Sander van den Berg
Sander van den Berg Gezondheid 3 aug 2019

Afvallen? Een sixpack kweken? Het belang van een optimale focus!

Voor een druk bezet persoon kan het best lastig zijn om af te vallen of die o zo gewenste sixpack te kweken. Werk, vriendin, vrienden, hobby’s, Netflix, eten en dan óók nog eens trainen. Het is niet gek dat de focus dan wel eens wegebt. Gelukkig is niet alleen die sixpack trainbaar, maar ook je mindset en daarmee je focus.

Te veel prikkels = te weinig sixpack

Het is een verschrikkelijk woord, maar het is toch echt zo; er zijn simpelweg te veel prikkels gedurende de dag. Veel meer dan vroeger en het wordt ook alleen maar erger. Al hoeft het helemaal niet erg te zijn, als je maar wat hoe je jouw focus op het juiste richt. We leven in zo’n drukke wereld dat het nu moeilijker dan ooit is om gefocust te blijven op wat we echt willen. Doelgerichte, duidelijke en vaak simpele gedachten richting ons doel, lijken veel meer energie te kosten dan zou moeten.

De Amerikaan Tony Robbins (spreker en coach, dikke tip; bekijk eens wat TED Talks van hem) zei het eens doeltreffend: “De meeste mensen hebben geen idee van de gigantische capaciteit die in hun schuilt en die onmiddellijk beschikbaar is voor gebruik. Het enige wat ze hoeven te doen, is concentreren op het beheersen van een enkel deel van het leven.”

focus trainen afvallen en spiermassa

Als je de focus niet kunt houden, is het waarschijnlijk dat je jouw doel nooit zult bereiken óf het duurt twee keer zo lang. Ga maar na. Hoe vaak heeft iets veel te lang geduurd, omdat je jezelf door ‘dingen’ of ‘mensen’ liet afleiden of gewoon om simpel uitstelgedrag. Je moet accepteren dat er nu eenmaal veel ruis is tijdens de weg naar jouw doel, het is aan jou hoe je ermee omgaat.

Een paar tips voor het verbeteren van jouw focus:

Duidelijke visie

Zorg voor een duidelijk beeld van wat je wil bereiken. Als je einddoel enigszins vaag is, zal het ook onmogelijk zijn om je vervolgstappen te bepalen. Werk ook met behapbare korte termijndoelen. Wil je 100 keer kunnen optrekken, maar trek je het nu nog niet eens om van de bank af te komen? Begin dan met vijf pull ups met een beetje hulp. Daarna tien zelf. Je snapt het.

Waardeer je eigen tijd

Tijd is ons meest waardevolle bezit. Tijd is kostbaar. Verspreid het over de dingen die er toe doen. Identificeer de activiteiten die de beste resultaten opleveren (op korte- en lange termijn) en geef daar je tijd aan.

Plannen

Simpel: plan tijd in voor je doelen. Doei, excuus van “ik heb geen tijd”.

Focus op minder

Ieder mens is hier schuldig aan: te veel doelen hebben. Dit zal je aandacht alleen maar verspreiden en een gebrek aan focus creëren. Concentreer je op de grote gebieden die je eerst wilt verbeteren. Als dat alle seizoenen van die nieuwe Netflix serie er doorheen rammen is, ook goed. Als dat is wat jij belangrijk vindt.

Back on track

We hebben allemaal wel eens een moment dat we de focus verliezen. Zodra je dit beseft, spring dan wel weer meteen het goede spoor.

Verantwoordelijkheid

Pak je verantwoordelijkheid, maar deel die ook met iemand anders. Dit kan een coach, een trainingspartner of gewoon je vriendin zijn. Laat hen je doelen kennen en heb het hier regelmatig met over. Zo kunnen zij je net even die extra push geven om na een vermoeiende dag op werk (want elke dag op werk is vermoeiend) de gym in te duiken.

Aan de slag

Je weet wat je moet doen. Hopen we. Niet? Wat krijgen we nou dan. Oké, wanneer mag jij al die verse focus gaan toepassen. Heel simpel; tijdens het trainen zelf, bijvoorbeeld als je de aandachtsgeile barbell row uitvoert. Iets minder simpel – maar net zo behapbaar – tijdens een dieet. Wij zijn fan van intermittent fasting.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

UVU

Reageer op artikel:
Afvallen? Een sixpack kweken? Het belang van een optimale focus!
Sluiten