Redactie
Redactie Films & Series 15 dec 2017

Under the Mainstream: parels uit de hiphop – Heltah Skeltah

Hiphop heeft geen al te best imago. Terecht, want niet alleen staat het verleden bol van de criminaliteit; wie nu naar de mainstream kijkt, ziet ook veel thugs en gangsters. Hiphop kent echter ook een andere kant. Een kant die draait om lyricism: woordtovenarij en het spelen met taal en ritme. In deze serie kijken we verder dan de mainstream, want er is veel meer dan Drake, Kendrick en Kanye. Zoals Heltah Skeltah.

Ik heb al een aantal maal een trip naar de jaren 90 gemaakt. Eén van de beste duo’s van dit tijdperk heb ik echter vrij lang bewaard, maar vandaag is het tijd voor Heltah Skeltah, bestaande uit de MC’s Rock (Jamal Bush) en Ruck (wijlen Sean Price).

Wil je meer uit deze serie bekijken? Hier vind je het volledige archief van Under the mainstream.

Heltah Skeltah: een legendarisch album, maar geen legendes

Bush en Price maakten in de vroege jaren negentig furore in het hiphop collectief Boot Camp Click. Boot Camp Click is ook zeker een formatie die je moet checken als je van old school hiphop houdt, maar Heltah Skeltah vormt wat mij betreft toch wel het neusje van de zalm. Bush en Price waren toch wel de twee blikvangers van Boot Camp Click en vormden onder de alias Heltah Skeltah een superduo dat wat mij betreft zijn gelijke niet kent, althans: als je afgaat op hun in mijn ogen legendarische album ‘Nocturnal’.

Je zult je wellicht afvragen: waarom – als ze zo verschrikkelijk goed waren – heeft dan niet iederéén gehoord van Heltah Skeltah? Daarvoor zijn meerdere redenen te noemen. Zo zal de productie van het duo beperkt blijven tot slechts drie albums, aangezien Sean Price in 2015 tragisch overleed in zijn slaap.

Wat betreft die drie albums: de laatste twee waren van acceptabel niveau. Dat is direct misschien ook de beste verklaring waarom Heltah Skeltah nooit een legendarische status heeft weten bemachtigen als andere groepen uit die tijd zoals A Tribe Called Quest, De La Soul, Leaders of the New School en The Pharcyde. Hun eerste album echter, Nocturnal uit 1996, is in mijn ogen misschien wel de beste hiphop plaat ooit gemaakt. Misschien. Ik ben er niet zeker van, maar het is in mijn optiek absoluut één van de onbetwiste parels.

Dan is er nog een laatste reden waarom Heltah Skeltah, op dat ene album na, nooit zijn ware potentieel heeft kunnen tonen. De heren waren niet bepaald van onberispelijk gedrag. Zo gaven zij later in hun carrière toe jarenlang lid geweest te zijn van een bende. Waar Sean Price, mede dankzij hulp van de Koran, op een gegeven moment wel het licht zag, ging het met Jamal Bush minder goed. Zo is hij veroordeeld geweest voor geweldsdelicten, aangeklaagd voor poging tot moord en zijn er altijd hardnekkige geruchten geweest dat hij in de avonduurtjes bijkluste als pooier. Hadden Ruck en Rock meer oog gehad voor hun carrières, dan is er – bij mij in elk geval – geen enkele twijfel dat zij de geschiedenisboeken in zouden zijn gegaan als één van de grootste duo’s aller tijden. Check deze freestyle ook maar even.

Maar laat ik mij vooral focussen op het positieve en dat positieve heet Nocturnal. Eigenlijk mag jij je geen hiphop fan noemen als je dit album niet kent. Het album is een zeldzaamheid in de zin dat het simpelweg geen zwakheden kent. Élke track is raak en de wisselwerking tussen de gelikte Ruck (Sean Price) en ruige Rock (Jamal Bush) is ongeëvenaard.

Na zijn carrière in Heltah Skeltah werd Sean Price een gevierde rapper. Vrij veel mensen zullen hem kennen. En terecht, want Price was een grootmeester die – in tegenstelling tot zijn maatje Rock – ook solomateriaal heeft uitgebracht dat de moeite waard is. Het blijft mij echter pijn doen dat Rock zijn solo-carrière nooit van de grond heeft kunnen krijgen. Na het uitbrengen van het laatste Helthah Skeltah album D.I.R.T (Da Incredible Rap Team) in 2006 nam Jamal Bush een solo-album op, maar dat werd nooit uitgebracht.

Nocturnal, daarentegen, heeft onder liefhebbers een klassiekerstatus gekregen. Ik maak er een gewoonte van om je enkele van de – in mijn ogen – beste tracks voor te schotelen, maar in dit geval zeg ik: luister gewoon die hele plaat. De intro geeft mij al kippenvel. Zodra Rock zijn verse start weet je dat je wat te wachten staat. Ik wil Sean Price a.k.a. Ruck geen tekort doen, maar als je mij vraagt wie de beste drie MC’s ooit zijn, zeg ik: Gift of Gab (Blackalicious), Andre Benjamin (Outkast) en Jamal Bush alias Rock. Luister vooral even naar zijn tweede verse op Clan’s, Posse’s, Crew’s and Click’s. Zo rauw, zo raak, zo getalenteerd. Ga ik er toch dus nog een track tussenuit vissen. Inclusief lyrics van deze vermaarde tweede verse:

I, be the drama bringer wringer of a niggas neck
Wrecker of a set I buck shots with a steel Tec, wussy
Where’s all them suckers talking trash ’bout they RnR-in’
(They heard us coming and turned to track stars, check it)
I be, never sloppy, I be Rock, see
I rock heads from Bedrock to Yugoslavia
Robbing you and your crew blind, yeah we do crimes
Find that ass a new spine, or a new behind
Now you whine, but yo stop the bloodclot crying
Like Screwface, I in the mood to bash your eyes in
Devils does know who I am, madman from Heltah Skeltah
Mr. Flipster, Rock, Grandson of Sam

Naast Intro (wat een volwaardige track is) en Clan’s, Posse’s, Crew’s and Click’s zijn andere hoogtepunten wat mij betreft Soldiers Gone Psyco, Letha Brainz Blo en Leflaur Leflah Eshkoskha. Wat betreft die laatste track: jarenlang werd er gediscussieerd over de betekenis van de titel, totdat Sean Price onthulde dat het helemaal niets betekent. Tijdens het gamen riep een vriend die in een basketbalgame een dikke dunk scoorde ‘Eshkoshka!’ Het was een verzonnen woord en toen het tijd was om the booth in te gaan en het nummer op te nemen, riep Price in de interlude ‘The name of this one is Leflaur Leflah Eshkoshka’. Iedereen dacht dat dit slang was, of een diepere betekenis had, maar nee.

Toch nog Rock solo

En toen was het 2017 en ineens was daar als een duvel uit een doosje toch nog Rock met zijn eerste solo-album: Rockness A.P. Een mooie titel, want A.P. staat voor ‘After Price’ als eerbetoon aan zijn overleden vriend. Tja, want kan ik zeggen? Het is een hiphop album, maar daar is alles mee gezegd. Generiek. En dat terwijl er op Chali 2NA (Jurassic 5), Method Man, Busta Rhymes, Dudley Perkins en de eerder genoemde Andre Benjamin waarschijnlijk geen rappers zijn met zo’n herkenbaar stemgeluid.

Nee, ik houd mij liever vast aan Heltah Skeltah uit 1996, in dat ene jaartje, dat ene moment dat nineties hiphop in mijn ogen zijn absolute hoogtepunt beleefde.

Reageer op artikel:
Under the Mainstream: parels uit de hiphop – Heltah Skeltah
Sluiten