Redactie
Redactie Stuff 11 aug 2016

Heeft Apple zijn innovatie-mojo weer terug?

Apple is een merk dat de gemoederen bezig blijft houden. Een merk dat innovatie van oudsher hoog in het vaandel heeft staan, maar juist op dat gebied is er de laatste jaren wat kritiek op de techgigant uit Cupertino. Enkele geruchten en patenten wijzen erop dat Apple critici de komende jaren weer de mond gaat snoeren.

(Headerfoto: Yasser Farahi, Ovalpicture.com)

Apple is geen merk dat je wel aardig vindt. Meningen zijn grofweg onderverdeeld in twee kampen: er zijn liefhebbers die zweren bij de producten van het merk en een andere groep die de producten simpelweg niet gebruikt. Vooral onder die tweede groep is Apple altijd al een lekker merk geweest om kritiek op te spuwen. De producten zouden te duur zijn en helemaal niet beter dan die van concurrenten, terwijl Apple-gebruikers juist weer claimen dat de producten wel degelijk beter zijn dan die van hun rivalen, met name dankzij de ergonomie en de innovaties.

Maar ja, die innovaties: daarop was wel wat kritiek de afgelopen jaren. Niet alleen vanuit het ‘anti-Apple’ kamp, maar óók van gebruikers zelf. Apple‘s meest recente telefoons, de iPhone 6s en iPhone 6s Plus hebben niets te bewijzen, maar zijn volgens sommigen onvoldoende onderscheidend ten opzichte van hun voorgangers. En hey: heeft de concurrentie Apple niet op enkele vlakken ingehaald? Denk onder andere aan Samsung met hun Galaxy-lijn. Het design, juist van oudsher hét punt waarop Apple excelleert, van de nieuwste Samsung-toestellen is volgens velen veel meer cutting edge en innovatief en daar valt wat voor te zeggen.

De ogen zijn dan ook gericht op Apple. Wat gaan zij doen? Welke troeven hebben zij achter de hand om weer on top of the game te komen? Recente geruchten en leaks zorgen voor heel wat olie op het vuur.

De nieuwe MacBook Pro

Als er één Apple device is die ongeschonden uit de strijd komt, is het de MacBook Pro. Apple’s high end laptop domineert dit segment van de markt, maar ook hier zit Apple naar verluidt niet stil. Zo zou de nieuwe MacBook Pro, die eind dit jaar of begin volgend jaar verwacht wordt, beschikken over een vingerafdruksensor, een gelikt nieuw design en een digitale bar boven het toetsenbord die vrij te configureren is. Op die manier moet je op uiterst eenvoudige en esthetische wijze jouw favoriete of meest gebruikte programma’s kunnen oproepen. Meer uitleg hierover vind je op WANT.

De nieuwe iPhone

Waar de MacBook Pro redelijk vrij van kritiek blijft loopt het imago van de iPhone hier en daar toch wat deukjes op. Hij moet een betere camera krijgen en het design moet vooruitstrevender: dat zijn twee veelgehoorde kritiekpunten. Op dit gebied lijkt Apple heel wat van plan te zijn.

De komst van de nieuwe iPhone wordt zoals altijd met spanning afgewacht en het gonst van de geruchten. Vrijwel al deze geruchten zullen waar zijn of een kern van waarheid bevatten. De vraag is niet ‘of’ maar ‘wanneer’ de geruchten waarheid worden.

Applewatchers kunnen het namelijk nog steeds niet eens worden over wat Apple precies zal presenteren volgende maand en de periode hierna. Wij vroegen het Rutger van WANT en hij bevestigt de onzekerheid: ‘Er wordt gezegd dat de nieuwe iPhone die Apple gaat presenteren misschien wel een 6SE is in plaats van een 7, maar andere bronnen spreken juist weer van de komst van een iPhone 7 Pro.In dit artikel van WANT vind je meer (onbevestigde) info over het nieuwe toestel.

Wat wij exact kunnen verwachten, is dus verre van duidelijk. Op korte termijn lijken een nog geliktere behuizing zonder audiojack en een dual camera aan de achterkant de sure shots te zijn, maar daar gaan we weer: critici verwachten méér van Apple. Gaat Apple aan die verwachtingen voldoen? Het is zomaar mogelijk dat de nieuwe iPhone direct het nieuwe vlaggenschip is, maar het zou ook zo kunnen zijn dat het een ‘tussenmodel’ is en dat de komst van een nieuw topmodel nog even op zich laat wachten.

Dat laatste scenario is zeker mogelijk. Onlangs lekten namelijk nieuwe Apple-patenten die een beeldscherm tonen dat over de randen doorloopt, net zoals dat van de Samsung Galaxy S7 Edge. Bronnen spreken van een ‘all glass’ toestel dat nóg verder gaat dan zijn rivaal uit Zuid-Korea, met nog meer configuratie- en bedieningsmogelijkheden. Dát is dan weer het innovatieniveau wat men van Apple verwacht. Het toestel in deze video is overigens de veronderstelde nieuwe iPhone.

Apple Watch

Forse kritiek is er zo nu en dan ook op de Apple Watch. Is die kritiek terecht? Deels. Er valt wat voor te zeggen dat de Apple Watch te afhankelijk is van de iPhone, dat het een gemis is dat-ie geen eigen GPS-sensor heeft, dat het geen goede zaak is dat-ie niet waterdicht is en dat de ‘watch face’ simpelweg niet mooi genoeg is en te weinig personalisatiemogelijkheden kent.

Aan de andere kant: de smartwatch werkt wel zeer eenvoudig, doeltreffend en feilloos en het is eenvoudig kritiek leveren op een device die de weg heeft geplaveid voor anderen, eigenlijk net als de iPhone. Je zou dus kunnen stellen dat andere partijen hebben geprofiteerd van de innovaties van Apple. Feit is wel dat ook de Apple Watch links en rechts wordt voorbijgestreefd en dat de verkopen dalen.

https://www.manners.nl/de-geruchten-over-de-nieuwe-apple-watch-wat-is-waar/

Ook hier bereidt Apple een nieuwe slag voor. De komst van een nieuwe Apple Watch mét waterdichte kast en ingebouwde GPS-sensors lijkt zeker. Maar ook hier is nog veel onduidelijk. Steeds meer partijen menen dat de aankomende Apple Watch ook een tussenmodel is en dat Apple in een later stadium zal komen met een compleet vernieuwd exemplaar dat weer afstand moet nemen van de concurrentie.

Alle ogen op Apple

De gedoodverfde favoriet is Apple dus niet meer, want vooral Samsung heeft de laatste jaren enorme stappen gezet. Als Apple niet komt met de innovaties die criticasters eisen, dan zal de kritiek aanzwellen. Maar zelfs dan is niets zeker: Apple lijkt op alle gebieden met nieuwe, grootse dingen bezig te zijn en het zou zomaar kunnen zijn dat zij bij de eerstvolgende releases niet het achterste van de tong laten zien en het échte vuurwerk bewaren voor later komend jaar. Liefhebbers en critici wachten vol spanning af…

Reageer op artikel:
Heeft Apple zijn innovatie-mojo weer terug?
Sluiten