Redactie
Redactie Human Interest 31 jan 2018
Leestijd: 4 minuten

Het doel voorbij: kan Bitcoin weer een valide betaalmiddel worden? ?

De grote massa ziet Bitcoin nu misschien als een mooie investering, maar uiteindelijk is de cryptocurrency een betaalmiddel. Althans, dat is het doel van de digitale munt. De titel van de white paper achter Bitcoin is daar duidelijk over: “A Peer-to-Peer Electronic Cash System.” Oftewel, een gedecentraliseerd betaalsysteem. Een mooi streven. Toch schetst de huidige staat van de munt een heel ander beeld.

Schiet Bitcoin zijn doel voorbij?

Denk je aan cryptocurrency, dan denk je waarschijnlijk aan Bitcoin. Voor de grote mainstream massa is dat praktisch de enige digitale munt die bestaat. De focus ligt daarin vooral in het winst maken. Uiteindelijk hoopt men zijn BTC weer in te ruilen voor een flink aantal euro’s, waarmee je vervolgens een auto kunt kopen. Toch is dat in de basis niet de bedoeling. Bitcoin moet juist die euro’s gaan vervangen.

Die auto wil je juist bij je lokale dealer afrekenen met je Bitcoins. Dan is 20 dollar aan transactiekosten geen probleem. Maar ook een kopje koffie zou tot de mogelijkheden moeten behoren. Toch zit dat er op dit moment niet in: de flinke transactiekosten maken het een bijzonder prijzig drankje. Bovendien duurt het verwerken van transacties simpelweg te lang.

De digitale munt wordt dus enkel als betaalmiddel gebruikt door de ‘elite’. Voor het kopen van dure kunst, drugs, huizen en auto’s. Dat gaat echter juist in tegen het mantra van Bitcoin: het zou een betaalmiddel moeten zijn voor iedereen, zonder banken die een kunstmatige drempel opwerpen.

Uiteindelijk is de cryptocoin daarin slachtoffer van zijn eigen succes. De hype groeit sneller dan het tempo waarop de munt kan opschalen. Wat dat betreft zijn alternatieven als Litecoin een stuk meer toekomstproof. Op dit moment is Bitcoin echter de grootste. Kan de munt zijn focus hervinden, of is de inhaalslag van een geschikter alternatief onvermijdelijk?

Tijdelijke oplossing en het Lightning Network

Er zijn tijdelijke oplossingen. Coinbase laat gebruikers bijvoorbeeld Bitcoin-betalingen razendsnel uitvoeren. Dat komt omdat de dienst zelf een transactiesysteem heeft opgezet, waarmee de vertragingen opgevangen worden. Uiteindelijk is dat echter verre van ideaal: niet alleen is het gebruik dan beperkt, maar ben je als gebruiker toch weer afhankelijk van een centrale partij. Terwijl het hele punt van Bitcoin juist is, dat het een gedecentraliseerd betaalsysteem is.

Dit artikel verscheen al eerder bij onze collega’s van Want.

Moeten we bij de pakken neer gaan zitten? Nee, verre van. Bitcoin heeft het (oneerlijke) voordeel dat het verreweg de grootste cryptocoin is. Voorlopig is het nog geen kwestie van ‘de beste coin wint.’ Daarom is er tijd genoeg om een oplossing te implementeren. Dat is nu zelfs al aan de gang: men hoopt dit jaar nog het Lightning Network uit te rollen. De heilige graal. De redding van Bitcoin.

Het idee achter deze upgrade van de blockchain is relatief simpel: in plaats van elke betaling direct op de blockchain te verwerken, wordt er een kanaal tussen twee partijen geopend. Via dat kanaal kunnen een oneindig aantal transacties worden uitgevoerd. Razend snel. Die transacties worden pas verwerkt wanneer het kanaal gesloten is. Het legt dus een laag bovenop het huidige systeem. In dit artikel leggen we uitgebreid uit hoe het gaat werken.

De lange termijn telt: te grote ambities?

Sceptici beredeneren dat Bitcoin hiermee inboet aan simpliciteit, maar de voordelen zijn te groot om te negeren. Gaat het op tijd komen om het uiteindelijke doel van de cryptocoin weer mogelijk te maken? Absoluut. De vraag is dan ook niet zo zeer of Bitcoin op technisch vlak zijn doel waar kan maken. Dat is vooral een korte termijn kwestie. De vraag is op de lange termijn of het überhaupt mogelijk gaat zijn om op zo’n drastische manier de manier waarop we betalingen uitvoeren te revolutioneren.

Het is een bijzonder ambitieus doel, een verre toekomst. Dat maakt Bitcoin bijzonder, maar zorgt er ook voor dat de lat zeer hoog ligt. Een munt als Ripple heeft al direct nut als aanvulling op het huidige monetaire systeem, zonder het compleet te moeten vervangen. We gaan de komende jaren ontdekken of het de cryptocoin gaat lukken. Een ding is echter duidelijk: de groeipijntjes van Bitcoin zijn slechts een tijdelijke beperking. Check hier onze nieuwsbrief, zodat je altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws rondom crypto.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het doel voorbij: kan Bitcoin weer een valide betaalmiddel worden? ?
Sluiten