Pim Jansen
Pim Jansen Netflix 26 januari 2019

Het grote geheim: dit zijn de duurste series die Netflix ooit heeft geproduceerd

Het grote voordeel van een Netflix abo is dat je voor een relatief laag bedrag toegang hebt tot een zeer uitgebreide bibliotheek met diverse documentaires, films en series. Waar je misschien niet altijd bij stilstaat is het kostenplaatje voor de leverancier, Netflix dus. Hoe eenvoudig het ook lijkt om het laatste seizoen van je favoriete serie te bekijken, voor het zover is, is er een bak geld aan uitgegeven. Niet voor niets zijn er gigantische budgetten voor nodig om een kwalitatief goed product op je scherm te toveren. De jongens (en meiden) achter Digital Trends zochten uit hoeveel het nu precies kost.

Je favoriete Netflix-shows kosten een vermogen

Je kent ongetwijfeld een van de meest succesvolle series van Netflix: Orange is the New Black. De serie is dit jaar bezig aan het zevende en laatste seizoen. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: per seizoen investeert Netflix maar liefst 50 miljoen dollar. Een kleine rekensom leert ons dat jouw favoriete serie per aflevering dus een slordige vier miljoen kost. Per minuut kost het dus bijna 67.000 dollar.

Marco Polo: 9 miljoen euro per aflevering

Mocht je denken dat Orange is the New Black erg prijzig is, hou je dan maar even vast: het is een van de goedkopere producties. Een serie als House of Cards kostte Netflix nog meer. Per seizoen bedroeg het budget 60 miljoen euro. Per aflevering is dat dus 4.5 miljoen euro.

Niet elke film of serie waarin Netflix geld steekt wordt succesvol. Investeren blijft een gok die goed kan uitpakken, maar waar je ook flink mee kunt verliezen. Marco Polo is één van de shows die het predicaat ‘mislukt’ zonder meer verdient. De kritieken waren niet misselijk en dus kon Netflix zich gaan afvragen of het wel zo’n goed idee was. Het eerste seizoen kostte maar liefst 90 miljoen euro. Met tien afleveringen in het eerste seizoen is dat dus 9 miljoen euro per aflevering. Zonde van het geld dus.

Marco Polo | Official Trailer [HD] | Netflix

“All my life, I’ve waited for the great adventurer to offer me a place at his side.” — Marco Polo Watch the first official trailer for the new Netflix original series MARCO POLO and discover the little-known beginnings of the legendary explorer, whose life of adventure began as a ward of the powerful 13th century Mongol emperor Kublai Khan.

Sense 8: 108 miljoen dollar

Dan Sense 8. Het is zo’n serie waar je of helemaal wild van bent of het juist helemaal niks vindt. De kritieken waren positief, maar dat is uiteraard geen garantie voor commercieel succes. Aan het budget heeft het in ieder geval niet gelegen, Netflix pompte maar liefst 108 miljoen dollar in het project. Per seizoen dus, dat is gemiddeld genomen zo’n 9 miljoen dollar per aflevering. Die hoge kosten bestonden voor een groot deel uit reiskosten, omdat de serie op verschillende locaties werd gefilmd.

Sense8 | Official Trailer [HD] | Netflix

One moment links 8 minds in disparate parts of the world, putting 8 strangers in each other’s lives, each other’s secrets, and in terrible danger. All _12 episodes of the global dramatic thriller will launch Friday, June 5 _only on Netflix_. From the unparalleled creative minds of The Wachowskis (“The Matrix”_ trilogy,_ “Cloud Atlas”)_ and J.

The Crown is de koploper

Grote budgetten zijn dus geen garantie voor succes. Ondanks het feit dat Sense 8 een behoorlijk duur project was, is er een andere serie die absoluut de kroon spant. Die eer gaat naar The Crown. Het budget voor dit project bedroeg maar liefst 130 miljoen dollar per seizoen. Voor omgerekend 13 miljoen dollar per aflevering mag je verwachten dat je er ook iets voor terugkrijgt. Gelukkig voor Netflix is dat ook het geval. The Crown wordt goed bekeken en is een van de populairste producties van het platform. Gelukkig maar. Een bedrag van 130 miljoen euro weggooien zou zonder twijfel  behoorlijk wat hoofdpijn bezorgen bij de leiding van Netflix.

The Crown | Official Trailer [HD] | Netflix

At a time when Britain was recovering from war and her empire was in decline, a young woman took the throne as a matter of duty not desire. Prepare for a world full of intrigue and revelations in The Crown. Now Streaming on Netflix.

Want

Reageer op artikel:
Het grote geheim: dit zijn de duurste series die Netflix ooit heeft geproduceerd
Sluiten