Afvallen middels het carnivoordieet… gezond of gestoord?

Vlees eten. Je hoort tegenwoordig steeds vaker dat het slecht is. Niet alleen omdat het onethisch zou zijn, maar ook vanwege gezondheidsrisico’s en de heftige impact op het milieu. Er zijn daarom steeds meer mensen die vegetariër of zelfs veganist worden. Toch blijkt er ook een beweging op te komen van mensen die vrijwel alleen maar vlees eten. Waarom? Het zou supergezond zijn en helpen bij het afvallen.

Alhoewel het voorheen leek of alleen principiële vegetariërs iets hadden tegen vleeseten, zijn er vandaag de dag best veel mensen die dierlijke producten laten staan. Of er in ieder geval een beetje minder van zijn gaan eten. Zowel uit symphatie voor de dieren, alsmede vanwege de gezondheidsrisico’s. Toch zijn er ook onderzoeken beschikbaar waaruit juist blijkt dat sommige vleessoorten heel gezond zijn. Er zijn echter ook mensen die zweren bij een geheel dierlijk dieet.

Mensen die het carnivoordieet volgen, eten alleen maar dierlijke producten. Met name rund- en wild vlees lijkt erg in trek, hoewel alle vlees- en vissoorten zijn toegestaan. In sommige gevallen vindt men ei en zuivel ook acceptabel, dat verschilt een beetje per carnivoor. Zolang fruit, granen en andere plantaardige producten maar vermeden worden.

Afvallen met het carnivoordieet

Dit is niet zo gek als het klinkt. Met een carnivoor dieet beperk je namelijk de inname van koolhydraten, waardoor je sneller afvalt en – naar het schijnt – een betere mentale focus krijgt. Ook zorgen al die gezonde vetten voor een stijging van het testosteron. Bovendien weet je precies wat je wel en niet mag eten, waardoor je jezelf alleen maar hoeft te focussen op vleesrecepten.

Ondanks dat er wel degelijk enkele onderzoeken zijn die de bovenstaande claims kunnen onderbouwen, hebben wij nog onze twijfels. Een berg BBQ-vlees bestellen klinkt misschien aantrekkelijk, maar zo’n geheel dierlijk dieet zal niet voor iedereen weggelegd zijn. Dit omdat koolhydraten ook zo hun gezondheidsvoordelen hebben. Je kunt dus beter minderen dan geheel stoppen. Ook zal alleen maar vlees eten op den duur gaan vervelen, want veel vleesrecepten zonder enig plantaardig product zullen er niet zijn. Om nog maar te zwijgen over het gemis van groenten en fruit. Wat je wel kunt doen, is dit uitgebreide artikel over afvallen lezen. Dan ben je direct op de hoogte van alle in’s en out’s.

Reageer op artikel:
Afvallen middels het carnivoordieet… gezond of gestoord?
Sluiten