht juist iets ronder doet lijken. Onze tip voor een ovaal gezicht? Een klassieke side part.

Het juiste kapsel voor een vierkant gezicht

Het is een misconceptie dat mannen met een vierkant gezicht geen opgeschoren kapsels kunnen dragen. Dit kan absoluut wél. Veel belangrijker bij een kapsel voor een vierkant gezicht, is wat er bovenop gebeurt. Over het algemeen kun je met een iets langer kapsel wat balans aanbrengen in een vierkant gezicht. Wat je ook doet, ga nooit voor een flat top of stekels. Sowieso vinden wij dit achterhaalde kapsels, maar dat terzijde. Het punt is: een lichte curve in je haar breekt met de rechte lijnen van je gezicht. Het klinkt wat tegenstrijdig: bij veel gezichtsvormen kun je beter niet contrasteren, bij deze wél. Bij een vierkant gezicht licht het optische zwaartepunt vaak op de kaak. Volumineus haar leidt de aandacht hier wat van af, waardoor er meer balans ontstaat.

Wil je wel een wat korter kapsel dragen, zorg dan dat het niet té netjes is. Enkele lokken en pieken maken jouw look als totaal wat levendiger.

Niet: Abraham Ford (Michael Cudlitz), wel: David Duchovny

Het juiste kapsel voor een langwerpig gezicht

Met een langwerpig gezicht kun je prima een buzz cut hebben. Het leidt de aandacht niet af, maar versterkt de lengte van je gezicht ook niet. Wil je een kapsel met wat meer body, dan is het verstandig om de verticale lijn die ontstaat te breken. Een side part kan, maar ook een undercut is zeer geschikt vanwege zijn asymmetrie (waardoor de verticale lijn afbuigt) en een pompadour is ook een prima optie, zolang-ie maar niet symmetrisch is of beschikt over sterk opgeschoren zijkanten.

Valkuilen zijn dus hoge, symmetrische kapsels maar ook lang, sluik haar (de typische rockers look) is geen goed idee. Lang, krullend haar of haar met een slag daarentegen, kan prima. Tip: een (volle) baard kan ook helpen om meer balans aan te brengen in een langwerpig gezicht.

Niet: Norman Reedus, wel: Jake Gyllenhaal

Het juiste kapsel voor een driehoekig gezicht

Onder een driehoekig gezicht scharen wij ook een hartvormig gezicht en diamantvormig gezicht. Met andere woorden: alle gezichtsvormen die forehead heavy zijn. Het visuele zwaartepunt ligt op het voorhoofd en deze gezichtstypen worden gekenmerkt door een smalle, soms puntige kin. Compenseren is eenvoudig: blijf weg van kapsels die de nadruk leggen op de zijkant van je hoofd. Als je per se langer haar wilt dragen, opteer dan voor een kapsel met een centrale focus, zoals een goede back comb of pomp. Je wilt de focus leggen op het midden van je gezicht. Kies je voor een kapsel met lange, wijd uitstaande zijkanten, dan zal het des te meer op vallen dat je een weak chin hebt. Een faux hawk bijvoorbeeld, is een goede optie: deze zorgt ervoor dat de lengte in de kin ook bovenop het hoofd terugkomt en zo creëer je meer balans.

Niet: Dustin Pari wel: Olly Murs

Reageer op artikel:
Het juiste kapsel voor jouw gezicht
Sluiten