Redactie
Redactie Cars 12 mei 2016

Het gênante geheim van ‘s werelds beste supercar

De McLaren F1 is een legendarische supersportwagen, volgens sommigen tot op de dag van vandaag nog steeds de beste supercar ooit gebouwd. Zijn kwaliteiten zijn boven elke twijfel verheven, maar McLaren heeft een vrij gênant geheim.

De McLaren F1 kwam uit in 1993 en was/is een superlatief op wielen. Lange tijd kon geen supercar tippen aan zijn topsnelheid van 391 km/u. De F1 is een supersporter van het hoogste kaliber, een puristische racer en een rijdend tech lab…. toch?

Jazeker: de wagen is qua prestaties en techniek van zeldzame klasse maar net als elke andere auto heeft ook de McLaren F1 onderhoud nodig en hier wordt het verhaal een tikkie gênant. De Engelse supercar beschikt over veel op maat gemaakte hard- en software waarvoor specifieke apparatuur benodigd is. Breng jij jouw F1 naar de geautoriseerde McLaren-dealer, dan wordt-ie uitgelezen en gecontroleerd door deze suffe dinosaurus van een computer.

[Foto: Patrick Gosling (Jalopnik)]

Yep: één van de (destijds) meest geavanceerde supercars op aarde wordt levend gehouden door een meer dan 20 jaar oude Compaq laptop. Zelfs het eenvoudigste mobieltje van tegenwoordig veegt qua prestaties de vloer aan met deze antieke laptop. Dat McLaren deze computer nodig heeft, is echter niet gek: in 1993 was dit een state-of-the-art laptop die nodig was om de speciaal voor de F1 geschreven, op DOS gebaseerde, software uit te kunnen lezen. Dit middels een Conditional Access Card: een vertaalmodule die je kunt zien als verre voorouder van de USB-poort.

McLaren en Compaq laten overigens weten dat er momenteel wordt gewerkt aan een moderne laptop die de software van de F1 kan ondersteunen. Dat zal ook wel moeten, want als deze oude LTE 5280-laptops overlijden, kan er geen onderhoud meer worden gepleegd aan de pak ‘m beet 100 McLaren’s F1 met een individuele waarde van vele miljoenen.

Reageer op artikel:
Het gênante geheim van ‘s werelds beste supercar
Sluiten