Heeft Hitler WOII overleefd? Hunting Hitler geeft de antwoorden

Vreemd kapsel, gek snorretje, vocht mee in de Eerste Wereldoorlog, werd later leider van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij, dictator, nationalist, fascist, verantwoordelijk voor de holocaust, speelde een centrale rol in de Tweede Wereldoorlog en pleegde zelfmoord in zijn bunker toen hij besefte dat ‘zijn’ oorlog een verloren zaak was. Dit is wat we in een notendop weten van Adolf Hitler, maar klopt dat wel?

Het leven van Hitler is zo ontzettend omvangrijk, dat het nauwelijks is te bevatten. De geheimen rond de dictator zijn diep verborgen in de krochten van het Derde Rijk. De waarheid die wij kennen, is de waarheid die we hebben meegekregen uit geschiedenisboeken, films en documentaires. Maar wat zijn de alternatieve theorieën? Waarom is het lichaam van Hitler nooit officieel gevonden? En wat is de theorie over de geheime gang vanuit Hitler’s bunker richting het vliegveld?

Overlijden van Hitler en Braun

De dood van Hitler is een groot raadsel. De algemene tendens is dat hij, toen het Derde Rijk begon in te storten, vluchtig trouwde met zijn liefje Eva Braun om vervolgens samen zelfmoord te plegen. Wat er met hun lichamen is gebeurd, is onduidelijk. Het verhaal gaat dat zijn rechterhand, Joseph Goebbels, opdracht gaf om de lichamen van Adolf en Eva vluchtig te verbranden terwijl de Russische bommen hun om de oren vlogen. De Russen vonden twee lichamen, waarvan één vermoedelijk van Hitler. Nooit is door de wetenschap bewezen dat het daadwerkelijk om het lichaam van Hitler ging.

Hunting Hitler

Je leest het: er zijn nogal wat vragen. Vragen die onder je huid gaan zitten en een antwoord verdienen. In de History-serie Hunting Hitler gaat een groep researchers op zoek naar het werkelijke verhaal achter de dood van Hitler. De hoofdvraag: is Hitler daadwerkelijk gestorven in Berlijn of heeft hij zijn dood in scène gezet?

Het team – bestaande uit een onderzoeker, criminoloog, US Marshall ‘Man Hunter’, een medewerker van de de US Special Forces Intelligence en twee journalisten – gaat in het eerste seizoen aan de slag met 700 FBI-documenten die in 2014 zijn vrijgegeven. Het voelt alsof je een spannende thriller wegkijkt, want de bevindingen zijn behoorlijk heftig.

Zo werden er tunnels gevonden in Hitler’s bunker richting het vliegveld, die uitkwamen bij een verborgen deur. In één van de vliegtuigen werd zelfs persoonlijke bagage van de dictator gevonden. Heeft hij zijn eigen dood in scène gezet? En zo ja, waar is hij naar toe gevlucht? Naar Argentinië? En verbleef hij daar in General Franco’s zomerhuisje? Zo ja, waar is zijn vluchtvliegtuig dan gebleven?

Tweede seizoen

In het tweede seizoen van Hunting Hitler, dat op 26 februari in première gaat en vanaf dan elke zondag om 22.00 wordt uitgezonden op History (Ziggo kanaal 28, KPN kanaal 32), neemt het onderzoek flinke proporties aan. Zo krijgen ze inzicht in meer dan 1400 pagina’s aan geclassificeerde documenten van verschillende geheime diensten wereldwijd, honderden nieuwe leads en gaan ze aan de slag met een kroongetuige: Martin Bormann, Hitler’s privé-assistent…

Bekijk de trailer van het tweede seizoen hieronder en je zult ons enthousiasme voor deze serie begrijpen. Meer informatie over Hunting Hitler kun je vinden op History.nl. Een Historisch weekendje Berlijn winnen? Doe mee met de prijsvraag en je maakt kans op een weekendje Berlijn, de überhippe, bruisende stad die nog op veel plekken de littekens van de Tweede Wereldoorlog draagt.

In samenwerking met History Channel

Reageer op artikel:
Heeft Hitler WOII overleefd? Hunting Hitler geeft de antwoorden
Sluiten