Jan
Jan Life 4 mrt 2019

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt: hét speciaalbier voor liefhebbers van jenever

Niks is beter dan op zijn tijd kunnen genieten van een heerlijk koud biertje. Nu kun je natuurlijk genoegen nemen met een gewoon pilsner bier, maar de echte bierliefhebber gaat voor het betere werk: een ambachtelijk gebrouwen speciaal bier. Gelukkig is de biercultuur in Nederland steeds meer in opkomst en kunnen we volop genieten van speciale biersoorten waar de liefde van het brouwersvak vanaf druipt. Traditiegetrouw brouwt één van Nederlands toonaangevende brouwerijen, Hertog Jan, een uniek speciaal bier in een beperkte oplage. De uitgave van dit jaar is zonder meer speciaal en gewaagd te noemen.

Onder de naam ‘Grand Prestige Vatgerijpt’ brengt de brouwer uit Arcen een bijzonder bier op de markt. Het bier is gerijpt op maar liefst drie verschillende vaten van Nederlandse jeneverdistillateurs. Er is gekozen voor de vaten van Hooghoudt, Rutte en Zuidam, stuk voor stuk toonaangevende producenten van jenever.

Op deze manier weet Hertog Jan twee klassieke ambachten samen te laten gaan in een absoluut uniek product. Uniek aan de samenwerking is dat er nu ook een jenever op de markt gebracht wordt die is gedestilleerd uit de bekende Grand Prestige. De drie Grand Prestige variaties zijn samen met de unieke jenever op 3 maart ten doop gehouden in, hoe kan het ook anders, Arcen.

Grand Prestige Vatgerijpt: Topbier uit Arcen

Grand Prestige staat al jaren bekend als één van de topbieren uit het assortiment van de brouwer in Arcen. Dat de smaak doet denken aan een jonge portwijn is niet zo heel vreemd. Voor het produceren van dit bijzondere bier worden vier verschillende moutsoorten gebruikt en ondergaat het brouwsel een langdurig rijpingsproces.

Van het speciaal bier dat dit jaar het levenslicht zal zien, zijn in totaal 120 vaten gebruikt van de drie bekende distillateurs. Het zijn gebruikte vaten zodat de jeneveraroma’s nog volop aanwezig zijn en direct kunnen worden opgenomen in het bier van Hertog Jan. Na een rijpingsproces van acht maanden ontstaat er een unieke smaak die de Grand Prestige van 2019 zo bijzonder maakt.

Trots op bier

Dat ze in Arcen trots zijn op het eindresultaat is een understatement. Meesterbrouwer Gerard van den Broek is trots en enthousiast over de samenwerking en het eindresultaat. Uitgangspunt van de unieke samenwerking is de smaak van het bier. Om het hele proces zo goed mogelijk te laten verlopen zijn er diverse smaaksessies geweest om de juiste balans te vinden. Het eindproduct is dan ook het resultaat van een unieke hoeveelheid kennis en ervaring die gedurende vele generaties is opgedaan.

 ‘De natuur haar gang laten gaan, dat is bij vatrijping het belangrijkste. Je moet niks willen forceren. Door de tijd gaan de smaken van het bier een huwelijk aan met de smaken van het houten vat. Daarbij verloopt de rijping in ieder vat op een eigen manier. Dat zorgt voor een stukje onberekenbaarheid in het rijpingsproces. Daarin schuilt een soort magie, wat vatrijping voor ons zo bijzonder en leuk maakt.’

Rijpingsproces bepaalt de intensiteit van de smaakervaring

Het hele rijpingsproces is daarnaast van groot belang voor de smaakontwikkeling van Grand Prestige Vatgerijpt. Nu valt er over smaak niet te twisten, maar het is zelfs in wetenschappelijke kringen een geliefd onderwerp. Peter Klosse bijvoorbeeld, promoveerde aan de Universiteit Maastricht met een proefschrift over smaak. Als deskundige weet hij als geen ander hoe belangrijk het rijpingsproces is. Dat is dus niet alleen van toepassing op wijnen en whisky’s, maar ook op bier. ‘Wanneer je proeft, ontdek je dat aroma’s en smaaktonen zich blijven ontwikkelen.’

Hertog Jan zowel online te koop als in de winkel

Op zaterdag 16 maart is het dan zo ver. Je kunt dan als bierliefhebber dit speciaal bier aan een persoonlijke smaaktest onderwerpen. Grand Prestige Vatgerijpt is dan zowel in de winkel als online te koop. Ook aan de horeca is gedacht, maar hier zal deze Grand Prestige enkel in speciale zaken te nuttigen zijn. Het betreft dan de ondernemingen die lid zijn van ‘Het Genootschap van Hertog Jan.’ Houd de datum van 16 maart dus even vrij.

Hertog Jan

Reageer op artikel:
Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt: hét speciaalbier voor liefhebbers van jenever
Sluiten