admin
admin Life 25 dec 2017

Heb je Bitcoins? Deze twee dingen moet je meteen doen

De wereld lijkt volledig in de bad te zijn geraakt van Bitcoins en steeds meer ook andere cryptocurrency. Dat is op het moment goed voor de waarde van Bitcoin en ook voor iedereen die er een wat van in zijn bezit heeft. Doordat de Bitcoin zo hard gaat, komen er helaas ook wat nadelen om de hoek kijken. Dit zijn twee dingen die iedere Bitcoin bezitter meteen zou moeten doen.

Dit artikel verscheen al eerder op WANT.

Beheer zelf je privé sleutel

Met Bitcoins komt er geen bank aan te pas en je hebt dus geen rekening, waarmee je kunt aantonen dat een bepaalde hoeveelheid bitcoins op jouw naam staan. Bitcoins houdt je in een digitale wallet, welke komt met een privé sleutel. Een belangrijke regel om te onthouden is: wie de sleutel heeft, heeft de bitcoins. Als iemand je sleutel bemachtigt, kan hij of zij ervandoor gaan met je bitcoins zonder dat je hier echt iets tegen kunt doen.

Je wilt dus je bitcoin sleutels in eigen beheer houden, maar dat is nu precies wat er niet gebeurt wanneer je je bitcoins toevertrouwt aan een beurs. En beurzen zijn (zeker de laatste tijd) een behoorlijk groot doelwit voor hackers. Eerder werd de beurs Mt. Gox al gehackt in 2014, waarbij 850.000 bitcoins werden buitgemaakt. Meer recentelijk werd NiceHash gehackt, een bitcoin marktplaats, waarbij 4.700 BTC werden weggekaapt. Dat heeft op een moment een waarde van bijna 56 miljoen euro. Als je bitcoins bij een beurs of andere centrale plek hebt staan, haal ze daar dan snel weg voordat het te laat is. Laat ze er in ieder geval niet langer staan dan nodig is.

 

Gebruik een SegWit portemonnee

Zoals gezegd, bewaar je je bitcoins in een digitale wallet of portemonnee. Niet alle wallets zijn echter hetzelfde. Er bestaat een limiet op het aantal bitcoin-transacties dat per seconde kan worden verwerkt. Deze staat op zeven transacties per seconde. Doordat er op het moment ontzettend veel transacties plaatsvinden, worden door deze limiet de transactiekosten steeds hoger. De transactiekosten worden berekend per byte en dus hoe meer bytes er bij de transactie betrokken zijn hoe meer je betaalt.

Een SegWit wallet verkleint de virtuele grootte van transacties, waardoor ze kleiner lijken en je dus ook lagere transactiekosten hebt. Check dus of je wallet het SegWit protocol gebruikt en zoek anders een wallet die dat wel doet. Het kan je behoorlijk wat geld besparen.

 

Bitcoins cashen

Wat je op een gegeven moment ook moet doen is het incashen van je coins voordat ze weer minder waard worden. Helaas weet je natuurlijk nooit wanneer de top is bereikt en wil je niet te vroeg je Bitcoins verkopen, terwijl de waarde nog aan het stijgen is. Veel experts waarschuwen voor de zogenaamde bitcoinbubbel. Je kunt het vergelijken met een zeepbel, welke steeds groter en groter wordt. Hij kan echter niet oneindig groot worden en zal op een gegeven moment onherroepelijk barsten. Bitcoin is de laatste tijd ontzettend aan het groeien en er wordt gewaarschuwd dat net zoals bij een zeepbel, alles op een gegeven moment uit elkaar zal spatten.

Hoewel de waarde van de Bitcoin op het moment stijgt en het dus een goede investering lijkt, zijn er ook nadelen aan de cryptocurrency. Dit zijn de vijf redenen om juist niet met Bitcoin aan de gang te gaan.

Reageer op artikel:
Heb je Bitcoins? Deze twee dingen moet je meteen doen
Sluiten