5 heerlijke whisky’s en sterke dranken onder de 15 euro

Goede wijn behoeft geen krans. Dat gaat uiteraard niet alleen op voor het vergiste druivensap, ook andere dranksoorten kunnen gewoon lekker zijn zonder dat het pijn doet in je portemonnee. Nu kun je natuurlijk denken dat iets wat duur is, per definitie goed moet zijn, maar vaak kom je met een dergelijke instelling bedrogen uit. Neem bijvoorbeeld deze whisky van de Aldi

Om het je makkelijk te maken hebben we het zware werk van het proeven alvast voor je gedaan en kunnen we je vol trots, de meeste interessante drankjes voorschotelen die hun geld meer dan waard zijn. Proost!

The Best: Evan Williams Black Label bourbon – 12 euro voor 750 ml

Amerikaanse Whiskey is al jarenlang populair. De moordende concurrentie en de stabiele kwaliteit van Amerikaanse Whiskey is daar debet aan. Dat de drank daarnaast nog eens zeer betaalbaar is, is zonder meer een groot voordeel. Natuurlijk kennen we allemaal een merk als Jim Beam. Er is echter een merk wat qua smaak nog beter is en zeer betaalbaar blijft: Evan Williams.

De smaak is heerlijk compromisloos: een complexe neus met tonen van gist, dille, maïsbrood, as en geroosterde kokosnoot. De smaak is indrukwekkend dik en taai, met een korrelige zoetheid, uitgebalanceerd door tannines die alleen ontwikkelen met een lang rijpingsproces.. We moeten toegeven dat we deze whisky enorm geruststellend vinden – niet alleen wat er in de fles zit, maar ook het feit dat het bestaat. Elk land dat zoiets kan bieden voor deze prijs doet het op een fundamentele manier goed.

Aguardiente Orujo El Afilador – 10,25 euro per liter

Je zal het waarschijnlijk niet kennen, maar in het Zuid-Amerikaanse Colombia is het bijna de nationale drank. Aguardiente is niet te vergelijken met welke andere drank dan ook. Het is geen jenever, geen whisky, maar wel super lekker als aperatief of gewoon om van te genieten tijdens mooi zomeravonden. De smaak is redelijk gekruid zonder echt te irriteren. Distilleerderij Compañía Orensana de Licores uit Spanje is verantwoordelijk voor deze Aguardiente. Dat deze drank door zowel Colombianen als Spanjaarden bijzonder goed wordt gewaardeerd blijft wel uit de waardering: 4.5 op een totaal van maximaal 5 punten. A su salud!

Brugal Añejo rum – 14 euro voor 750 ml

Er zijn veel acceptabele witte en goudgele rumsoorten beschikbaar voor ongeveer vijftien euro.  Goed gerijpte rum voor die prijs is veel zeldzamer. Als je iets goedkoops wil hebben om heerlijk van te genieten tijdens een avonduren, eventueel in combinatie met een heerlijke Cohiba sigaar.

De Brugal Añejo rum heeft wat betreft smaak voldoende te bieden. Het is een licht suikerachtige, nootachtige en vanille-getinte rum. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten.

White Horse blended Scotch whisky – 15 euro voor 750 ml

Blended Scotch wordt gemaakt door een selectie single-malt whisky’s te mengen met verschillende verhoudingen van “grain whisky“. Dus in de lagere prijsklasse krijg je uiteraard geen whisky van topkwaliteit, maar dat is dan ook de sport: goede whisky scoren tegen een zeer acceptabele prijs.

White Horse blended whisky is wat betreft de prijs-kwaliteit verhouding een verrassing in positieve zin. Een lichte, zuivere smaak met een subtiel zoetje is alles wat je nodig hebt voor een goede, aangename whisky.

Gordon’s London dry gin – 15 euro per liter

De kans is groot dat je deze gin al vaker hebt gezien in een willekeurig café. Gin is uiteraard geen vodka, maar is zeker een waardig alternatief. Gordon’s London Dry Gin is licht van smaak, tegen het waterige aan. Met een beetje moeite proef je in de verte een licht pepertje.  Maak niet de vergissing om dit goedje even snel door te slikken. Geniet met mate dus.

Reageer op artikel:
5 heerlijke whisky’s en sterke dranken onder de 15 euro
Sluiten