Jelle van Es
Jelle van Es Human Interest 19 mrt 2018

Deze miljardair wil zijn leven opgeven om zijn hersenen te bewaren

Maak kennis met Sam Altman. 32 jaar oud, de president van investeringsmaatschappij Y Combinator en naar verluidt miljardair. Je zou dus kunnen zeggen dat het een slimme jongen is. En Altman vindt dat zelf ook. Hij wil namelijk zijn hersenen bewaren om uiteindelijk zijn herseninhoud te kunnen uploaden. Iets dat de startup Nectome wil gaan doen.

Het enige nadeel van het proces van Nectome is dat de patiënt dood moet gaan om de hersenen in goede staat te bewaren. En de desbetreffende patiënt moet ook nog eens tienduizend dollar betalen om aan dit project mee te doen. Je zou zeggen dat niemand dat zou gaan doen. Maar gek genoeg zijn er al 25 mensen die zich hebben opgegeven.

Altman hoeft nog niet gelijk dood

Gelukkig voor Altman hoeft hij niet gelijk afgemaakt te worden. De ‘service’ die Nectome aanbiedt, gaat pas in werking op het moment dat de patiënt op het punt van overlijden staat. De grote vraag is echter hoe dit correspondeert met de Amerikaanse wet, die niet heel positief staat tegenover euthanasie. Wellicht dat de patiënt zijn geld terugkrijgt als blijkt dat men dit toch niet mag doen.

Als het licht echter op groen gaat, wordt de patiënt in een narcose gebracht en vervolgens wordt het lichaam gevuld met een cocktail die zorgt dat de hersenen goed bewaard blijven. Tijdens dat proces overlijdt de patiënt, waarna de hersenen uit het lichaam kunnen worden verwijderd. Via een soort balseming-techniek is het vervolgens mogelijk dat de hersenen en hun inhoud tientallen, zo niet honderden jaren worden bewaard. Hopelijk wordt er in die tijd een techniek uitgevonden dat je via een USB-kabeltje je hersenen kunt uploaden en zo kunt zien wat voor gedachten men had.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze miljardair wil zijn leven opgeven om zijn hersenen te bewaren
Sluiten