Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Eten & Drinken 11 aug 2020
Leestijd: 5 minuten

Hele kip van de barbecue of uit de oven: dit is de ultieme methode

Indruk maken op je vrienden, toekomstige vrouw of schoonouders zonder al te veel geld uit te geven? Dan moet je deze methode voor het bereiden van een hele kip snel toevoegen aan je skill set. Zonder al te veel moeite zet je keer op keer een heerlijke malse kip met een krokant velletje op tafel. Probeer het één keer en je wil nooit meer wat anders. Perfect voor in de oven en op de barbecue

Een hele kip braden in de oven of op de barbecue lijkt makkelijk, maar er zitten een paar addertjes onder het gras. Om te beginnen moet de kip goed gaar zijn. Je wil tenslotte niet dat je gasten dezelfde avond nog boven de wc hang met een salmonella-infectie. Het probleem is dat een poot langer nodig heeft dan de filet. Zo zie je dat de borst vaak te gaar en droog is.

Een ander probleem is de huid. De voorkeur gaat uit naar een mooie goudbruine en krokante huid. Dit krijg je door de oven op een hoge temperatuur te zetten of door hem met de huidkant direct op het heetste gedeelte van de barbecue te leggen. Het velletje wordt precies goed, maar dit is niet de beste manier om een hele kip gaar te krijgen. Dit kun je omzeilen door de temperatuur tijdens het garen te verhogen of door hem op het laatst moment onder de grill te zetten, maar het kan ook makkelijker.

De perfecte hele kip

Al deze problemen verdwijnen namelijk als sneeuw voor de zon wanneer je de kip voor het garen ontdoet van zijn rugwervel en borstbeen. Wat je dan krijgt is de zogenaamde: spatchcock chicken. Dankzij deze techniek kun je de kip vlak leggen waardoor hij sneller gaart en de filet beter beschermd is. Zo kun je de kip op een hogere temperatuur in de oven doen of op de barbecue leggen, met perfect gegaarde pootjes en filetjes mét een knapperig vel als resultaat . Wat wil je nog meer?

Om dit resultaat te krijgen begin je met het droogdeppen van de kip met een stukje keukenpapier. Vervolgens leg je de vogel op zijn borst en voel je waar de rugwervel loopt. Deze knip of snij je los van de kip. Klinkt ingewikkeld, is het niet. Op YouTube staan veel video’s waarin uitgelegd wordt hoe het moet. Volg de instructies en voor je het weet ligt het kippetje mooi plat op je snijplank.

Spice it up!

Je kunt hem zo in de oven schuiven of op de barbecue leggen, maar een beetje meer smaak kan natuurlijk geen kwaad. Met alleen zout en peper zit je altijd goed, maar wees vooral vrij om je eigen draai te geven. Tip van ons: maak een mengsel van knoflookpoeder, zout, peper, uienpoeder, gedroogde tijm en veel cayennepeper voor een lekker pittig randje.

Om een zo knapperig mogelijke huid te krijgen, wil je zoveel mogelijk vocht uit het vel halen. Hierin speelt zout een belangrijke rol, dus wees niet te zuinig. Voor het beste resultaat laat je de gekruide kip een nacht lang in de koelkast staan. Het is geen ramp als je die tijd niet hebt, maar hij wordt er wel nog lekkerder van.

Hele kip van de barbecue of uit de oven

Dan is het eindelijk tijd voor de oven. Leg de kip op een met bakpapier beklede bakplaat of op een rooster met daaronder een bakplaat om het vocht op te vangen. Hoe lang het duurt voordat hij gaar is, ligt vooral aan het formaat van de vogel. Een gemiddelde kip van ongeveer anderhalve kilo (gewicht van de hele kip inclusief de rugwervel) heeft ongeveer 40 minuten nodig op 200 graden. Let tussendoor goed op of de huid niet te donker wordt.

Deze methode is ook uitermate goed geschikt om een hele kip op de BBQ te garen. Je legt de vogel om te beginnen boven de kolen zodat hij mooi bruin wordt. Vervolgens leg je hem wat meer aan de buitenkant om verder te garen. Je zult merken dat de huid wat minder knapperig wordt, maar je krijgt wel die echte barbecue smaak aan je kip.

Meten is weten

Is het huidje mooi bruin, maar twijfel je of het vlees wel gaar is? Gebruik dan een kernthermometer. Dit hulpmiddel is namelijk onmisbaar voor het braden van vlees. Vooral bij het barbecueën is het soms lastig om de hitte te reguleren. Met een kernthermometer weet je altijd zeker dat het goed gaat. Is de filet 72 graden en de poot 85 graden? Dan zit je goed.

Zodra je kip klaar is, komt het moeilijkste deel. Je moet het goudbruine vogeltje namelijk nog even met rust laten. Als je de hele kip meteen zou aansnijden, lopen alle sappen eruit en dat is zonde. Houd jezelf daarom in bedwang en wacht minimaal vijftien minuten. Daarna is het tijd om los te gaan. De beste manier om de kip aan te snijden, vind je natuurlijk ook gewoon op YouTube.

Een betere manier om een hele kip te bereiden is er simpelweg niet, dus je doet er goed aan om deze simpele methode een keer uit te proberen. Zowel in de oven, als op de barbecue Zodra je de techniek in de vingers hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos en wil iedereen weten hoe jij die perfect kip hebt bereid.

Lees: alles wat je nodig hebt voor een geslaagde BBQ

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.