Redactie
Redactie Advertorial 6 jun 2018

Dit onbekende speciaalbiertje, kun jij vanaf nu ook drinken

Als speciaalbier-liefhebber zijn Dubbel-, Tripel- en zelfs Quadrupel-bieren je vermoedelijk niet onbekend. Hertog Jan komt nu met Enkel-bier, wat in het voorgaande rijtje best logisch klinkt. Maar wat is nou het exacte verschil?

Het Limburgse biermerk is verantwoordelijk voor kwalitatieve en tijdloze bieren, die door ervaren vakmensen zowel ontwikkeld als gebrouwen worden. Hertog Jan brouwt al sinds 1981 speciaalbieren en was daarmee een van de eersten. Kloosters waren tot die tijd de ‘speciaalbierbrouwerijen’, waar het biermerk zich door liet inspireren.

Het verhaal van dit speciaalbiertje

Voor Enkel gebruikt Hertog Jan recepten die onder de abdijbieren vallen, oftewel: bieren die van oudsher voortkomen uit de kloostergemeenschap. Net als de Dubbel en Tripel heeft Hertog Jan ook aan Enkel zijn eigen touch gegeven, wat ze hebben gedaan door het bier tijdens het brouwen te drooghoppen – waarover meer, later in dit artikel.

Enkel-bier heeft het spreekwoordelijke daglicht nauwelijks eerder gezien, omdat het bier binnen de muren van het klooster bleef. Het werd gedronken door de monniken zelf en was, dankzij het frisse karakter, goed te combineren met de dagelijkse werkzaamheden. Hertog Jan brengt het biertje nu naar buiten en doet dat met verve.

Is je smaak en interesse aangewakkerd? In de onderstaande documentaire krijg je een beeld van dit prachtige bier.

 

Wat is dat precies, een ‘Enkel’?

Enkel betekent simpelweg dat er minder mout aan is toegevoegd in vergelijking met een Dubbel-biertje. En – welja – tripel laat zich raden. Samen met water, hop en gist is mout een van de basisingrediënten van je geliefde biertje.

Mout heeft in de regel drie functies. Het ontkiemde en gedroogde graan heeft invloed op het alcoholpercentage, de smaak en de kleur van het bier. Minder mout zorgt voor een frisser en lichter biertje – zowel qua alcoholpercentage als qua kleur. En dat is precies wat Hertog Jan Enkel is: een toegankelijk blond bier met een licht bittere smaak en 4,5% alcohol.

Hertog Jan Enkel

De smaak en het brouwproces van Hertog Jan Enkel

Aan het moment dat jij het biertje in je glas schenkt, de subtiele geur je neus binnen glipt en de eerste slok voor dansende smaakpapillen zorgt – is een zorgvuldig proces voorafgegaan. ‘Enkel’ is gebrouwen met uitsluitend lichte moutsoorten.

Nadat de hop voor negentig minuten is meegekookt, is het bier voorzien van bovengisting en wordt vervolgens droog gehopt. Dankzij dit droogproces geeft de hop een aroma af in de vorm van hopharsen en oliën, die het bier een tijdelijke bitterheid meegeven. Je proeft het tijdens de afdronk, waarna het langzaam afneemt.

In Hertog Jan Enkel zijn twee aroma-hopsoorten gebruikt: de Australische Ella-hop (goed voor een aroma van bloemen, anijs en grapefruit) en Mistral-hop (goed voor een aroma van lychee, mango, perzik en passiefruit). Samen met het fruitige aroma uit de gebruikte gist zorgt dit voor een fris en (letterlijk) fruitig biertje – met een bitter randje. Proost!

Advertisement

In samenwerking met Hertog Jan

Reageer op artikel:
Dit onbekende speciaalbiertje, kun jij vanaf nu ook drinken
Sluiten