Redactie
Redactie Life 9 jan 2017

Hé kijk: Blackberry staat op uit de dood. Alweer.

Een bekend verhaal gaat over iets met een ezel, een steen en twee keer. Iedereen kent dit verhaal, behalve Blackberry.

Als een feniks uit de as was daar afgelopen week weer Blackberry, de gevallen smartphoneproducent, met een nieuw toestel dat naar verluidt Blackberry Mercury gaat heten. Hadden ze beter niet kunnen doen.

Het relatief korte leven van Blackberry is tot nu toe één grote lijdensweg en misschien is het wel beter als daar gewoon een einde aan komt. Erger nog: niemand zou er een traan om laten.

De vroege jaren van het Canadese Blackberry waren succesvol. Blackberry was één van de eerste succesvolle smartphonefabrikanten en gooide met name hoge ogen op de zakelijke markt. Dit had Blackberry vooral te danken aan de sterke versleuteling, waardoor de toestellen werden gezien als zeer veilig, met een gewaarborgde privacy.

Blackberry worstelde echter om mee te komen in de smartphone-oorlog die enkele jaren later op gang kwam. Het duurde niet lang voordat zij voorbij werden gestreefd door Apple, Samsung en vele andere Android-based telefoons. Blackberry bleef hardwarematig achter en hetzelfde gold voor hun operating systeem. Toen ook nog eens bleek dat Blackberries wel degelijk konden worden gekraakt en zelfs worden afgeluisterd (waarop onder andere Frankrijk de telefoons in de ban deed voor alle ambtenaren), was de spreekwoordelijke beer helemaal los.

Nog steeds meent Blackberry ten onrechte dat consumenten nog zitten te wachten op een fysiek toetsenbord.

Blackberry kwam in 2013 dapper terug met twee nieuwe toestellen en een nieuw, eigen operating system. Een leuke poging, maar niet meer dan dat. De Blackberry 10-toestellen flopten, wederom bleek de hardware niets speciaals en kon de software het niet halen bij die van Apple en Google. Zelfs het evenmin populaire Windows Mobile won het van Blackberry 10. En hier had Blackberry zijn conclusies moeten trekken: het lukt niet meer. Waren zij daarbij gebleven, dan was het niet erg geweest.

Vier jaar laten gaat Blackberry nog een keer dezelfde fout maken en zullen zij weer vele miljoenen gaan verliezen. Nog steeds meent Blackberry ten onrechte dat consumenten nog zitten te wachten op een fysiek toetsenbord. De officiële presentatie zal in februari plaatsvinden, dus moeten wij nog wachten op de specs, maar het zal niemand verbazen als die helemaal niets toevoegen aan het huidige landschap.

Het fysieke toetsenbord snoept ruimte weg van het beeldscherm en dus staat Blackberry al 1-0 achter. Het toestel zal draaien op Android 7, maar wij hebben ernstige twijfels over wat de Canadezen kunnen toevoegen aan dit uitstekende platform waarmee fabrikanten als Samsung en Huawei hoge ogen gooien.

Nog een reden voor gebrekkig optimisme: de nieuwe Blackberry wordt gebouwd door het Chinese TCL dat je niet kent van de vermaarde smartphones van Alcatel.

Blackberry had waardig afscheid kunnen nemen, maar gooit nu zijn eigen glazen in. Wellicht dat zij eventjes was plussen kunnen noteren op een kortstondige hype, zoals One Plus dat kon doen met hun totaal misplaatst exclusieve toestel dat even piekte en vervolgens harder naar beneden kwam dan de vloot van een op de zwarte lijst geplaatste Afrikaanse vliegtuigmaatschappij. Het aantal successtories van bedrijven dat uit een achterstand als die van Blackberry terugkwam, is nihil.

Niemand geloof nog in Blackberry, behalve Blackberry zelf. Wanneer enkele maanden na de introductie van deze Mercury de introducties van de Samsung Galaxy S8 en iPhone 8 zullen plaatsvinden, sterft Blackberry opnieuw een uiterst pijnlijke, kostbare dood. Niemand zal er langer dan een week van wakker liggen.

Reageer op artikel:
Hé kijk: Blackberry staat op uit de dood. Alweer.
Sluiten